LIFESTYLE

Kako napokon zavoljeti ponedjeljak?

Savjeti za ljepši početak tjedna
jutro
Z
namo da ga poznajete. Onaj tihi, gotovo neprimjetni balončić anksioznosti. Pojavi se tamo negdje oko ručka nedjeljom, i sa svakim novim satom sve više žulja. Pritišće i kosi se s nedjeljom lakoćom postojanja. Što god radili, tu je, kucka i biva dosadan, dajući do znanja kako za nekoliko sati sve počinje iznova.


Koliko god voljeli život koji smo si stvorili, nemoguće je ponekad ne osjetiti zamor svakodnevicom. Te obavezama nikad kraja, te brigama koje ubodu iznenadno i pomrse mir koji smo dotad "uzgajali", te vijestima koje treba popratiti, mailovima na koje treba odgovoriti, novim poslovnim potezima koje treba smisliti... Utakmica je to koja nema poluvrijeme i oni kojima ponestane snage, uči nas sistem, ostaju iza. „Dobrodošao u stvarni život“, rekli bi na našu svakidašnju jadikovku roditelji nam, ne pomažući mnogo, posebno ne kad je riječ o još jednom ponedjeljku u kojem se moramo praviti da znamo što radimo.

Šalu na stranu, većini radno aktivnog stanovništva ponedjeljak nije posebno mio, usprkos spoznaji kako sve doista jest u našem umu. Ako ste otvorili ovaj članak, vjerujemo kako ste dosad uvidjeli da problem nije problem ako ga sami takvim ne vidimo, pa tako ni ponedjeljak nije strašan ako ga mi ne okrunimo ružnim epitetima i ne zakoračimo u njega s negativnim mislima. S time na umu, stvorili smo jedan kratki podsjetnik na temelju kojeg bismo kolektivno postupno trebali zavoljeli ponedjeljke. Jedino što moramo jest prakticirati sve, ili barem većinu stavki.

inspiracija

Pripremite se za radni tjedan

Zasigurno ste dosad već mnogo puta pročitali članke poput „5 stvari koje uspješni ljudi rade vikendom“ (krivi smo i sami, priznajemo). Sve ste stavke iz ovih tekstova usvojili, složili se s njima u potpunosti, no nikako da ih počnete i prakticirati. Vremena ima, jasno, i zagovaramo tvrdnju da smo svi okej takvi kakvi jesmo, no ako želite svjedočiti nekim pozitivnim promjenama u životu i pomalo si već idete na živce s lijenošću, tada nema druge nego pokrenuti se i nešto mijenjati. Primjerice, ako vam je zaista dosta još jedan ponedjeljak ujutro provesti ljutima na cijeli svijet jer su se sav stres i sve odgođene obaveze naprosto strovalile na vaša leđa i to do listu s prvim klikom miša na inbox maila, riješite to polusatnim planiranjem u nedjelju navečer. Znamo da biste tih 30 minuta radije proveli gledajući nastavak serije, no zahvaljivat ćete si u ponedjeljak ujutro kada otvorite rokovnik u kojem već stoji plan za naredni tjedan. Ponedjeljak je, kao i svaki drugi radni dan, bitno započeti na onu dobru, vedru nogu, a to će se desiti ako imate dovoljno vremena za sebe ujutro. Pripremite odjeću noć prije, zapišite ono što trebate učiniti sljedećeg tjedna, i glatko uplovite u novi dan.

Mijenjajte percepciju

Lako je voljeti ponedjeljak kada radite ono što volite, rekli bi sarkastično mnogi. Istina, zbog posla koji doista volite nije teško ustajati ujutro, ali realno, posao je ipak samo posao i svi bi mi radije vječno odmarali. Raditi moramo, a ako vas vaš posao trenutno ne zadovoljava, za početak krenite tražiti onaj koji biste uistinu voljeli raditi ili pak mijenjate percepciju aktualnog. Gledajte ga kao stepenicu do nečeg novog i ljepšeg što vas čega iza ugla, kao nešto što je prolazno. I ne, nemojte sami sebe sabotirati mišlju kako je ekonomsko stanje takvo da nema poslova i morate prihvatiti mrvice koje vam se daju. Ta je misao samo opravdanje za lijenost i nema neke velike koristi, osim ako se nećete prihvatiti politike ili ekonomije i poduzimati potrebne mjere.

Ne "snoozajte"

Već i vrapci na grani znaju kako je snoozanje loša navika koja vas ostavlja umornima i nervoznima ujutro. Ako ste dosad probali baš sve metode ne bi li se otarasili pritiskanja tog opasnog dugmeta, no i dalje po pola sata odgađate ustajanje i svom mozgu šaljete „lažne signale“, jednostavno maknite opciju snoozea. Vjerujemo da vaš pametni mobitel istu posjeduje, a ako to nije slučaj, nabavite staru budilicu.

mija_mija

Ne zaboravite zabavu

Umjesto da ponedjeljak samo „odradite“ i već ujutro mislite na to kako ćete nakon posla stići kući i spavati, učinite ga zabavnim. Dogovorite druženje s prijateljicom, odlazak u muzej nakon posla, dogovorite gledanje filma u ljetnom kinu ili nešto deseto čemu ćete se veseliti već ujutro i za što ćete se spremati sa smiješkom. Ozbiljan ponedjeljak pun sastanaka, lista, mailova, tablica i zadataka zahtijeva dobar balans, tako da s dogovorima nemojte čekati do sredine tjedna već si ugađajte po putu.

Važnost rituala

Svi mi imamo svoje male rituale koji nas čine sretnima. Možda je to ispijanje kave ujutro u miru i tišini, možda je istezanje prije iste, možda čitanje knjige pred spavanje. Osvijestite male stvari koje vas čine sretnima te prakticirajte neke i ponedjeljkom ujutro. Probajte uvesti svega minutu ili dvije meditiranja prije nego što izađete iz kuće, i to tako što ćete sjesti na pod, zatvoriti oči, duboko disati i smiješiti se. Mislite na sve lijepe stvari na kojima ste zahvalni i primijetite kako ste se instantno počeli osjećati dobro. Ovaj će kratki ritual svakako odrediti i ton vašeg dana.


M.M.
Foto: Instagram (@mija_mija)
Objavljeno: 18.06.2017. u 11:44

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p