TECH

Inovativna Huawei tehnologija dirnula je ljude diljem svijeta

Predstavljena aplikacija Facing Emotions

Huawei je razvio aplikaciju koja omogućuje slijepima da 'vide' ili dožive emocije na licima sugovornika koristeći tehnologije umjetne inteligencije. Facing Emotions aplikacija koristi moćnu kameru i umjetnu inteligenciju na Huawei Mate 20 Pro pametnom telefonu kako bi preveo sedam univerzalnih ljudskih emocija u sedam jedinstvenih zvukova. Tako slijepi i slabovidni imaju mogućnost iskusiti više i razumjeti bolje u komunikaciji s drugima, a sama aplikacija je razvijena uz podršku zajednica slijepih osoba i dobrotvornih organizacija!

Dvije trećine komunikacije je neverbalno, a naš izraz lica izuzetno je povezan s našim osjećajima. Zamislite svijet u kojem ne možete vidjeti emocije! No, za slijepe i slabovidne ovo je svakodnevica, ali danas po prvi put tehnologija može pomoći slijepima da vide osmjeh. HUAWEI je razvio aplikaciju Facing Emotions uz pomoć koje slijepe i slabovidne osobe imaju mogućnost iskusiti više i razumjeti bolje u komunikaciji s drugima.

Facing Emotions projekt stvoren je kako bi pomaknuo granice mogućnosti umjetne inteligencije. Pitajući se kako može pomoći slijepim i slabovidnim osobama da dožive više, Huawei je stvorio jedinstvenu aplikaciju koristeći snagu AI-ja. Učeći je da analizira izraze lica i osjećaje koji iz njih proizlaze te ih pretvara u zvuk, kreiran je novi jezik za slijepe kako bi 'vidjeli' osjećaje kao nikad prije. Koristeći stražnje kamere uređaja, aplikacija skenira lice sugovornika slijepe osobe i identificira elemente lica: oči, nos, obrve i usta, kao i njihovo reagiranje tijekom dijaloga. AI potom pretvara identificiranu emociju u prethodno definirani zvuk koji proizlazi iz uređaja (na slušalicu koju koristi slijepa osoba). Sve se ovo događa u realnom vremenu i bez internetske veze zahvaljujući snazi procesora i umjetne inteligencije kojom je opremljen Mate 20 Pro.

Facing Emotions je razvijen uz podršku zajednica slijepih osoba i dobrotvornih organizacija. Uz partnerstvo s Poljskom asocijacijom slijepih provedeni su testovi uz pomoć slijepih osoba koji su bili uključeni u svaki ključni dio razvoja aplikacije. Intervjuirajući predstavnike zajednica slijepih o njihovim potrebama dobiveni su korisni rezultati na temelju kojih su se razvijale ideje za rješenje ovog problema koje su testirane od strane budućih korisnika. Upravo je njihov doprinos bio ključan u oblikovanju finalne aplikacije, kao i njezinim funkcionalnostima, bojama i zvukovima.

Foto: PR
Objavljeno: 17.01.2019. u 12:31

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p