DORIS OSTREŠ

Kako su romantični filmovi promijenili realnu sliku ljubavi?

...i jesu li zbog toga naša očekivanja od ljubavnih veza nerealna?

Moram priznati da ni sama ne znam koliko puta sam do sada pogledala film 'The Notebook' koji se nalazi već godinama visoko na listi mojih omiljenih filmova. Znam, pomalo predvidljivo, no vjerujem da je trenutak 'u zdravlju i bolesti' ono što me kod ovog filma instantno kupilo, gdje ostarjeli Noah redovito posjećuje Allie, svoju polusenilnu ženu u domu za starije i nemoćne te joj svaki dan čita ljubavnu priču čiji su glavnu akteri upravo oni. Njegova požrtvovnost, nježnost i briga nikoga nije ostavilo ravnodušnim, a ono čime je ovaj film osvojio i srca publike diljem svijeta jest, pomalo sebična utjeha, da će nas ljubav životnog partnera pratiti do posljednjeg daha...

No, kada pogledamo svijet oko sebe, odnose u kojima se sami nalazimo ili smo se nekada nalazili te sve one ljubavne drame u kojima smo sudjelovali kao nijemi svjedoci, vrlo lako možemo zaključiti kako je prava, životna ljubav kilometrima daleko do svega onoga što nam se servira putem malih ekrana. Istina je da gledanje romantičnih filmova nikoga nije ubilo, no dokazano je da upravo ti slatki momenti koje toliko rado konzumiramo poprilično utječu na nezdravu percepciju međuljudskih odnosa, ponajviše u očekivanju koja stvaramo do partnera. Zamislite samo neke od scena iz spomenutog filma 'The Notebook' da se odvijaju u realnom životu, primjerice vidite mladi par kako leži posred ceste i smije se na sav glas u adrenalinskom iščekivanju dolaska auta. Vjerujem kako biste alarmirali sve oko sebe, od hitne do policije i kako ni u kojem pogledu ne bi imali dojam bezbrižne romantične zabave. Mnogi će reći kako filmove ne treba uzimati toliko ozbiljno i racionalizirati svaku scenu jer je ipak riječ o izmišljenom, fiktivnom sadržaju koji služi kao razonoda, no što kada se iza te razonode zaista krije loša poruka koja može stvoriti očekivanja koja za nas same mogu biti pogubna?

Ponovno ću se osvrnuti na odnos Noaha i Alice, koji je kada se skinu roze naočale, zapravo vrlo destruktivan. Stalne svađe, scene u kojima urlaju jedno na drugo i međusobno se naguravaju, pa čak i fizički obračunavaju, školski su elementi toksične ljubavi, koja se u ovom filmu nastoji opravdati silnom strasti i idejom kako su oboje ludi jedno za drugim. Koliko Noaha i Alice znate iz privatnog života da njihova veza nije završila izgradnjom kuće iz snova i sretnim završetkom, već intervencijom policije? Previše!

I prije nego shvatim da sam si zauvijek upropastila omiljeni film stavljanjem njegovih scena u realan kontekst, moram napomenuti da je 'The Notebook' samo jedan u nizu filmova čiji smo sadržaj progutali bez trunke razmišljanja, ostavljajući tako prostora da se u nama utkaju ideje koje su u stvarnim životima u potpunosti nezamislive. Od toga da je samo jedan pogled dovoljan da shvatimo kako smo pronašli ljubav svog života, da partner mora redovito činiti sitne geste i obradovati nas bez ikakvog posebnog razloga, preko one poznate da prava ljubav nikada ne umire i ako nam je suđeno da ćemo biti zajedno, samo su neki od elemenata koji nesvjesno kreiraju nerealnu sliku odnosa, a koji se vrlo lako mogu reflektirati na osjećaj nezadovoljstva u vlastitoj vezi ili pak, dovesti do toga da iste i napuštamo jer nešto uvijek nedostaje.

