GASTRO

Zdrava verzija omiljenih Ferrero kuglica kakvu još niste probali!

Jednostavan desert od svega nekoliko sastojaka

Sama pomisao na omiljenu slasticu Ferrero Rocher daje nam do znanja da je riječ o izuzetno ukusnom, no itekako kaloričnom desertu kojega bi inače u proljetnom razdoblju zaobilazili u širokom luku, no zahvaljujući zdravim, nutritivno bogatim namirnicama, kreirati zdrave verzije omiljenih deserata nikada nije bilo jednostavnije.

Iako je originalan recept za popularne Ferrero kuglice strogo čuvana tajna, znamo da se radi o slastici prepunoj šećera, maslaca i ostalih sastojaka s kojima se, barem do ljeta, želimo pozdraviti. Upravo zato smo se ovoga puta bacili u potragu za zdravijom varijantom ovih ukusnih kuglica koje ćemo moći jesti bez grižnje savjesti. Tko kaže da se morate odreći omiljenih obroka, pa čak i u vrijeme kada posebno pazite na unos kvalitetnih namirnica i brinete o prehrani? Uz kvalitetne sastojke koje ćete danas lako pronaći, pokazat ćemo vam da možete replicirati prepoznatljivi okus te da zdrava i kvalitetna prehrana može biti itekako zabavna. A kako točno napraviti ove neodoljive, zdrave Ferrero kuglice saznajte u nastavku!

Sastojci:

100 g datulja
230 g lješnjaka
40 g kokosovog ulja, otopljenog i prohlađenog
100 g tamne čokolade bez šećera
200 ml mlijeka (običnog, kokosovog ili zobenog)
1 žlica arome vanilije
Prstohvat soli
35 g mljevenog kokosovog čipsa ili kokosovog brašna

Priprema:

Prije svega, datulje namočite u mlaku vodu i ostavite ih uvodi oko 60 minuta. Za to vrijeme, u blender uspite lješkanje i otopljeno kokosovo ulje i miksajte sve dok ne dobijete glatku smjesu. Datulje izmiksajte u očišćenom blenderu te smjesi dodajte mlijeko. Potom smjesi dodajte smjesu od lješnjaka, aromu vanilije i prstohvat soli te sve još jednom dobro izmiksajte.

Čokoladu isjeckajte na sitne komadiće te otopite na pari uz povremeno miješanje. Čokoladi potom dodajte izmiksanu smjesu lješnjaka i datulja i dodatnih 30 g samljevenih lješnjaka te kokosovo brašno. Smjesu miješajte dok se dobro ne poveže i stavite u hladnjak najmanje 60 minuta. Za to vrijeme, zagrijte pećnicu na 175°C. 50 grama lješnjaka stavite u lim za pečenje kojega ste prethodno obložili papirom i ostavite ih u pećnici na 10ak minuta.


Preostali dio lješnjaka (za valjanje kuglica) usitnite i sameljite. Dlanovima izvaljajte kuglice te u svaku kuglicu utisnite oguljeni lješnjak. Potom ih uvaljajte u mljevene lješnjake te ih ostavite u hladnjaku na još 3 sata. Kuglice poslužite hladne, a najbolje će odgovarati uz zdravi, osvježavajući ljetni napitak.

Foto: Unsplash
Objavljeno: 15.05.2020. u 11:19

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p