MATEA MARTEK

Vrtuljak emocija uhvaćen na romantičnim vjenčanim fotografijama

Iza objektiva: Karlo Gavrić
karlo gavrić
"Ni u snu nisam mogao sanjati da ću ikada fotografirati vjenčanja. Kao i većina kolega iz svijeta vjenčanja, smatrao sam to nekako nekreativnim i previše nezanimljivim za sebe." Ipak, Karlo Gavrić, fotograf kojem je najteže reći koju rečenicu u samome sebi, čovjek kojem su na prvom mjestu supruga i dva klinca, strukom diplomirani informatičar koji je dugi niz godina proveo u velikim poduzećima, ljubitelj meksičke i tajlandske kuhinje i momak koji se od 2017. bavi isključivo fotografijom vjenčanja, danas itekako živi onaj scenarij iz svog odgovora na naše pitanje o prvim susretima s romantičnim žanrom fotografije.

"Spletom okolnosti jedan lokalni studio je trebao katkad drugog fotografa, pa sam odlučio uskočiti da zaradim nešto dodatno za vikend i uložim u dodatnu opremu za svoj gušt. Nakon prvog vjenčanja to me potpuno očaralo i promijenilo moje mišljenje o vjenčanjima, te sam nakon drugog odlučio da bih to želio ubuduće raditi ali za sebe. Nakon godine dana pauze i slaganja kockica, stvari su krenule polagano sjedati na mjesto… S obzirom na to da sam imao klasični dnevni posao, s aparatom sam uvijek jurio iz hobija i bez neke namjere da od toga napravim neki ozbiljan prihod, a tek nisam mislio da ću si moći priuštiti da živim i uzdržavam obitelj od toga."

karlo gavrić

Karlo Gavrić

Neki je aparat, kaže, uvijek bio pri ruci, jer se otac bavio time, i bio je to utjecaj koji je svakako svoje prste imao u Karlovoj današnjoj profesiji. Svoj prvi DSLR kupio je 2008. godine nakon zaključka da divne fotografije kakve su radili njegovi poznanici ne može napraviti sa svojom postojećom opremom. "Tu je počelo beskrajno učenje, čitanje raznih članaka i časopisa, posjećivanje foruma i portala specijaliziranih za fotografiju, te svakako i nepresušnih izvora znanja na YouTubeu. Nažalost, nisam nikada imao mogućnost nikoga upitati oči u oči neke stvari koje su me zanimale i sve se svelo na prikupljanje znanja online i neprestanog vježbanja i usavršavanja raznih tehnika. No s druge strane možda je ispalo i bolje tako, jer se teško uloženi trud i isplatio."

Od samih početaka igranja s fotoaparatom do danas, Karlo je ljubavne priče bilježio diljem matične Bosne i Hercegovine, u Zagrebu, Splitu, Opatiji, Zurichu, Salzburgu, Luganu... Razvio je svoj fotografski stil, svoje metode i načine rada s parovima, a njegova je estetika prepoznata. Ono što ga samoga privlači kod vjenčanja ujedno je ono što njegove fotografije čini neodoljivima - apsolutna iskrenost, neobuzdana emocija i prolazni trenuci koje slaže u prelijepe foto priče. Sve su te emocije o kojima se uvijek razgovara s fotografima vjenčanja samo jedan razlog zašto toliko i volimo pričati s kreativcima koji kao svoje glavno oružje navode fotoaparat i dobro oko. Drugi je razlog osjećaj kako je sve moguće koji nam tjeraju u biće. Uvijek nas nekako uvjere kako smo sami jedina prepreka koja nam se može naći na putu ka ostvarenju ciljeva. Ostalo su sve problemi koji se rješavaju usput. I premda znamo kako im je posao promovirati ljubav i emocije, fotografi vjenčanja nam uvijek nekako ubrizgaju tu nevidljivu konkretnu dozu pozitive u vene, nahrane nam vizualne aparate lijepim i potvrde onu kako je ljubav najbitnija na kraju dana. Ona prema dragim ljudima, ali i ona koja nam tjera život u udove i umove.

karlo gavrić
karlo gavrić
karlo gavrić
karlo gavrić
"Zasigurno velika inspiracija kada mi je fotoaparat u rukama je misao da se tim ljudima toliko svidjelo to što radim, da su odlučili vjerovati mi i dati priliku da ispričam i njihovu priču na način svojstven meni. Da li je to povjerenje doista toliko veliko da je inspirativno? Jednostavno odgovor je DA, meni je jako veliko, jer za razliku od neke druge vrste fotografiranja, kod vjenčanja nema ponavljanja i mogućnosti ispravke grešaka! Razlog zašto fotografiram na način na koji to činim, te bit onoga što pokušavam uhvatiti na fotografijama su svi ti sitni detalji, smijeh i suze, sve one stvari koje se čine da možda nisu bitne, a u koje su oni investirali mnoge minute/dane, a ne tako rijetko i živce da bi sve bilo kako treba. Uzimajući to sve u obzir te hvatajući pojedinačne trenutke uspijevam složiti kompletnu priču koja ih uvijek obori s nogu. A svako vjenčanje je doista priča za sebe i svako nosi nešto svoje i novo uzbuđenje iznova svaki put. Nerijetko dan zna biti prilično dug i iscrpan, odvojenost od obitelji i mnoge druge stvari, tako da situacija nije uvijek onako kako nekome sa strane izgleda, a to je da samo putujemo i uživamo negdje daleko. Sve to ima i svoje pozitivne strane, kao i ove iza kulise, jer moj dan ne završava noć kad je završilo vjenčanje nego se proteže na još dosta vremena nakon iste dok ne budu finalni proizvodi u rukama mladenaca. Ipak, kad radiš nešto što voliš, sve to je puno puno lakše."

Uza svu tu volju i posvećenost, kako se pak istaknuti u moru konkurencije i stilova? "Već izlizana fraza koju su vjerojatno već svi negdje čuli ili će čuti ako upitaju nekoga, je da budeš svoj. Da je lako, nije, potrebno je dosta truda i rada kako bi izgradili svoj stil i stekli samopouzdanje za isti. No ako želite da to netko doista cijeni, na vama je da to napravite i pokažete, netko će to negdje sigurno cijeniti."

karlo gavrić
karlo gavrić

karlo gavrić
karlo gavrić
karlo gavrić
karlo gavrić
Foto: Karlo Gavrić
Objavljeno: 11.01.2018. u 12:06

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p