LIFESTYLE

Kako si pomoći kada nastupi kreativna blokada?

Par trikova za pokretanje "kreativnih sokova"
kreativna blokada
G
odišnji odmori polako dolaze svome kraju. Mrska je ovo pomisao za sve koji sreću izjednačavaju s dugim i neopterećenim ljetnim danima, a kao da sama činjenica da je ljetu skoro kraj nije dovoljna, završetak perioda slobode znači i povratak na radna mjesta u punoj snazi.


Vratiti se svjež, odmoran i pun ideja ponekad, unatoč očekivanjima, ipak nije moguće. Umjesto da se već na prvim sastancima i na prvim zadacima pokažu energija i inovativnost, realnost je kod mnogih često malo drugačija. Bez obzira na to koliko gledali u ekran svog računala, misli nekad naprosto ne naviru, um je prazan, a osjećaj odmorenosti mijenja onaj zaglavljenosti. Kreativne blokade poznate su baš svima, od umjetnika i kreativaca do marketingaša. Nekoga posjećuju češće, nekoga tu i tamo, no vjerujemo kako nikoga ne zaobilaze. I umjesto da za vrijeme ovakvih blokada počnemo paničariti misleći kako nećemo uspjeti ispoštovati zadane rokove jer, eto, um nas ne sluša, jedino što možemo učiniti jest ono što su mnogi kreativci davnih dana usvojili. Možemo se opustiti, prepustiti, prihvatiti ovo stanje i eventualno si pomoći te pokrenuti kreativne sokove jednim od savjeta u nastavku.

kreativna blokada

Izaći van.

Najlogičniji od svih savjeta jest upravo ovaj prvi - izlazak u prirodu i kretanje. Potaknuti izlučivanje krucijalnih nam endorfina, udahnuti svjež zrak i odagnati bilo kakvu naznaku depresije, i sve to dalje od ekrana. Čarobno je kako svega deset minuta kretanja u prirodi može razbistriti um, a promjena okoline definitivno će potaknuti i snene moždane vijuge.

Ugasiti telefon.

Vjerujemo kako ste primijetili promjene u ljudskom ponašanju nakon što su u naše živote ušli pametni mobiteli. Taj mali svijet na dlanu skratio nam je koncentraciju i učinio od nas ovisnike o informacijama. Najbolje je stoga u periodu kreativne blokade, umjesto da se svakih par minuta hvatate mobitela kako biste "samo na kratko" provjerili Instagram (što se, nekom čarolijom, pretvori u sat vremena!), ugasiti mobitel. Svijet neće propasti, vi ćete dobiti više vremena u danu, relaksirat ćete mozak (relaksiranjem ne smatramo bezumno pregledavanje Instagrama), i vjerujemo da ćete se okrenuti nekim pametnijim načinima provođenja vremena, poput slušanja edukativnog ili jednostavno zabavnog podcasta tijekom kojeg biste mogli čuti i neku novu ideju koja će biti okidač vašoj.

kreativna blokada

Uroniti u knjigu.

Dobra stara knjiga i u slučaju kreativne blokade jest odličan lijek. Izgubite se barem na nekoliko minuta u redcima koji vas opuštaju, šire vokabular, reduciraju stres, daju nove ideje i šire poglede. Zaronite li u fikciju, šanse da izronite iz svoje kreativne blokade su ogromne.

Putovati.

Okej, znamo da je nemoguće otputovati u pauzi za ručak na poslu samo kako biste se riješili kreativne blokade, no ako baš ništa ne pomaže, imajte na umu kako samo jedan slobodni dan može učiniti čuda za vaš životni i radni elan te inspiraciju. Maknite se od svojih ustaljenih ruta i otiđite pogledati nešto novo, odmaknite se od svojih obrazaca i nove će ideje doći.

Bilježiti u notes.

Notes ili mobitel u koji ćete zapisati ideju kada vam sine krucijalne su stvari u slučaju da se bavite kreativnim poslom. Ideja može doći u bilo kojem trenutku, a najčešće dolazi kada radite nešto sasvim deseto i daleko od računala. Stoga, zapisujte misli kako vam dolaze jer bi baš jedna od njih mogla biti okidač u periodu misaone suše.

kreativna blokada
M.M.
Foto: STIL on Unsplash
Objavljeno: 27.08.2017. u 11:32

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p