GASTRO

Zdravi doručak za ugodan početak dana

Brzo i jednostavno!

Iako je dobro poznato kako je doručak najvažniji obrok u danu, svejedno ga većina ljudi ipak ne shvaća dovoljno ozbiljno, odnosno uvriježeno je mišljenje kako je sasvim u redu bilo što pojesti i dalje krenuti s danom.

Ubrzani način života često nam ne ostavlja dovoljno vremena za pripremu i konzumaciju zdravih obroka koji sadrže sve potrebne nutrijente za besprijekorno funkcioniranje organizma. Jutarnji sati jedno su od najljepših perioda u danu jer su mirni, tihi i ustanete li na vrijeme imate dovoljno vremena za obaviti sve potrebno. Za pripremu zdravog i hranjivog doručka u prosjeku vam je potrebno nešto više od deset minuta, stoga nema apsolutno nikakvog razloga da se počnete s ovom navikom pomoću koje ćete se osjećati i izgledati bolje te imati više energije za izvršavanje dnevnih obveza. Ono što je baza svakog zdravog doručka je voće; ono bi baš uvijek trebalo u određenim segmentima biti zastupljeno, a potpuno je svejedno hoćete li se odlučiti za smoothie ili za sirovu verziju konzumacije.

Najjednostavnija varijanta zdravog doručka sadrži vaše najdraže voće po izboru, a to mogu biti banane, jabuke, kruške, bobičasto voće ili egzotični okusi poput manga ili avokada. Kako biste podebljali obrok, voće kombinirajte s neobrađenim žitnim pahuljicama u koje možete staviti chia sjemenke ili druge slične proizvode. Sve to skupa pomiješajte s bademovim ili kokosovim mlijekom te voće dodajte na vrh ili blendajte kako bi postalo kompaktna smjesa. Uz ovakav doručak konzumirajte i svježe cijeđeni dok te bademe ili duge orašaste plodove i garantiramo vam da ćete se osjećati poletno i spremno za nastavak dana.

Još jedan od najdražih doručaka su nezaobilazni waffli, no oni su sami po sebi kalorični stoga nisu najbolja opcija za svakodnevnu konzumaciju, ali i za to postoji rješenje. Ukusni waffli bez brašna idealna su jutarnja slastica koju možete poslužiti s naribanom jabukom i cimetom, ali i jajima ili avokadom. Ako su vam waffli prekomplicirani za pripremu ili nemate dovoljno vremena, tost s jajem ili avokadom također je odlična varijanta jutarnjeg doručka koji će se odlično slagati sa zdravim čajem ili svježim voćnim napitkom. Ono što vam je potrebno za waffle bez brašna je zobena kaša, jaja, bademovo ili kokosovo mlijeko, prašak za pecivo, agava, javorov sirup ili med, kokosovo ili maslinovo ulje te ekstrakt vanilije po želji. Također, u smjesu možete ubaciti i sirov kakao koji će waffle pretvoritiu najslađi čokoladni doručak. Ono najbitnije je to da vam zdravi doručak postane dio nezaobilane rutine, a budete li svoje tijelo i organizam zdravo hranili, ono će vam to vrlo brzo vratiti. 

Foto: Unsplash
Objavljeno: 05.01.2019. u 00:00

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p