LIFESTYLE

Kako se othrvati stresu na svakodnevnom putovanju do posla?

Zadržite mir i započnite dan u pozitivnom tonu
Zadržite mir i započinjite dan u pozitivnom tonu
Scenarij ide otprilike ovako. Napokon ste istrenirali svoje tijelo i um da se othrvaju snoozeanju, ustali ste na vrijeme te u miru ispijate svoju blaženu prvu šalicu kave. Nevjerojatno, no čak imate par minuta na raspolaganju za vježbe 5 Tibetanaca, eventualno da izvedete psa na šetnju, nakon čega s užitkom birate odjeću za još jedan dan ispred vas.

Mirni ste, i nasmiješeni izlazite iz stana. Jutarnje sunce taj osmijeh na licu čini samo većim, i polako se približavate tramvajskoj stanici. Dočekuje vas mrki pogled vozača kao preventiva švercanju, nakon kojeg se osjećate kao da ponovno imate 15 i nešto ste opasno zgriješili. Kupujete kartu i pokušavate se progurati kroz pola tramvaja do iole slobodnog mjesta. Osjećate se kao jedna od sardina u konzervi, no i dalje pokušavate zadržati svoj jutarnji zen. Ignorirate lakat nervozne gospođe pod vašim rebrima s lijeva, zanemarujete miris nečijeg doručka koji je po svemu sudeći uključivao salamu i koji se širi iz nepoznatog smjera, slušalice vas barem malo štite od, za jutro preglasnog hihotanja samodopadnih tinejdžera, a s velikom koncentracijom nastojite smiriti misli i najezdu nervoze nakon što je iz vama nepoznatog razloga tramvaj stao između dvije stanice. I tako stoji, dok vi svemiru projicirate želju da i vaš šef danas kasni. Naposljetku, s 15 minuta zakašnjenja stižete na posao, već umorni od stresa, gužve i negativne energije koju ste putem sakupili. A dan je tek počeo.

Zadržite mir i započinjite dan u pozitivnom tonu
Za većinu, bilo da do posla koriste javni prijevoz ili automobil s kojim pak dolazi vječiti problem gužvi i nesmotrenih vozača, ovo je standardni jutarnji scenarij zbog kojeg ne čudi da ponedjeljak dočekujemo s blagim napadom panike. Nakon mirnog vikenda u kojem ste se potpuno opustili i spoznali kako ste mnogo više od vječito umornog klupka nervoze i 'to do' liste, stiže taj ponedjeljak zbog kojeg opet ubacujete u petu brzinu i pokušavate u jedan dan strpati sve zadatke na poslu, izvanredne sastanke, piće nakon posla s prijateljicom, kupnju namirnica koje su naprosto isparile iz hladnjaka, po mogućnosti pripremanje zdravog obroka za sljedeći dan, trening, druženje s najdražima te barem nekoliko stranica knjige prije spavanja.

Univerzalno nepopularan javni prijevoz zaista može zadati glavobolju i naš dan odvesti u krivom smjeru. Rješenja, jasno ima. Možda se na prvi pogled učine teškim treningom uma, no u suštini su vrlo jednostavna i odnose se na svega jednu odluku - hoćemo li dopustiti negativnim emocijama da nas potope poput morskog vala ili ćemo preuzeti kontrolu nad njima. Naprosto odaberite svoje vrijeme između buđenja i obavljanja svih obaveza gledati kao mirno doba u kojem možete učiniti nešto za sebe. Mi vam donosimo nekoliko savjeta u nastavku...

Zadržite mir i započinjite dan u pozitivnom tonu

Prakticirajte suosjećanje

Umjesto da se date iznervirati ponašanjem vaših suputnika ili drugih vozača, guranjem pri ulasku i izlasku iz tramvaja ili pak nepristojnošću, relaksirajte se i pokušajte prakticirati dobrotu i suosjećanje prema drugima. Budite iznad situacije i ne dajte da sitnice utječu na vaše raspoloženje. Zapamtite da smo svi samo ljudi sa svojim lošim trenucima i potencijalne neugodne situacije pokušajte gledati na komičan način.

Iskoristite putovanje

Nemojte dopustiti da tih pola sata ili sat vremena provedenih u prometu bude prazan hod. Umjesto da ih provedete bezumno skrolajući po Facebooku, Instagramu ili se nervirajući čitajući vijesti, zašto ne biste poslušali dobar podcast? Bilo da je riječ o zabavnom, motivacijskom ili podcastu koji će vas nečemu novom naučiti, vjerujte nam, osjećat će se mnogo, mnogo bolje. Ako već nemate svoje omiljene podcaste, imamo prijedloge s kojima možete započeti.

Naučite nešto novo

Živimo u svijetu u kojem na dohvat ruke imamo znanje o baš svakoj temi koja nas može interesirati, stoga je grijeh isto ne iskoristiti. Dok putujemo na posao ili na fakultet tako možemo učiti strani jezik putem besplatne aplikacije, slušati audio knjigu ili pak u glavi ponavljati prezentaciju koju taj dan moramo iznijeti na sastanku. Mogućnosti za besplatno učenje je zaista mnogo, a neke možete pogledati ovdje

Zadržite mir i započinjite dan u pozitivnom tonu

Relaksirajte se

Svi jako dobro znamo da glazba utječe pozitivno na naše raspoloženje, pa ako niste rano ujutro raspoloženi za mentalno naprezanje u vidu podcasta ili učenja stranog jezika, bacite se na slušanje omiljene glazbe. Nemali broj znanstvenika je potvrdio kako klasična glazba najbolje utječe na naše raspoloženje, kao i to da glasno pjevanje oslobađa endorfine. Uz to, zahvaljujući glazbi ćete biti u svom malom lijepom mjehuriću koji ujedno potiče kreativnost koja će vam pak zasigurno trebati na poslu. Osim glazbe, možete i relaksirati svoje oči te ih pripremiti za dan proveden ispred ekrana, i to tako što ćete ih zatvoriti te vrtjeti desno i lijevo, gore i dolje.

Meditirajte

Znamo, zvuči kao znanstvena fantastika, posebno ako to činite izvan svoja mirna i tiha četiri zida, no meditiranje je zapravo jednostavna praksa koja ima isključivo blagodati i koje se ne treba bojati. Jedan od najjednostavnijih načina meditacije je naprosto osvijestiti disanje i koncentrirati se na udah i izdah, vizualizirajući kako dah prolazi našim tijelom. Još jedna metoda je i samo nabaciti osmijeh, ako treba i na silu, koji će se potom iz fizičkog oblika početi širiti i na um, ili pak slušati zvukove iz okoline. Koncentrirajući se na osmijeh, zvukove ili disanje, smirit će se um, no uvijek možete pokušati meditirati i uz pomoć aplikacije kao što je Calm ili Headspace.

Zadržite mir i započinjite dan u pozitivnom tonu
Matea Martek
Foto: Instagram (@mija_mija)
Objavljeno: 13.03.2017. u 14:07
Tagovi: zdravlje

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p