LIFESTYLE

Hoće li steznici postati omiljeni komadi u vašem ormaru?

Jesu li steznici i ostali slični odjevni komadi (ne)prijatelji feminizma?
Kim Kardashian West nije izmislila steznike, ali je svakako potaknula razgovor o njima. Ima li tzv. solutionwear istu vrijednost, ali i negativnu konotaciju kao nekoć korzet? Vjerujem da je većina žena barem jednom posegnula za čvršćim bodyjem ako ne i steznikom. I ne, vjerojatno se time nije pohvalila ni prijateljicama dok nije shvatila kako i one nose neki oblik steznih gaća. No one nisu bile seksi na nijedan način – stiskale su, gušile, sakrivale nepravilnosti i bile apsolutno bezveznih krojeva... No steznici su promijenili industriju, taman u vrijeme kada su najviše bili potrebni: tijekom ere uskih Herve Leger haljina i niskih traperica.

A u to vrijeme se iznimno cijenio i mršavi izgled, koji je u pripijenim komadima odjeće izgledao poput tijela Barbie lutke – definirano, zaglađeno i rubno nemoguće ostvarivo. Fatshaming je zapravo bila normalna stvar - jer zašto bi ijedna debela djevojka doista voljela svoje tijelo - a steznik je nošen upravo u tu svrhu; tzv. shapewear bio je dokaz da savršeno tijelo možemo dobiti jednim navlačenjem gaća.
Steznici su naprosto bili taboo jer se vjerovalo kako ih se nosi isključivo da bi izgledali mršavije, čime je osoba koja ih nosi davala dojam nezadovoljstva i manjka samopouzdanja. Spanx se pojavio u pravo vrijeme, skoro bez konkurencije i ženama, istovremeno, dao dozu sigurnosti, ali i nanovo naglašene nesigurnosti oko njihova tijela koji očigledno ne podliježe aktualnim „trendovima“.

Danas, kada Spanx slavi 20. godišnjicu, situacija je drastično drugačija, iako neizbježno pitanje ostaje: možemo li doista biti body-pozitivni ako nosimo steznik – ili štoviše – jesmo li manje feministkinje ako se protiv njega ne borimo?


Žene su od pamtivijeka nosile neki oblik ograničavajuće robe radi trendova – bilo da su ih nametnuli dizajneri ili se to jednostavno sviđalo muškarcima – i iako su primjerice radi bolnih korzeta koji su mijenjali raspored organa i ograničavali disanje nerijetko završile i u bolnici, globalno, žene su postale naučene na različite oblike restrikcije kao normalan način života. „Za ljepotu se trpi“ nije rečeno bez veze.

No za razliku od „bapskih gaća“ koje su odrađivale posao smanjivanja konfekcijskog broja, shapewear današnjice ima sasvim novu filozofiju – i ime, solutionwear - te zapravo poziva na osjećaj osnaživanja i emancipacije, koliko god se to možda činilo oksimoronom. Nova odjeća za konturiranje sada dolazi u različitim izrezima kako bi bolje pristajala uz različite tipove odjeće, od rastezljivih je steznih materijala i ugodna je za nošenje.

Prije svega, solutionwear je vraški dobra krilatica za nešto što već postoji. Kim Kardashian West nije izmislila steznike, oni su dio hollywoodskih crvenih tepiha već godinama, ali kao da se konverzacija zaokrenula u pozitivnom smjeru u trenutku kada je ona izdala SKIMS – odjednom više nije sramotno nositi steznike, nego pameto, lukavo, njima je zgodno i hvaliti se na društvenim mrežama. Niti Heist Studios koji je počeo kreiranjem oblikujućih najlonki ili Shapermint koji iznimno ulaže u spajanje pojmova body-positivity i shapewear nisu pokrenuli globalni razgovor o steznicima. Čak ni nezgodan start s poražavajućim odabirom imena za brend - „Kimono“ - nije pokvario SKIMS-ov plasman na tržištu, što pokazuje zarada od dva milijuna dolara u svega nekoliko minuta.


