DIZAJN I ARHITEKTURA

Hotel koji se nakon sezone otopi

Neuobičajen odmor

Kad bi vas netko pitao biste li htjeli provesti noć u luksuznom hotelu gdje je sobna temperatura -5ºC, sigurno biste odbili neobičnu ponudu. Ipak, hotel s neuobičajeno niskom temperaturom vrlo je popularno mjesto koje obilaze turisti iz različitih dijelova svijeta. ICEHOTEL nalazi se u malom švedskom selu Jukkasjärvi, sa samo 1000 stanovnika, smještenom 200 km sjeverno od arktičkog kruga.

Idejni začetnik ledenog hotelskog turizma je Šveđanin Yngve Bergqvist, zadužen za turističku promociju sela i pokrajine. Ideja mu je sinula davne 1989. tijekom posjeta Festivalu snijega i leda u japanskom gradu Sapporu. Iako su tijekom ljeta imali dovoljan broj turista, zimi se u malenom mjestu nije ništa događalo. Tako se Bergqvist dosjetio iskoristiti rijeku Torne, koja je u zimskim mjesecima puna leda. Iste godine pozvao je dvoje japanskih umjetnika leda da ga posjete u Švedskoj i održe seminar u Jukkasjärvi. Zajedničkim snagama napravili su prvu zgradu od leda u kojoj je održana umjetnička izložba ledenih statua.

I priča je odjednom krenula... Kako njegovi poslovni partneri, koji su ga htjeli posjetiti u tjednu održavanja izložbe, nisu imali gdje prenoćiti jer su se kasno najavili, Bergqvist im je predložio da prespavaju u snježnoj kući. Pripremio im je vreće za spavanja i održao trening preživljavanja s detaljnim instrukcijama. Sljedeće jutro svi su zabrinuto očekivali reakcije gostiju, međutim oni su bili više nego zadovoljni, odmornih lica i svježeg izgleda.

Od tada sve do danas, na početku svake zime, skupina snježnih graditelja iz cijeloga svijeta okupi se u malom mjestu kako bi sudjelovali u ledenoj gradnji. Mnogi arhitekti, dizajneri i umjetnici žele biti dio tog nesvakidašnjeg projekta i neponovljivog iskustva. Tijekom cijele godine pripremaju svoje radove za natječaj koji se održava u ljetnim mjesecima. Samo ih 40-ak, koje pomno odabere stručna komisija, ima priliku dokazati svoju kreativnost u polarnim uvjetima. U režiji ICEHOTEL Art & Design grupe, na čelu s osnivačem Yngve Bergqvistom, svake godine nastaje sasvim nova verzija neobičnog jednosezonskog hotela. Proces gradnje počinje polovicom studenoga, kada se pale snježni topovi koji proizvedu veliku količinu snijega crpeći vodu iz rijeke Torne. Snijeg se rasprši po velikim čeličnim kalupima koji se ostave kako bi se potpuno smrznuli. Nakon nekoliko dana čelične ploče se uklanjaju i ostaju samo veliki, sleđeni blokovi snijega spremni za daljnje oblikovanje. Tada na red dolaze umjetnici koji počinju oblikovati taj nesvakidašnji građevinski materijal. Neki od njih su iskusni snježni umjetnici, a neki nisu nikada ni iskusili temperature ispod nule.

Konstrukcija samog hotela izvodi se u nekoliko faza. Kada se jedna faza izgradnje završi, taj dio se otvara za posjetitelje i goste, dok se drugi dio hotela nastavlja graditi. Uobičajeno je da se svakih tjedan dana otvori neki od dijelova hotela. Predvorje hotela, glavni ulaz i ledeni bar otvaraju se istovremeno, zatim se otvara ledena crkva, a tek onda sobe i apartmani. Za sezonu 2010/2011. predviđeno je da kompletni radovi budu gotovi do 30. prosinca i da hotel ima 60 soba.

Kako se ni na koji način ne utječe na prirodne procese i vremenske uvjete, nemoguće je dati potpuno točne informacije o tijeku njegove izgradnje. Tisuće gostiju prespavat će u sobama napravljenim od snijega i leda, stotinjak parova izreći će svoje crkvene zavjete u ledenoj kapelici i nebrojeno puno hladnih pića bit će popijeno u ledenom baru... I tako sve do proljeća, kada sunce počinje topiti zaleđene zidove i kada se hotel zatvara i vraća tamo odakle je i potekao, u rijeku Torne.

 

Više na: pogledaj.to

Objavljeno: 24.11.2010. u 23:29
Tagovi: pogledaj.to

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p