GASTRO

Znate li za mjesto s najslađim slasticama na Pelješcu?

Obavezna postaja ovog ljeta

croccantino orebić 
Nanese li vas put ovoga ljeta na Pelješac, postoji jedna adresa na koju obavezno morate svratiti. Svatko tko je zastao ne bi li isprobao koju slasticu, sladoled ili kavu na adresi Obala pomoraca 30 u Orebiću, dalje širi dobar glas, a topla, slatka priča imena Croccantino nastavlja oduševljavati.

''Priča je počela prije tri godine kada je naša želja za pokretanjem vlastitog projekta postala veća od naših strahova. Budući da sestra i ja dolazimo iz slastičarske poduzetničke obitelji, nekako smo oduvijek imale platonsku želju imati svoju slastičarnicu. Tu želju je prvo zatomljavao faks, različiti projekti i posao, a onda smo u ljeto 2013. godine dečko i ja, oboje povezani željom za poduzetništvom, umorni od projekata u kojima nismo mogli ostvariti svoje potencijale i svjesni manjkavosti trenutne ugostiteljske ponude u Orebiću, odlučili pokrenuti proizvodnju sladoleda i otvoriti slastičarnicu. U priču se tada uključila sestra, koja je studirala u Italiji i zarazila nas pričom o okusu izvornog talijanskog sladoleda, i obitelj, koja se već etablirala na tržištu u proizvodnji slastica. Spoj nas troje mladih s jednakim ciljem, ali različitim stilovima i iskustvima rezultirao je odličnim idejama i nastao je Croccantino'', ispričala nam je Marija Antunović, jedna od vlasnica.
  
croccantino orebić 
croccantino orebić
Tri glavne okosnice ponude Croccantina su specialty kava, domaće slastice i prirodni sladoled. Kava se priprema od svježe prženih zrna 100%-tne Arabice koju za Croccantino u Zagrebu prži Lively Roasters Co. Slastice i sladoled proizvodi sam tim Croccantina, i to isključivo od prirodnih sastojaka. Ovdje će nešto za sebe pronaći i vegani, dijabetičari i svi oni koji u svojoj prehrani izbjegavaju gluten. Filozofija kad je riječ o recepturi slastica je jasna - iza recepata stoji veliko iskustvo, znanje i kontinuirano ulaganje u edukaciju. Sve slastice i sladoledi moraju biti prirodni, vrhunske kvalitete i punog okusa, a mijenjaju se iz dana u dan, što također doprinosi stalnom razvoju tima slastičarne.
 
croccantino orebić 
croccantino orebić 
Od ovoga ljeta u ponudi Croccantina je i zdravi doručak, pa se tako dan uz pogled na more može započeti zobenim pahuljicama sa sirovim bademima i sušenim brusnicama, grčkim jogurtom s bananom i orasima, smoothiejem sa svježim voćem, bademovim mlijekom, zobenim pahuljicama i lanenim sjemenkama ili integralnim tostom i svježim sokovima. Vruće ljetne noći se pak mogu rashladiti prirodnim koktelima koji se pripremaju sa svježim voćem i medom.

Pitate li se što svakako morate probati iz ponude, odgovor vlasnice glasi: ''Sladokusci svakako trebaju probati sladoled od kave s kozjim mlijekom, sorbetto od krušaka kuhanih u dingaču, sladoled od čokolade s divljom metvicom, mentom pepermintom, matičnjakom, limunom i majčinom dušicom. Oni +18 moraju probati alkoholni sorbetto od Aperola i naranče te sladoled od Baileysa. Tu je i naša torta Srce naranče s podlogom od bademovog brašna, Mouseom od pečenih lješnjaka i kremom od naranče, kao veliki favorit.''
 
croccantino orebić 
croccantino orebić   
Da je Croccantino jedna zaokružena i pomno osmišljena priča, uz ponudu, dokazuje i uređenje. Ni na ovom području se ništa nije prepustilo slučaju i svaki je detalj prilagođen karakteru i filozofiji života autorskog tima. Vizualni je identitet, izgled prostora i stil uređenja spoj vizije autora i kreativnosti mladih umjetnika s kojima su ostvarili suradnje. Jedna od posljednjih kolaboracija jest i ona s talentiranom produkt dizajnericom Lanom iz Zagreba koja je za Croccantino izradila šalice s ilustracijama koje podsjećaju na sve one lijepe male stvari u životu i mogu se od ove godine kupiti u slastičarni.
''Budući da smo mi mala manufaktura, Ivan Tomasović je tu ljepotu nesavršenosti i jednostavnosti izvrsno pretočio u vizual i tako je nastao naš logo. Tražeći inspiraciju za uređenje interijera naišli smo na rad tvrtke VivaIn koja se, među ostalim, već dugo bavi adaptacijama starih dalmatinskih kuća i ručno izrađuju drveni shabby chic namještaj. S Berivojem smo se vrlo brzo našli na istoj valnoj duljini po pitanju stila koji želimo i očuvanja topline dalmatinske „kužine“ uz zadovoljenje forme funkcionalnosti prostora i oni su nam po mjeri izradili sav drveni namještaj. Uz dizajn najviše nam se svidjelo što je svaki komad namještaja zapravo unikatan hrvatski eko proizvod jer je ručno napravljen od punog drva, dizajniran u starom dalmatinskom stilu s bordurama i ukladama karakterističnim za dalmatinski namještaj, premazan bojama na bazi vode i voska. Gornja površina namještaja je obrađena jedinstvenom tehnologijom paljenja tako da boja podsjeća na boju krokanta. Duh starog vremena upotpunili smo starim namještajem iz bakine i djedove kuće, posuđem koje smo kupili na Hreliću, bačenim drvenim prozorskim oknom, starim slikama iz Italije 60-ih koje smo kupili na sajmu antikviteta u Italiji, ali i sitnicama koje nam poklone naši gosti. Veliki zid u Croccantinu smo prebojali crnim lakom za školsku ploču na kojoj djeca crtaju kredama u boji i razvijaju svoju kreativnu stranu.''
 
croccantino peljesac 
Terasa se pak nalazi u prirodnom hladu velikog bora, par metara od mora i ima jedinstveni štih – stolice i stolovi od kovanog željeza s mozaikom unikatni su ručni rad ekipe iz ustanove za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom URIHO. S grana stabala u vrtu uz terasu vise starinski mali polivači tako da interijer i eksterijer Croccantina tvore jednu cjelovitu slatku priču koja se nadograđuje lijepim iskustvima gostiju, a takvih je, vjerujte nam, mnogo. Uz vrhunski okus sladoleda u Croccantinu će vas dočekati pozitivna i opuštena atmosfera ljudi koji vjeruju u ono što rade, stvaraju iz ljubavi i trude se iz dana u dan na stol gosta donijeti kvalitetu, serviranu uz iskren osmijeh i priču.
 
croccantino peljesac  
croccantino 
croccantino peljesac
 
Matea Martek
Foto: Facebook, PR
Objavljeno: 13.07.2016. u 13:08

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p