I što li je Kim napravila drugačije? Lukavo je marketinški pozicionirala svoje proizvode kao rješenje za uzastopne ženske probleme – probleme koji doista postoje, jednoteiste probleme koji rješavaju i Heist Studios i Shapermint, ali eto, ona je Kim Kardashian. I možda baš zato tema body-positivityja dolazi u pitanje, a samim time i feminizma, jer je danas sve to (i previše) povezano. Kao djevojka koja je kick-startala svoju karijeru kućnim video uratkom (navodno), a osim asistiranju Paris Hilton, trudila se izgraditi karijeru u modelingu, Kim je seksualizirala svoje tijelo do tih granica da je postalo novi sinonim za ženstvenost, istovremeno pametno ga korigirajući, tako da promijena nismo ni svjesni dok ne usporedimo fotografije u razmaku od pet godina. Kim je, neupitno, prije svega ostaloga pametna i ima šesto čulo za to što ljudi žele, no nije oličenje feministkinje i o aktualnim društvenim, političkim i ekonomskim problemima žena je doista rijetko kada pričala.


Paralelno, sitnim zahvatima „stvorila“ je tijelo koje danas predvodi trendove u tome kako bi žena trebala izgledati, iako to tijelo prirodno, u stvari, ne postoji. Kim indirektno pridonosi problemu, premda zapravo, samo uživa u svom tijelu i izgleda kako je htjela izgledati – čak i prije nego li je to bilo popularno ili društveno prihvatljivo.

I gdje se u svemu ovome nalaze steznici? Oni balansiraju na tankoj granici anti-feminizma i body-positivityja. Dok će jedni uvijek govoriti kako je ikakvo mijenjanje svog oblika tijela ili prilagođavanje društvenim normama koje su prije svega nametnuli muškarci, drugi će reći da je shapewear zapravo dokaz da ne voliš svoje tijelo pa kao body-aktivist ga ne smiješ nositi, a treći će ga nositi jer se u njemu osjećaju sigurnije, bolje i – kao „jača“ feministica.

Ovo je goruća tema na društvenim mrežama, koja je kao i većina sličnih rasprava doista besmislena i kontradiktorna. Dva „kampusa“ koji tvrde da imaju vrlo otvorene poglede na svijet zamjeraju jedni drugima osobne životne odabire. Jer shapewear, steznici, solutionwear ili kako već zvali odjeću koja naglašava konture tijela bi trebala biti isključivo privatna stvar – nešto u što se ne ulazi, kao niti u preferenciju gaćica ili tangi, grudnjaka sa žicom ili bez.


Na kraju dana najbitnije je kako se osoba osjeća, jer samo pojedinac može reći što ga čini bolje u njegovoj ulozi, bilo da je body-aktivist ili feminist, pa tako i majka, djevojka, kolegica. Ako se osjeća snažnije, kao da ima više samopouzdanja, sigurno i spremno, zašto ne bi odjenula steznik koji će popeglati taj „tobolac“ na donjem dijelu trbuha koji joj je ostao od trudnoće? Ili zašto ne bi odjenula stezne hlačice ako nosi vrlo kratku minicu i želi osigurati da joj se ne vidi donje rublje? Svi smo bili i napuhani radi menstruacije, a u tim situacijama bi steznik fantastično poslužio.

Solutionwear se postavio kao novi imperativ za rješavanje navedenih i drugih ženskih problema. Bilo prije ili poslije trudnoće, kada smo dobili koju kilu više a nismo se još uspjeli fokusirati na treninge, radi problema koje uzrokuju bolesti poput sindroma policističnih jajnika... ili jer smo zamislili kako nam ta uska haljina treba pristajati bez ijedne borice. Možda imamo isti cilj, ali različita sredstva; prije svega ne volim žene koje idu protiv žena, umjesto da osuđujem njihove uloge jer su napravile kako je za njih bilo najbolje.
Objavljeno: 14.03.2020. u 00:00

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p