LIFESTYLE

Kako se pripremiti za virtualni intervju?

Savjeti za nešto drugačije poslovne razgovore

Svi znamo da osim onih klasičnih intervjua za posao postoje i oni virtualni; intervjui koji ne zahtijevaju susret ''licem u lice'' posebno su aktualni u ovakvim razdobljima kada je jednostavno nemoguće ostvariti ikakav kontakt, osim onog na daljinu. Ipak, iako se najčešće prilikom virtualnog intervjua nalazite u poznatoj, udobnoj okolini, valja pripaziti na određene stvari o kojima možda niste pretjerano ni razmišljali...

Velikoj većini razgovori za posao općenito uzrokuju određenu dozu stresa, a zahvaljujući suvremenom načinu života koji je ispunjen komunikacijom putem društvenih mreža, poruka i mailova, mnogo je onih koji osjećaju anksioznost i zbog neizravnih, telefonskih intervjua, a kamoli onih putem virtualnih video kanala. Upravo zato je potrebna savjesna priprema kako biste se osjećali što sigurnijima u sebe te kako biste taj isti dojam prenijeli na sugovornika. Iako su klasični intervjui kod nas i dalje najčešći način na koji poslodavci zapošljavaju svoje radnike, činjenica je da će i oni, ukoliko u vrijeme pandemije provode selekciju, morati posegnuti za virtualnim alatima. Upravo zato smo za vas izdvojili pet savjeta koji će vam olakšati pripremu, a uz koje ćete briljirati na vašem virtualnom intervjuu!

Tehnološka oprema

Budite sigurni da je sva oprema potrebna za obavljanje virtualnog razgovora (kamera, zvučnik, mikrofon) funkcionalna. Obavezno testirajte svu opremu u programu/aplikaciji na kojoj će se sam intervju odviti. Također, pobrinite se da vaše korisničko ime bude neutralno, jednostavno i ozbiljno, baš kao i naziv vaše e-mail adrese.

Pozadina

Pronađite u vašem domu kutak neutralne, svijetle boje. Ne dopustite da u kadru bude vidiljiva hrpa vaših osobnih stvari ili pak da odaberete dio prostora s izrazito lošim osvijetljenjem; svakako obavite testni razgovor s prijateljicom kako biste bili sigurni da će vaša slika u kadru izgledati neutralno i samim time, profesionalno.

Odjeća

Predlažemo da se za virtualni intervju spremite baš kao da idete na onaj klasični; ne odijevajte se opušteno samo zato što se nalazite u situaciji koja to dozvoljava. Uz to, svi znamo da dobar izgled itekako utječe na naš stav te da se može odraziti na sam nastup. Postoji mogućnost da ćete se tijekom razgovora morati ustati zato sugeriramo da se uredite kao što smo već rekli - od glave do pete!

Govor tijela

Tijekom intervjua obratite pozornost na vlastite pokrete, a posebice ako u danom trenutku ne znate kuda ćete s rukama i što s njima raditi. Sjedite uspravno, pobrinite se da kut kamere gleda u vaše lice te ruke držite na stolu mirno, u opuštenom položaju. Ako baš ne možete nikako biti potpuno smireni, uzmite u ruke vaš životopis, koji vam ionako uvijek treba biti pri ruci u ovakvim situacijama.

Ne zaboravite na ometače!

Sigurni smo kako u ovakvim situacijama nećete zaboraviti upozoriti ukućane da budu tiho, no mogli biste zaboraviti na mnogo banalnije stvari koje mogu itekako utjecati na vašu koncentraciju, a samim time i na uspjeh intervjua; pripazite na notifikacije na vašem računalu, mobitelu i drugim tehnološkim uređajima, isključite TV, udaljite se od kućnih ljubimaca i osigurajte si potpuni mir i tišinu.

Foto: Unsplash
Objavljeno: 27.04.2020. u 13:26
Tagovi: intervju

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p