GASTRO

Znanost je potvrdila: Konzumacija tjestenine dokazano potiče pozitivne emocije i čini nas sretnijima!

Veliko istraživanje potvrdilo status tjestenine kao kultnog 'comfort fooda'
Uzbudljiva suradnja znanosti i kulinarskog užitka dovela nas je do očaravajućih, sada i znanstveno potvrđenih otkrića o pašti, koja je već odavno poznata kao 'comfort food'. U nedavno provedenoj studiji "Behavior & Brain Lab" na talijanskom Slobodnom sveučilištu za jezike i komunikaciju IULM, u suradnji s Unione Italiana Food, znanstvenici su istraživali emocionalne i neurofiziološke mehanizme povezane s radosti koju doživljavamo jedući tjesteninu. Ovo istraživanje ne samo da potvrđuje paštu kao omiljeni 'comfort food', već i pruža znanstvene dokaze o njezinom moćnom utjecaju na naše emocionalno blagostanje. 

Korištenjem neuroznanstvenih metoda sličnih onima koje se koriste u detektorima laži, istraživači su analizirali emocionalne reakcije kod 40 ispitanika u dobi od 25 do 55 godina. Studija je potvrdila da konzumacija tjestenine izaziva snažno i trajno pozitivno emocionalno-kognitivno stanje, često nadmašujući radost izazvanu omiljenim aktivnostima poput slušanja glazbe ili gledanja sporta. Profesor Vincenzo Russo, osnivač Neuromarketing Behavior & Brain Laba IULM, tvrdi da su tjestenina i sreća neodvojivi, te da čin kušanja i uživanja u tjestenini potiče najpozitivnija sjećanja i emocije.

Istraživanje je također analiziralo navike konzumacije tjestenine i otkrilo da pojedinci često povezuju konzumaciju sreće s dijeljenjem, obitelji i prijateljstvom. Čak 40% sudionika smatra tjesteninu 'comfort' hranom, a kada su ispitani o emocijama povezanim s tjesteninom, odgovori su bili iznenađujuće pozitivni. Nevjerojatnih 76% ispitanika potvrdilo je da ih jedenje tjestenine čini vrlo sretnima. Ovo istraživanje potvrđuje duboku emocionanu povezanost ljudi s tjesteninom, ali i dodatno objašnjava činjenicu zbog koje je ova namirnica toliko popularna. 

Znanstvena literatura također potvrđuje pozitivan utjecaj tjestenine na raspoloženje, pripisujući ga i prisutnosti triptofana te vitamina B. Naime, ugljikohidrati u tjestenini, osobito složeni, potiču lučenje endorfina, koji osiguravaju dovoljan unos triptofana u tijelo, odgovornog za regulaciju raspoloženja. Također, tjestenina sadrži i esencijalne vitamine B koji potiču opuštanje mišića i proizvodnju serotonina. Ovi neurofiziološki mehanizmi napokon su potvrdili i omogućili legitimno znanstveno objašnjenje koje jasno ukazuje na veliku moć koju tjestenina ima kod usrećivanja ljudi, a zbog kojih je na glasu kao ne samo ukusna hrana, već i izvor radosti i pozitivnih emocija.

 

Foto: Instagram
Objavljeno: 08.12.2023. u 16:53

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p