LIFESTYLE

Je li sve vezano za inflaciju tako crno? Stručnjaci objašnjavaju kako upravljati novcem

U 'Money Talks' serijalu s financijskim stručnjacima odgovaramo na vaša pitanja

Inflacija je jedna od riječi koja je ove godine uz promjenu valute, donijela najviše brige potrošačima, odnosno svima nama. Možemo se složiti da su cijene i stabilnost cijena važne za naše svakodnevno raspolaganje novcem koji imamo. Zbog toga moramo razumjeti što to znači da je pojava inflacije normalna i kako svoj budžet najbolje prilagoditi vremenima pojačanog rasta cijena. U još jednoj 'Money Talks' temi objašnjavamo važne financijske pojmove, a na sva pitanja koja smo imali odgovorili su nam i stručnjaci.

Pojam inflacije označava situaciju kada u gospodarstvu raste opća razina cijena dobara i usluga koje potrošači kupuju, promatrano u određenom razdoblju. Drugim riječima, ako ne možete zamisliti dan bez kave, a ne želite trošiti više nego ste navikli, morat ćete veliku s mlijekom zamijeniti kratkom kavom.

Činjenica #1 Inflacija je nužna za stabilne cijene

Prvu činjenicu teško je percipirati kao nešto važno u svakodnevnom životu, no nije na odmet spomenuti upravo zbog otklanjanja nelagode kada se govori o inflaciji. Inflacija je nužna za stabilne cijene, a stabilnost cijena ne znači da cijene uopće ne rastu. No, važno je da se to događa postupno kako bi ih naš budžet mogao pratiti.

Također, kad čujete da stopa inflacije iznosi toliko i toliko, uvijek situaciju promatrajte kroz pojedine proizvode i usluge koje vi kupujete. Ako je porasla cijena kolača, a vi ste na dijeti teško da će ta promjena utjecati na vašu košaricu.

Činjenica #2 Stvarna stopa inflacije razlikuje se od percipirane

Možda najzanimljivija činjenica vezana za inflaciju je ta da realna stopa inflacije često ne odgovara našoj percepciji iste. To se najčešće događa u periodima naglog porasta cijena i promjena valute. U publikaciji Europske središnje banke navodi se nekoliko razloga. Prvi i najočitiji je da porast cijena privlači više pozornosti nego stabilne cijene i nažalost 'loše' stvari duže pamtimo. Uz to, ono kako mi doživljavamo stopu inflacije uvelike ovisi o osobnim potrošačkim navikama i skupini kojoj pripadamo.
Ako se svaki dan vozite autom, a gorivo je značajno poskupilo u odnosu na ostala dobra, stopu inflacije ćete percipirati kao višu. Jednako tako, stvarnu inflaciju možemo previdjeti jer nije izražena u cijeni. To nas opet vraća na primjer s kavom, inflaciju manje uočavamo ako cijena naše omiljene kave ostane ista, ali novo pakiranje sadrži 200 umjesto 250 g.

Činjenica #3 Važno je pratiti vlastitu potrošnju na godišnjoj razini

Kako bismo bili sigurni koliko inflacija stvarno utječe na nas i kako bismo mogli prilagoditi svoje potrošačko ponašanje cijenama, važno je pratiti osobnu potrošnju. Za to su vam najbolji prijatelji bilo kakve tablice ili Excel u kojima možete razdvojiti prigodne kupnje od svakodnevnih da biste dobili što bolji uvid u svoje navike, kao i pratiti potrošnju na mjesečnoj i godišnjoj razini. Uz praćenje vjerojatno nećete smanjiti svoje izdatke za svakodnevne potrepštine, no moći ćete bolje i pametnije isplanirati budžet i izbjeći onu situaciju 'Zar još nije prvi u mjesecu?!'.

