LIFESTYLE

Jednostavni savjeti za funkcionalnu organizaciju ormara!

Kako izbjeći kaos i stvoriti red koji će trajati

Organizirati ormar u kojemu se nalazi sva vaša odjeća često zna biti mukotrpan i iscrpljujuć posao, a nerijetko se događa da i kada ga jednom presložite, obično se ne možete snaći u tom novostvorenom redu i nekoliko outfita nakon, opet se sve vraća na staro, usprkos vašem trudu. No, kako to promijeniti?

Dolaskom proljeća dolazi i do potpune promjene komada iz naše garderobe koje svakodnevno nosimo stoga je baš kao i nama, i našim ormarima potrebno osvježenje i organizacija. Kako bi uštedjeli vrijeme, te izbjegli situacije poput one u kojoj stojimo ispred ormara i nemamo pojma što obući, kao rješenje se nameće pametna i promišljena organizacija; iako također zahtjeva nešto vremena i živaca kao i obično čiščenje i slaganje, razlika je što će se ovakav način dugoročno definitivno isplatiti. Osim što će organiziraniji ormar izgledati bolje i urednije, sam rok trajanja dobro organiziranog ormara mnogo je dulji jer ćete se u njemu lako i snalaziti pa samim time i lakše održavati red. Zato smo odlučili podijeliti s vama savjete koji zaista čine razliku, a uz koje ćete se u vlastitom ormaru snalaziti kao nikada prije!

Sortirajte vašu odjeću

Prvi i najvažniji korak svakako je sortiranje i organizacije vaše odjeće. Mnogi imaju naviku zatrpavati svoj ormar stvarima koje nisu nosili mjesecima, pa i godinama. Budite iskreni prema sebi i racionalno razlučite te odijelite robu koju zaista nosite od one s kojom biste se svakako trebali pozdraviti. Donirajte, poklonite ili prodajte... opcija je zaista mnogo, a baciti u smeće ne morate apsolutno ništa.

Sezonska izmjena garderobe

Kada ste iz ormara izbacili sve ono što vam ne treba i oslobodili malo prostora, zapitajte se što ćete nositi kroz sljedeća 3, 4 mjeseca? Jesen i proljeće idealna su godišnja doba u kojima ćete izmjeniti garderobu stoga grupirajte onu odjeću koju neće nositi u proljetno-ljetnom periodu. Odjeću smjestite u prikladnu kutiju, vrećicu za odlaganje robe i sl. I smjestite ju u spremišni prostor do sljedeće sezone. Tako ćete se pobrinuti da preostala roba u vašem ormaru bude što dostupnija i preglednija.

Kreirajte bazičnu garderobu

Gotovo svi imamo određene ''basic'' zimske, ali i ljetne komade koje najčešće nosimo i u kojima se najbolje osjećamo stoga se pobrinite da upravo ti komadi budu u fokusu vašeg ormara. Na taj način ćete mnogo lakše kreirati outfit, nadopuniti ga detaljima i bez stresa odabrati kombinaciju u kojoj želite provesti dan.

Slažite outfite unutar ormara

Ako ste jedni od onih koji u glavi već imaju zacrtane odjevne kombinacije koje želite prošetati, ili pak određene komade koje baš uvijek nosite u kombinaciji, iskoristite vješalice i gotove outfite položite na njih; iako zvuči vrlo jednostavno, ovaj mali trik dugoročno će vam uštedjeti mnogo vremena, a izbjeći ćete traženje komada koje ćete kombinirati zajedno.


Iskoristite stalak za vješanje odjeće

Čest problem u organiziranju ormara je upravo nedostatak prostora za odjeću na vješalicama. Osim jakni, balonera i sakoa, na vješalice volimo smještati i onu odjeću koja se lako gužva, stoga se često dogodi da prostor za vješalice u kratkom roku postane prenapučen odjevnim komadima. U tom slučaju najbolje je iskoristiti stalak za vješanje odjeće koji će odlično izgledati u vašoj sobi, a na koji možete smjestiti gotovo sve jakne i nešto masivnije komade te na taj način osloboditi veliki dio prostora u samom ormaru.

Koristite odgovarajuće vješalice

Kako bi vaša odjeća, a posebino finiji komadi, zadržala oblik kakav je imala kada ste ju kupili, pobrinite se da koristite odgovarajuće vješalice za pojedini komad. Primjerice, jakne ne stavljajte na tanke, žičane vješalice već koristite nešto veće, drvene vješalice koje će biti stabilne i s kojih odjevni komada neće nikada padati. Isto tako, vješalice s kopčama, namijenjene za suknje ili hlače nipošto ne koristite za košulje ili majice već isključivo za ono za što je takav tip vješalice i predviđen. Tako ćete zadržati ured izgled samog ormara, a u isto vrijeme i čuvati odjeću.

Objavljeno: 27.04.2020. u 10:45
Tagovi: organizacija, ormar

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p