LIFESTYLE

Kako je omiljeni keks iz djetinjstva postao žrtva političke korektnosti?

Nova ambalaža kultne ''Domaćice'' izazvala lavinu reakcija u javnosti

Politička korektnost u posljednjih je nekoliko godina postala glavna sociološka tema u svijetu, a u kombinaciji s društvenim mrežama možemo slobodno zaključiti kako je ova ''plemenita'' inicijativa inspostala još jedan trend u nizu koji itekako može (ili već je?) otići predaleko...

U osnovi, 'politička korektnost' znači izbjegavanje jezika i postupaka koji vrijeđaju, isključuju ili nanose štetu ljudima koji se već nalaze u nepovoljnom položaju i diskriminaciji. Zvuči potpuno legitimno, zar ne? I iako se oko političke korektnosti uglavnom lome koplja u, kako i samo ime insinuira- politici (i to primarno američkoj), ona zapravo nije fenomen niti ljevice, niti desnice, a niti centra; To je u srži fenomen ljudske prirode. Činjenica jest da su sva plemena čovječanstva od svog postojanja sklona grupnom razmišljanju i kažnjavanju heretika i, iako politička korektnost zaista može smanjiti otvorene oblike maltretiranja i uznemiravanja te pozitivno djelovati na društvo, ona također može doći s opasnom nuspojavom promicanja pasivnih oblika diskriminacije koji često prolaze nezapaženo, a koji zapravo djeluju protiv cilja različitosti, jednakosti i uključenosti koju često promoviraju upravo oni koji zdušno podržavaju političku korektnost,inkluziju, ravnopravnost i tzv. pravednost.

Tako je u nevjerojatno kratkom roku sve ono što je trebalo biti lako uočljiva granica između vrijeđanja i slobode izražavanja postalo sve neshvatljiviji fenomen koji sve manje i manje ljudi svjesno podržava; Odjednom se cijeli Instagram 2020. godine urotio protiv Adele jer se usudila pojaviti na karnevalu s pletenicama koje se obično vezuju uz afroameričku kulturu, a Kendall je razočarala fanove jer je na jednom snimanju ''prisvojila kulturu balerine?!?'' Amerikanci su kroz nekoliko godina promijenili na desetke kultnih TV serija, filmova, ali i ambalaža raznih proizvoda za koje su zaključili da vrijeđaju određenju marginaliziranu skupinu društva. Jučer je cijela ova histerija stigla i do zagrebačkog Kraša koji je, pod krinkom nove kampanje, samoinicijativno zaključio kako je i stoljetna ambalaža kultne ''Domaćice'' nedovoljno korektna za hrvatsko tržište. Ili možda ipak za - trendove s Instagrama?

Tako ćete danas u svim trgovinama pronaći novo izdanje kutije ''Domaćice'' na kojoj uz ime ''Domaćica'' stoji i dodatak raznih zanimanja: "Domaćica i menadžerica", "Domaćica i pravnica", "Domaćica i programerka", "Domaćica i umjetnica"... I dok je Kraš objasnio kako se radi o novoj, u teoriji plemenitoj, kampanji koja podiže svijest javnosti o važnosti i kompleksnosti obveza koje u kućanstvu najčešće preuzimaju žene, nameće se jedno ključno pitanje koje na sjajan način aktualizira sve češći problem političke korektnosti: Što točno nedostaje stoljetnom nazivu ''Domaćica'', kao i pojmu domaćice koja je ''samo'' - domaćica? Iako je očigledno kako nova kampanja tvornice Kraš na umu ima plemeniti cilj, baš kao i cijeli pokret političke korektnosti, sasvim je jasno kako je ona upućena isključivo ženama koje emancipaciju i feminizam promatraju isključivo iz kuta koji podrazumijeva potpuni odmak i otpor od nekadašnjih, tradicionalnih uloga, što u realnosti i nije sasvim točno. Fokusirajući se na progresivnost i moderne ideje, mnogima će ispod radara proći činjenica kako je kampanja sve samo ne inkluzivna te kako potpuno zanemaruje one žene, emancipirane žene koje svjesno biraju biti domaćice, koje žele biti domaćice i koje uživaju u toj ulozi, a za kojih više mjesta u svijetu, a posebice u marketingu, gotovo da i nema. Štoviše, usudila bih se reći da samo njihovo postojanje mnoge danas asocira na diskriminaciju, loš položaj žena i sve ono protiv čega bi se snažna, moderna žena trebala boriti. 

Ipak, suprotno očekivanom, kampanja ne prolazi dobro čak ni među ''woke'' populacijom, o čemu svjedoče brojni komentari na društvenim mrežama među kojima je zaista teško pronaći onaj koji podržava ovu inicijativu, a koji mahom zaključuju kako je naš omiljeni keks naziva koji baš nikome nije smetao postao patrijarhalni glasnik koji ženama, kao da to već i same ne znaju, govori što sve mogu biti. Osim toga, tvrtke koje ''slave'' žene kroz marketinške kampanje nisu nikakva novost. Štoviše, postalo je pomalo isprazno slušati floskule i ponavljati činjenice koje svi znamo, a od kojih same žene na koncu nemaju - ništa. A ono što je posebno ironično jest što sam vrh velike većine takvih tvrtki, koje se u kampanjama toliko srčano posvećuju ženama, gotovo isključivo čine - muškarci, koji na koncu i ubiru plodove tih uspješnih, ''progresivnih'' marketinških trikova.


No, s obzirom na to se o Krašu u posljednja dva dana priča kao nikada dosad, ovaj očigledno neplanirani marketinški potez je još jednom dokazao kako je i loša reklama dobra reklama, a Kraš je ujedno i svim domaćim marketinškim agencijama učinio uslugu i na konkretnom primjeru pokazao koliko je politička korektnost sklizak i nedefeniran teren koji je ujedno, pored kultnog proizvoda kakav je Domaćica sama po sebi - potpuno nepotreban.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije FASHION.HR portala
Objavljeno: 03.05.2022. u 12:57

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p