Ono na čemu uvijek možete uštedjeti su 'luksuzi', pod tim ne mislimo da se ograničite već da se raspitate o načinima kako povoljnije proći kad su u pitanju hoteli, avionske karte, restorani i slično. Možda niste znali, ali mnoge banke uz debitne i kreditne kartice nude cijeli niz pogodnosti. Primjerice, trenutno korištenjem Mastercard debitne ili prepaid OTP banke u periodu od 1. listopada do 30. studenoga 2023. za online kupovinu (minimalno sedam transakcija mjesečno) u minimalnom ukupnom iznosu od 250 eura, ostvarujete pravo na povrat od 10 eura.

S druge strane, Visa kartice OTP banke mogu vam biti najbolji prijatelj na putovanju, od popusta na rent-a-car usluge do povrata novca u slučaju otkazivanja leta, sve pogodnosti možete istražiti ovdje.
Za sve kartice u OTP banci jednom mjesečno dobit ćete obavijest o troškovima sa specifikacijom, kako biste mogli jednostavno i učinkovito kontrolirati svoje troškove.

Iz praktičnog iskustva, kako se financijske navike mijenjaju u vrijeme inflacije?

Klijenti su povećali svoje depozite bez obzira na inflaciju koja generira povećane životne troškove što upućuje na odgovornije ponašanje u trošenju. Od kada smo podigli kamatne stope na oročene depozite bilježimo povećanje oročenih depozita a smanjenje sredstava na transakcijskim računima (prelijevanje u štednju).

Što je najbolje napraviti s novcem koji imamo u banci kako bismo izbjegli negativan utjecaj inflacije?

U OTP banci nudimo ugovaranje oročenja i kupnju udjela u OTP Invest fondovima kao sigurna dugoročna ulaganja.

Kako uz pomoć aplikacija i izvještaja banke najučinkovitije pratiti vlastite troškove?

Kao najučinkovitija kontrola u dijelu kartičnog poslovanja preporuka je korištenje svih vrsta charge kartica OTP banke. Naime punu kontrolu troškova charge karticom ostvarujete na način da mjesečno trošite u visini odobrenog limita, a kroz mjesečnu obavijest na jednom mjestu dobivate sveobuhvatnu kontrolu nad svojim troškovima, uz brojne mogućnosti korištenja:

- Kupovina i podizanje gotovine u zemlji i svijetu, uključujući internet kupovinu, s naplatom jednom u mjesecu.

- Kupovina uz otplatu na rate na brojim prodajnim mjestima banke bez naknade i kamate, do 36 rata kod pojedinih trgovaca.

Je li bolje ulagati ili štedjeti? Što trebam uzeti u obzir prije donošenja ove odluke?

Štednja i ulaganje novca su dvije potpuno različite financijske strategije, a odluka o tome je li bolje ulagati ili štedjeti ovisi o Vašim financijskim ciljevima i toleranciji na rizik. OTP banka prepoznaje vaše potrebe i nudi vam mogućnost ugovaranja različitih modela štednje kao sigurnog proizvoda s kojim nemate rizika. Također, nudimo vam mogućnost ulaganja u investicijske fondove OTP Investa. 

Pokušavam samostalno pratiti kućni budžet i napraviti plan štednje, mogu li u banci tražiti neke konkretne savjete?

Naravno, sve konkretne savjete slobodno potražite u bilo kojoj našoj poslovnici. Želite li dogovoriti sastanak u poslovnici, unesite svoje podatke na Link.

Planiram neke veće troškove, ali me brine inflacija. Trebam li odgoditi preuređenja stana i uzimanje manjeg kredita?

Razumijemo Vašu zabrinutost po pitanju inflacije. Ona može utjecati na vrijednost novca tijekom vremena, ali to ne znači nužno da treba odmah odustati od preuređenja stana ili uzimanja kredita.
Kako bismo zaštitili klijente od nepredviđenog rasta cijena kredita fiksirali smo kamatne stope na sve gotovinske i stambene kredite koje trenutno imamo u ponudi.

Foto: Unsplash, Pexels

FASHION.HR NATIVE STUDIO

**sadržaj nastao u suradnji s OTP bankom

Objavljeno: 09.11.2023. u 10:58

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p