MATEA ROZINA NIKŠIĆ

Instagram profili vrijedni otmice i otkupnine

Svjetske i domaće influencerice na udaru hakera

Sjećate se onih kultnih scena iz akcijskih filmova 90-ih godina kad je gotovo svaka radnja imala bar jednu scenu nekakve otmice i traženja otkupnine? Primjerice, film „Randsom“ s Mel Gibsonom i Rene Russo kojima je život prevrnut naglavačke onog trenutka kad shvate da su postali žrtve ucjenjivanja jer je njihov sin otet? Sad zamijenite Gibsona nekim poznatim influencerom, a njegovog sina vrijednim profilom na društvenim mrežama.

Nekoć je bilo rizično plaćati karticom online jer, ako niste bile oprezni, 'digli' bi vam podatke i ispraznili bankovni račun. Ipak, sustav je postao sofisticiraniji i cijeli proces sigurniji, no istovremeno su se educirali i oni s druge strane zakona, a danas, kad nam digitalni svijet zaista caruje svakim aspektom života, stvar je otišla korak dalje. Najbolji primjer jest pojava influencera čija je prisutnost u virtualnim zajednicama postala od presudne važnosti za bilo koji oblik poslovanja. Stoga zamislite da ste izgradili pristojnu karijeru na društvenoj mreži poput Instagrama, brojite nekoliko desetaka tisuća pratitelja ili više, svaki dan izdvajate puno radno vrijeme, da ne kažem i više, kako biste od istoga mogli i zarađivati, a onda jednog jutra shvatite da je to sve nestalo u vjetar!


Naime, već nekoliko mjeseci čitamo vijesti o poznatim influencerima i slavnim osobama čije su društvene mreže hakirane i tu priča ne staje. Osim što se njima netko drugi počinje koristiti i najčešće briše sav sadržaj i uloženi trud, stvar je ovih dana otišla veliki korak dalje i za isti traže otkupninu. Da, dobro ste pročitali. Moderna otmica u kojoj glavnu ulogu nosi neopipljivo biće čija egzistencija omogućava vašu postala je surova realnost za mnoge. Tako se, brzinom vatre, u posljednjih tjedan dana proširila vijest kako je nekoliko poznatih Hrvatica postalom metom hakera. Naime, prvo im je zabranjen pristup mail adresama, a ubrzo nakon toga izmijenjene su lozinke njihovih društvenih profila. Možda zvuči banalno i bezopasno jer ipak, to su tek fotografije, ali zagrebete li ispod površine, stvar je puno ozbiljnija.

Tako je Lidija Lešić, jedna od omiljenih domaćih ličnosti čiji rad uvijek rado pratimo postala metom i u svega nekoliko sati izgubila godine rada. Šlag na vrhu? Večer prije okrunjena je titulom najbolje fashion influencerice na Elle Style Awards-u i tu kreću mnogobrojne rasprave koje su digle kolege influencere, ali i brendove s kojima surađuju na noge. Naime, što god mislili o influencerima, razumjeli taj fenomen ili ne, činjenica je da je „virtualno utjecanje“ postao itekako unosan posao ovog stoljeća. Brojka entuzijastičnih digitalnih karijerista raste iz dana u dan i ono što je nekoć bila neshvatljiva karijera započeta iz kućne radinosti, danas je core svakog suvremenog poslovanja. Stoga zamislite kako je to kad shvatite da vam je netko sav vaš trud oduzeo i život preokrenuo naglavačke. Ovakve situacije na prvu izazivaju podsmjeh jer, reći će mnogi "postoje i gore stvari u životu nego nekoliko izbrisanih fotografija" no promislite li samo malo, postaje jasno kako umjesto tih fotografija je mogao biti bankovni račun, broj osobne iskaznice, automobil, ispražnjen stan... Ono najbitnije jest da nipošto ne treba zanemariti psihološku komponentnu i povredu ljudskih prava, činjenicu da je netko dobio pristup informacijama kojima samo vi raspolažete, da znate gdje živite, što ste posljednje kupili, kome ste poslali poruku za laku noć...


@lidijalesic

Ipak, Lidija nije prva kojoj se ovo dogodilo, a sigurna sam ni posljednja. Njen, sad već bivši profil od 23,000 pratitelja, spadao je u kategoriju micro influencera što ga u kontekstu 'krađe' čini izuzetno zanimljivim. Naime, postoje mnogi koji broje nekoliko stotina tisuća, pa čak i milijuna pratitelja među domaćim influencerima, a slušamo samo o 'manjim' profilima koji su postali žrtve. Sumnjivi mailovi, mirror stranice koje oponašaju originalne te algoritmi koji cijelu stvar dodatno kompliciraju učinile su Instagram glavnom metom. Stoga frustracija koju je Lidija i svi koji su se našli u sličnoj poziciji iskusila, prije svega, razumljiva. Prva ću reći kako bi bilo iznimno krivo da sama ostanem bez svojih tristotinjak fotografija čija je vrijednost jedino sentimentalna, ali bih prije svega osjetila strah i nemoć. Da, u pitanju bi bilo svega tristotinjak fotografija u koje nisam uložila vrijeme niti na temelju njih zarađujem, ali ova, naizgled plitka situacija, navela me da ponovno dekonstruiram tu pojavu društvenih mreža kao nužno zlo.

No apstraktno mišljenje ovdje postaje sekundarno kad postoje situacije poput ove s Lidijom koja je to iskusila na vlastitoj koži. I kako se stvar riješila? Lidijin profil na kojem je bilo više od 23,000 ljudi netragom je nestao njoj pred očima, a ona je prije nekoliko dana otvorila novi. Ne sumnjam kako će biti dovoljno izuzetno kratko vrijeme da Lidija ponovno dosegne čak i veću brojku, ali preostaje neodgovoreno pitanje sigurnosti društvenih mreža i ozbiljnosti kojom se nadležna tijela istome posvećuju. Da vam je netko na ulici ukrao mobitel, otišli biste u policiju i slučaj prijavili, ali onog trenutka kad je slučaj "virtualan" pitanje postaje retoričko.  Zamislite da netko „otme“ vašu tvrtku ili radno mjesto i za istu traži otkupninu? Ne morate biti influencer da bi vas hakirali i ucjenjivali i ne morate osjetiti strah tek onog trenutka kad vam fizički prijete. Čista pat-pozicija u kojoj jedino možete slegnuti ramenima i moliti se da se nikada više slično ne ponovi.

Foto: Lidija Lešić, Instagram
Objavljeno: 30.10.2018. u 16:54

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p