LIFESTYLE

Kako je 'Megxit' svijetu vratio vjeru u ljubav?

Jesu li muškarci danas papučari ili pak frajeri bez premca?
Posljednjih tjedana sve su oči uprte u Sussex Royals; Meghan i Harry odlučili su napustiti monarhiju i živjeti životom „smrtnika“. I dok su Britanci - usudila bih se reći opravdano - van sebe, ostatak svijeta (posebice onoga na Twitteru) par objeručke podržava u odluci... Jesmo li još jednom dobili potvrdu postojanja prave ljubavi?

Vjerujem da smo sve rođene uz ideju princa. Onog jednog mladića s kojim ćeš se zaljubiti na prvi pogled, koji će za tebe skinuti sve zvijezde s neba, držati te kao kap vode na dlanu i pritom biti pravi džentlmen. Tako je barem u Disneyju gdje su bogati i naočiti muškarci bili spremni boriti se sa zmajevima kako bi poljupcem probudili usnulu damu ili pak započeti odnos sa siromašnom „seljančicom“ koja živi sa sedam patuljaka – sasvim normalno. No Disney je sve osim „pravilo“, što smo naučili na teži način, kada smo iskusile dejtove (ili nešto više) sa 101 frajerom s Tindera koji su doista izgledali kao prinčevi na bijelom konju – ali su zapravo bili samo konji. Zdušno tvrdim kako je Disney kriv za nerealna očekivanja od ljubavnih odnosa kojih se ponekad ne možemo otarasiti sve do 30-e.

Realnost je takva da više rijetko koji frajer ima romantične geste – a nažalost čak i ako ih ima nerijetko ih mi same „poseremo“ i napravimo im takav ožiljak na srcu da i oni, zadnji koji su ostali, naprosto prestanu biti romantični. A nekako, bez romantike ni nema princa. No danas nema princa ni bez lojalnosti, iskrenosti, pravednosti, morala... Ne može on biti princ ni ako ti ne daje pažnju, poštivanje, podršku – i prije svega ako nije ugasio Tinder profil kada ste se već opako krenuli viđati... I taman kada smo se, jednom zauvijek, pomirile da prava ljubav ne postoji, da je pronaći adekvatnog partnera skoro nemoguća misija i da se možda treba zadovoljiti s onim što je većinom (ali ne skroz!) ono što želimo – evo princa Harryja.U vrijeme kad sam bila klinka, ni britanski prinčevi nisu bili ništa stariji od mene. William je bio taj naočit, visok, doista „prince-like“ momak, dok je Harryjeva narančasta kosa u kombinaciji s pjegicama, čini mi se, bila vrlo nepopularna. No nije dugo trebalo da se ploča okrene – Harry je taj zločesti dečko koji je partyjao, bježao s obaveza i stalno dejtao, za razliku od uštogljenog Willa, radi čega je osvojio srca djevojaka diljem svijeta. Mislim da je dio njegovog šarma oduvijek bila činjenica da je on buntovni pripadnik kraljevske obitelji, onaj kojega doslovno možeš sresti u lokalnom pubu u Londonu i s njim popit koju pivu previše – on je princ kojega si mogla upoznati.

No onda se dogodila Meghan. Svijet je zaprepastila činjenica da je jednog od najpoznatijih prinčeva na svijetu oduševila američka glumica. I to ne čak neka super popularna... Nije bilo medija koji nije prenio njihovu ljubavnu priču koja je krenula spontano preko spoja na slijepo, a ubrzo prerasla u romansu koju nije poljuljao ni život na različitim kontinentima. Nedugo nakon toga imali smo priliku svjedočiti raskošnom kraljevskom vjenčanju koje se gledalo na svakom kutku kugle zemaljske te smo lagano upali u šemu praćenja svakog njihovog koraka – jer je bilo tako nekako svježe, moderno i drugačije!
Ubrzo je postalo jasno kako je Meghan Markle na meti baš svakog britanskog novinara, što zbog činjenice da je bila lagano buntovna s kraljevskim protokolom, što zbog boje njene kože, a optužbe, kao i laži, s vremenom su se samo poduplale. Princ Harry je napisao i pismo novinarima u kojima ih je zamolio za privatnost, a oboje su i tužili brojne poznate novine. No kada je Archie došao na svijet, izgleda da su bili primorani odustati od svega.Iako svi detalji njihovog odlaska iz kraljevske obitelji još uvijek nisu definirani, jasno je kako će par prestati koristiti svoje titule, možda će im biti zabranjeno koristiti i „Sussex Royals“ što su navodno naumili koristiti za merch, moraju vratiti milijune potrošene za uređivanje doma u Britaniji, neće primati „plaću“ od kraljevine, Harry će i dalje po potrebi postati kralj, ali sad više neće obnašati svoje kraljevske dužnosti – što su u početku željeli. Kraljica je ipak rekla „ili jedno ili drugo“. I što je Harry odlučio? Želi Meghan i Archieja, i to mu je dosta.

