GASTRO

Znamo kako ovoga Uskrsa napraviti najukusniju pincu!

Jednostavan recept koji ćete obožavati

Iako nam se, s obzirom na mjere socijalnog distanciranja, katkada čini da je vrijeme stalo, činjenica je da je proljeće već davno počelo, a Uskrs je iza ugla. Iako ćemo ga ove godine proslaviti na potpuno drugačiji način od onog na koji smo navikli, nekih tradicija se ne odričemo ni pod koju cijenu, a jedna od njih je svakako blagdanski stol koji uključuje nezaobilaznu pincu!

Pinca ili slatki kruh neizostavan je dio uskršnjeg stola, a s obzirom na to da se nekada za pripremu ove ukusne slastice trebao odvojiti gotovo čitav dan, u današnje vrijeme kupovna pinca brža je i jednostavnija opcija. No, s obzirom na višak vremena koji gotovo svi u ovom periodu imamo, predlažemo da ovoga Uskrsa sami napravite svoju pincu i stvorite pravi blagdanski ugođaj u svom domu. Naša Kristina Štriga upravo je zato za vas pripremila jednostavan recept za najukusniju pincu koja će oduševiti baš sve članove vašeg kućanstva!

Sastojci:

500 g glatkog brašna
1 žličica soli
2 jaja
2 žumanjka
50 g šećera
50 g meda
100 ml toplog mlijeka
2 rum šećera
40 g svježeg kvasca
korica jedne nešpricane naranče
korica jednog nešpricanog limuna
1 žlica ruma
50 g maslaca
50 g masti

Priprema:

Sastojke izvadite iz frižidera minimalno 3 sata prije početka pripreme. U jednu posudu uspite prosijano brašno koje ćete potom pomiješati sa solju. Za to vrijeme, u drugoj posudi pomiješate razmrvljeni kvasac kojem ćete dodati 3 žlice oštrog brašna, žlicu šećera i malo mlijeka (količinu mlijeka oduzmite od ukupne količine sastojaka). U posebnoj posudi izmiksajte jaja sa šećerom i rum šećerom te miksajte dok se šećer ne izradi. Potom u brašno dodajte kvasac, smjesu jaja i šećera, med, omekšali maslac, mast te korice limuna i naranče. Zamijesite glatko i mekano tijesto te mijesite oko 15 do 20 minuta kako biste razradili gluten. Posudu u kojoj će se tijesto dizati prekrijte folijom kako bi spriječili ulazak zraka te ostavite da se diže oko sat vremena.

Kada se tijesto podiglo, prebacite ga na radnu površinu te ga još malo mijesite kako bi istisnuli višak zraka. Ostavite ga da se diže još 30 minuta. Kada je tijesto ponovno udvostručilo svoj volumen, prebacite ga na radnu površinu i oblikujte u 2 kugle. Premjestite ih u tepsiju, ostavite dizati još 15 minuta. Za to vrijeme zagrijete pećnicu na 165°C. Premažite pince razmučenim jajetom te ih zarežite škarama na tri dijela ili u obliku križa. Pospite ih krupnim šećerom, te ih pecite oko 30 minuta, odnosno dok ne poprime zlatnu boju.



Tips and tricks:

Vrlo je važno da su svi sastojci sobne temperature prije nego počnete s izradom!
Po želji možete u tijesto dodati suho voće po izboru

U slast :)!

Objavljeno: 05.04.2020. u 00:00
Tagovi: recepti, Uskrs

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p