DIZAJN I ARHITEKTURA

IKEA zna kako će vaš dom izgledati 2025.

Glavni dizajner IKEE progovara o četiri glavna trenda budućnosti 

IKEA 
Jedan od najvećih svjetskih brendova čija trgovina odnedavno postoji i u Hrvatskoj, u Australiji je proslavila svojih prvih 40 godina. Slobodno možemo konstatirati kako je IKEA utjecala na izgled naših domova, postavivši nove standarde u uređenju.

Jednako kao što trenutno postavljaju trendove, čelni ljudi švedske kompanije itekako gledaju unaprijed, posebno kad je riječ o funkcionalnosti i dizajnu. Glavni dizajner Marcus Engman tako je progovorio o glavnim trendovima koji nas čekaju u budućnosti kad je riječ o dizajnu interijera, a s obzirom na to da gotovo i ne postoji dom u kojem se ne nalazi barem jedan komad s potpisom ovog vizionara, zanimljivo je iz prve ruke doznati što nas točno čeka i kako će naši interijeri izgledati za svega nekoliko godina.
 
Moderno doba zahtijeva prilagodbe našeg životnog prostora, želje i potrebe se mijenjaju, naši gradovi rastu, no ne i naši stanovi. Zdrava okolina postaje prioritet, a sukladno s time Marcus nagoviješta četiri glavne promjene koje će i IKEA popratiti.
 
ikea 
Povratak prirodi
Nakon ere predoziranja tehnologijom, logično je da ćemo se sve više i više vraćati prirodi, a isto će učiniti i naši domovi. Kompaktni vrtovi skriveni u ladicama naše kuhinje neće zamijeniti odlazak na tržnicu, ali će od mnogih učiniti spretne vrtlare. Ovo je trend koji već danas polako usvajamo, a sigurni smo kako će nam IKEA itekako olakšati sadnju najdražih začina u vlastitoj kuhinji.

Pametna kuća
Umjesto da radi protiv nas, izolirajući nas sve više i više, tehnologija bi 2025. mogla raditi u našu korist. Multifunkcionalni komadi namještaja osluškivat će naše potrebe i, koliko god zastrašujuće zvučalo, naše kuće bi mogle u potpunosti postati pametne. Pomoću jednog uređaja moći ćemo kontrolirati sve aparate i funkcije, a iz dana u dan naš dom će osluškivati naš ritam i prilagođavati mu se. Obavijestit će nas kad nam se hladnjak isprazni, kada smeće treba baciti ili će gasiti svijetla kad je vrijeme za spavanje. Zvuči li ovo kao scenarij filma 5 element, vrijeme je da se priviknete jer ovo je trend koji nije više rezerviran samo za elitne domove. Nagovještaj ovog trenda dala je i sama IKEA lansirajući kolekciju lampi koje mogu puniti naše gadgete.
 
ikea 
Multifunkcionalnost
Znate li onaj električni bicikl koji ste nadobudno kupili planirajući izgubiti nekoliko kilograma prije ljeta, a sada stoji u kutu vaše dnevne sobe i služi kao vješalica za odjeću? Upravo on bi za nekoliko godina mogao diskretno služiti i kao dekor i biti najnormalniji dio vašeg doma, dok bi vježbe za gluteuse mogli izvoditi u sofi pred televizorom. Isto tako, uzimajući u obzir činjenicu da se naši domovi sve više smanjuju kvadraturom, te iste sofe bi se mogle izbaciti iz upotrebe i nadoknaditi ležajevima koji bi služili za spavanje, ali i kao stolica.

Pohranjivanje odlazi u zaborav
Pune ladice, ormari i čitave prostorije ispunjene stvarima koje datiraju još iz vremena naših prabaka mogli bi postati stvar prošlosti. Baš kao što su razne forme iCloudova zamijenile fizičke mape i gomilu papira na našim radnim stolovima, i naši domovi će se pročistiti, prema objašnjenju glavnog dizajnera IKEE.

Personalizacija
Vremena kada smo na izbor imali tri dizajna stolice davno su iza nas. Danas možemo odabrati svaku točkicu koju želimo na svom komadu namještaja, personalizirajući tako svaki dio svog doma, što će se definitivno nastaviti narednih godina.
 

M.M.
Foto: Ikea
Objavljeno: 06.07.2015. u 11:42

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p