KULTURA

'It' cura nove generacije: S talentiranom Miach razgovarali smo o prvom albumu, modi i stilu

Nakon hitova "SMS" i "NLO", Miach ponovno osvaja glazbene ljestvice

Prošlo je više od godinu dana otkako je mlada Zagrepčanka Mija Čičak, poznatija pod umjetničkim imenom Miach, u suradnji s iskusnim kolegom Hiljsonom Mandelom izbacila pjesmu "NLO". Ovaj plesni hit s elementima popa i hip-hopa instantno je osvojio slušatelje, a danas na YouTubeu broji više od 1,3 milijuna pregleda. "K'o da s drugog planeta si...", stih je koji ste vjerojatno i sami barem jednom zapjevušili, a Miach je nastavila neumorno raditi i nakon uspjeha "NLO-a".

Zahvaljujući hitovima kao što su "SMS" i "Navike" s Gocom R.I.P., ali i istančanom smislu za modu i estetiku, Miach se isprofilirala kao jedno od rijetkih prepoznatljivih ženskih lica na domaćoj trap i rap sceni. Svoj put prema zvijezdama prošlog je tjedna okrunila i objavljivanjem prvog albuma naziva "Insomnia". Album uključuje deset autorskih pjesama, a Miach ga je najavila spotom za pjesmu "Led", koju je snimila s reperom Gršom. Talentirana glazbenica u intervjuu nam je otkrila detalje o albumu, a porazgovarali smo i o njezinim počecima, modi i stilu.

 

Tvoj prvi album je napokon vani! Vjerujemo da si o tome dugo maštala - koliko je trajao sam proces?

Jako sam sretna da je album napokon vani. Na njemu smo Lockroom i ja krenuli raditi negdje početkom šestog mjeseca.Kakvi su dojmovi i komentari po izlasku albuma?

Iskreno, sva moja očekivanja su nadmašena. Dobila sam puno pozitivnih poruka i komentara i stvarno sam sretna i zahvalna da se ljudima sviđa cijeli album.

Koju pjesmu s albuma bi izdvojila kao osobni favorit?

Iskreno, ne znam koju bih izdvojila. Mjesecima smo radili na albumu i svaka pjesma na svoj način za mene predstavlja nešto drugo. Sretna sam što smo uspjeli postići da sam na svaku pjesmu jednako ponosna i da se mogu čuti razni stilovi i žanrovi pa da si svatko, barem se nadam, može naći nešto što im se sviđa.Kako bi opisala svoj glazbeni stil?

Svoj glazbeni stil bih opisala kao miks između pop, r’n’b i house žanrova.

Kada se rodila tvoja ljubav prema glazbi? Je li glazbeni talent rano došao do izražaja?

Ljubav prema glazbi mi se rodila još u osnovnoj školi, kada je moja učiteljica na satima glazbenog primijetila da znam pjevati. Od tada me pjevanje i ljubav prema glazbi prate, i iako sam dosta dugo na pjevanje gledala kao na samo neki skriveni talent koji imam i otišla u raznim drugim smjerovima, na kraju sam ipak shvatila da je to ono čime se istinski želim baviti.

Imaš li neke glazbene uzore?

Ne bih rekla da su mi uzori, međutim jako volim muziku i cjelokupni vibe od Jhene Aiko, Summer Walker, Drakea, Nicki Minaj i Snoh Alegre.Kako su izgledali tvoji glazbeni počeci?

Moji glazbeni počeci su bili u kazalištu, odnosno svoje prvo iskustvo s pjevanjem sam imala nastupajući u osnovnoj školi na Lidranima gdje sam uvijek imala neku ulogu s pjevanjem.

Je li te iznenadio ogroman uspjeh koji je postigla pjesma "NLO"?

Da! Naravno, uvijek kada radiš pjesmu nadaš se nekom uspjehu, međutim toliku pozitivnu reakciju publike stvarno nisam očekivala i uistinu sam zahvalna na tome.

Jedna si od rijetkih žena na domaćoj hip hop/trap sceni. Što misliš, zbog čega je to tako?

Iskreno ne znam. Za sada dominiraju muškarci na toj sceni, ali nadam se da ćemo u skorije vrijeme vidjeti i još talentiranih žena jer sam sigurna da ih ima i da imaju puno toga za ponuditi našoj cjelokupnoj glazbenoj sceni.Spot za pjesmu "Led" potvrdio je tvoj status jedne od vizualno najzanimljivijih umjetnica na sceni. Kako bi opisala svoju estetiku i koliko ti je ona ustvari važna?

Meni je estetika oduvijek bila vrlo bitna. Čak i kada sam bila dijete sam veliku pozornost tome pridavala tako da se to naravno odrazilo i na moju muziku. Ja bih rekla da je moj svakodnevni stil minimalistički, s uvijek puno nakita te češće naginjem timeless komadima. U spotovima više volim eksperimentirati i nositi neke stvari koje možda inače ne bih, ali i u svakodnevici i u spotovima sam uvijek inspirirana stilom 90ih.

Također, ističeš se i vrlo zanimljivim lookovima, kosom, make-upom... Osmišljavaš li ih sama i gdje pronalaziš inspiraciju?

Inspiraciju volim pronalaziti na Pinterestu i Instagramu i uvijek želim biti dio kreativnog procesa i donijeti neke svoje ideje. Za sve veće stvari kao spotovi, photoshooting itd. kosu mi radi Fran Brunović, a šminku Dora Rešetar te uvijek s njima izmjenjujem ideje dok ne dođemo do nečega s čime smo svi zadovoljni.Je li se tvoj osobni stil mnogo promijenio od dolaska na scenu? Voliš li eksperimentirati s modom?

Pa rekla bih i da je i da nije. Ostala je ta ljubav prema stilu 90-ih, nakitu i "baggy" stvarima, ali sada definitivno češće eksperimentiram i nosim neke stvari koje inače ne bih, ali mi je to baš super, jer sam oduvijek imala veliku ljubav prema modi i drago mi je da se sada češće mogu “igrati” s raznim lookovima.

Možemo li očekivati još zanimljivih spotova za pjesme s novog albuma? Što nam još spremaš u budućnosti?

Naravno! Bit će još sigurno barem dva spota i s njima bih voljela još više eksperimentirati od odjeće, kose i šminke. U budućnosti spremam još svašta, ali sada je najveći naglasak na mom prvom ikada solo koncertu koji će se održati u Tvornici Kulture i jako sam uzbuđena za to! O tome ćemo također uskoro objaviti sve detalje.

Foto: Ana Cindrić
Objavljeno: 27.11.2023. u 11:44

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p