Ova tema već dugi niz godina predmet je istraživanja brojnih društvenih znanosti, primarno psihologije i sociologije, pa su tako britanski psiholozi proučavajući problematiku parova koji su spas za svoju vezu potražili u savjetovalištu, otkrili da ono što kod većine narušava odnos su upravo navedene zablude o ljubavi koje romantični filmovi reflektiraju. Najveća zabluda je zapravo da kada se ljubav dogodi, sve oko nas sjedne na svoje mjesto, što baš i nije tako u realnosti jer svaki odnos, pa i onaj ljubavni, svakodnevno se mora graditi jednakim ulaganjem obje strane

Da romantični filmovi stvaraju nerealna očekivanja od romantičnih veza tvrdi i diplomirani sociolog, pisac i predavač Bruno Šimleša, autor brojnih knjiga iz područja duhovnosti i samopomoći, od kojih Ljubavologija spada među najprodavanije knjige na domaćem tržištu:"zapravo je najštetnije uvjerenje da se oko ljubavi ne moramo truditi, nego samo čekati da se dogodi taj sudbinski susret i sve će biti lagano. Ali nije dovoljno upoznati njega ili nju. Mnogo je važnije prije toga dobro upoznati sebe pa ćemo i znati koga tražiti."- objašnjava Šimleša te dodaje "iskustvo kaže da je baza za dugoročno uspješnu vezu partneri sa zajedničkim vrijednostima i uvjerenjima, pa i životnim prioritetima. Ne moramo imati iste pa ni slične karaktere, ali važno je imati što je više moguće sličnih ključnih životnih uvjerenja. I da otprilike isto želimo od veze, života."

Ono što nam romantični filmovi nikada neće prikazati su svakodnevne sitnice koje činimo za svog partnera, odricanja i popuštanja, krize koje ne servira samo međusoban odnos već i sam život te vječito balansiranje između brojnih obaveza i posvećenosti jedno drugome. Također ne treba smetnuti s uma niti samu prirodu ljubavi, koja kroz godine prolazi razne svoje faze, od početnog zaljubljivanja i medenog mjeseca kada nismo mogli spavati od leptirića u trbuhu, pa sve do zrele ljubavi koju više ne pokreće početna strast, već odanost i poštovanje, pa je i sam odnos više partnerski, odnosno timski. Ovdje ne govorimo o njezinom umanjivanju i nestajanju kroz godine zajedničkog života, već o poprimanju nekog novog lica kao posljedica prirodnog procesa i samog razvoja odnosa.

Pravi primjer takve održive ljubavi nisam pronašla u romantičnom filmu, već u svom neposrednom okruženju, u odnosu moje bake i djeda, a koji su nedavno proslavili 60 godina braka. Možda pomalo nezamislivo za današnja vremena u kojima se svaki treći brak raspadne, no njihova priča daleko je od onih koje viđamo na TV ekranu, a ipak ima kraj kakav gotovo svi potajice priželjkujemo. Puno razumijevanja, popuštanja, ali i odnos koji pomalo nalikuje na dobro uigrano poduzeće u kojem baš svatko zna koji dio posla mu pripada i na koji način doprinosi kolektivu, nešto je što je dovelo do ove nestvarno velike brojke. A ima malo i u činjenici da djed i dan danas zna baku obradovati pokojom omiljenom sitnicom kada se vraća iz dućana. Ništa pretenciozno, ali sasvim dovoljno da posjeti kako je ljubav i dalje tu.

Romantični filmovi nisu zapravo najveći niti jedini neprijatelji današnjih odnosa koje je postalo sve teže održati, pa će mnogima pored ideala koje nameću društvene mreže, njihov utjecaj biti pomalo i banalan. S druge strane, ovakve nametnute standarde ljubavi, bez obzira koji kanal ih kao takve servira, treba uzimati s dozom rezerve te ne očekivati od druge strane dokaze ljubavi koje realno ni sami, u većini slučajeva, nismo spremni pružiti!

Foto: Imdb, Instagram
Objavljeno: 14.02.2021. u 00:00
Tagovi: ljubav, The Notebook

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p