Mislim da nismo baš ni svjesni što zapravo znači Harryju odreći se kraljevskog statusa. Dečko koji od malih nogu mora pratiti protokole, odrastao je pred očima milijarde ljudi, poznat je već samo po tome što je kraljevske krvi, mora paziti kako se ponaša, kako priča i što nosi i, zapravo, je prisiljen postati kralj – ako za to bude potrebe. Rođen je u zlatnom kavezu iz kojega se vidno želi izvući od smrti princeze Diane. No što on zna o „običnom“ životu?Nikada nije morao tražiti posao i biti razočaran što za junior poziciju traže 5+ godina iskustva. Nikada ga nisu prevarili majstori koje je ionako čekao nekoliko mjeseci da se pojave na dogovor. Nije morao boraviti u rupi od 30 kvadrata koji je plaćao skoro svakom kunom koju je zaradio – jer naprosto nije moglo drugačije. A sigurno nije ni bio ni u shoppingu u kakvom high street brendu za vrijeme sniženja. Ja, dakako, dramatiziram jer jasno je kako će ipak primati novce koje većina nas ne može ni zamisliti – ali Harry zapravo nema pojma što ga čeka, čak iako će on uvijek biti „princ Harry“.

No možda ništa od toga nije bitno, jer je Harry pokazao da je ljubav sila koja ruši sve brane. S Meghan je najavio „Megxit“ na društvenim mrežama i prije nego se konzultirao s opcijama napuštanja kraljevine - niti s obitelji, a kamoli sa samom kraljicom. Jest da je njegov potez bio posramljujući za kraljevsku obitelj, ali je pokazao da ima muda kakva će se rijetko vidjeti; Harry je ispred obitelji odabrao ženu i sina, spreman je za njih promijeniti sve što mu je poznato i izgubiti sigurnost koja mu je bila obećana do kraja života. Nisu bitni novci, povlastice, životne navike već samo ljubav, mir i sloboda. Ako to nije najromantičniji potez dostojan jednoga princa, baš u maniri Disneyjevih prinčeva, onda ne znam što je.

Je li naivno od mene zaključiti da možda ipak još ima dobrih frajera vani, tamo negdje? Možda ipak nije besmislena ona izreka da trebaš poljubiti puno žaba prije nego pronađeš svog princa? Ma možda je baš danas, u ludoj 2020. koja je započela vrlo negativno – sukobi između SAD-a i Irana te potencijalne najave trećeg svjetskog rata, pojava novog smrtonosnog virusa u Kini, šuškanja o pomirbi Brada Pitta i Jennifer Aniston – potreban dašak nečeg pozitivnog, čak iako je miljama daleko od onoga što nam je poznato, ali pobijedila je ljubav. Pobijedila je ideja da ipak postoji netko tko će ti sasvim odgovarati, gdje ćete oboje biti na istoj valnoj duljini i zajedno graditi svoju malu obitelj koja će biti ispred ostalih. Treba se samo prisjetiti kako Meghan nije samo ljubila žabe, već je jednu i oženila, prije nego li se rastala i pronašla svoga princa. Sve u životu, valjda, dođe u svoje vrijeme.
Foto: Getty Images, Unsplash
Objavljeno: 26.01.2020. u 10:05

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p