LIFESTYLE

Kiselo, začinjeno i neodoljivo: Upoznajte Korejku Coco i njezinog Peru koji rade najbolji kimchi u Zagrebu!

Naš ovogodišnji Valentine crush

Oduvijek sam htjela probati kimchi, a činjenica da mi je u zadnje vrijeme počeo iskakati sve češće na Instagramu, filmovima i serijama odlučila sam se raspitati o tome gdje mogu probati to tradicionalno korejsko jelo. Osim što sam probala novo jelo upoznala sam i par koji je apsolutni #couplegoals – Korejka Coco i njezin partner Pero rade najbolji kimchi u Zagrebu. No, krenimo redom.

Što je to kimchi?

Kimchi je, najjednostavnije rečeno, kiselo zelje. Za one koji žele znati više, to je kineski fermentiran kupus začinjen na ljutkasto-kiselkast način. Baš kao što to i inače bude s receptima, postoji jako puno različitih varijanti na koje se kupus može začiniti, ali u većini slučajeva najčešći sastojci su kineski kupus, mladi luk, češnjak, đumbir i čili.


Gdje probati najbolji kimchi u Zagrebu?

Dobar glas daleko se čuje pa sam tako svoj prvi kimchi probala kod predivne Lee JoungSuk, poznatije kao Coco koja je u Hrvatsku doselila prije više od deset godina. Ona i njezin partner Pero Škorić uživaju u upoznavanju drugih s korejskom kulturom i naravno – kimchijem. Imala sam čast gledati Coco kako priprema svoju verziju ovog poznatog jela. Glavni asistent u kuhinji bio je naravno i Pero.


„Kupus je najprije potrebno posoliti kako bi se iz njega izvukla voda. Zatim se priprema pasta u koju idu čili (gochugaru ili čili pahuljice), mrkva, bijeli i mladi luk, đumbir, šećer, sol, riblji umak ili sol, jabuke i rotkva. Sve zajedno usitni se u mikseru dok se ne dobije gustu smjesa, a zatim njome premazujem listove kupusa. Dok premazuje listove jedan po jedan, Coco mi objašnjava da se tom pastom može premazati i neko drugo povrće pa tako u Koreji na ovaj način kisele krastavce, mladi luk, rotkvice ili listove drugog povrća.“, objašnjava Coco.

Najvažniji je tajni sastojak za koji su me Coco i Pero zamolili da ga ne otkrijem.

Gledajući njih dvoje i slušajući njihovu životnu priču reći ću vam samo da je ljubav itekako začin s kojim se ne može pretjerati: „Kad se svaka glavica premaže pastom, zelje se slaže u posude i pušta da fermentira“, objasnila mi je nasmijana Coco dok s lakoćom premazuje listove zelja ljutom pastom. U rukavicama naravno!

U trenutku kad je prvi kupus bio sasvim premazan Coco mi je pružila jedan zalogajčić:

„Ovako ga ja najviše volim, dok nije uopće kiseo“, kaže mi Coco dok mi u ruke stavlja moj prvi kimchi.
Kimchi mi se svidio na prvi griz i stvarno predstavlja eksploziju okusa u samo jednom zalogaju. U ovoj svježoj varijanti prevladala je ljutina, ali i ostalo povrće i začini pronašli su put do mojih okusnih pupoljaka.


„Rukavice koristim obavezno jer je smjesa jako ljuta. Kad sam tek došla u Hrvatsku pokušala sam raditi kimchi s ljutom paprikom koju koristite ovdje, ali zaključili smo da to nije to. Čili je ipak neizostavan sastojak“, objasnila je Coco čiji je najveći obožavatelj njezin partner Pero Škorić.

„Obožavam njezinu kuhinju i obožavam je gledati kako kuha – sve radi s takvom lakoćom. Jedino oko čega se ne slažemo jest to što ona voli manje kiseli, a ja jače kiseli kimchi“, kaže Pero dok s osmijehom gleda Coco.

I iako bi bilo skroz prigodno čuti da su potvrda one stare „ljubav ide kroz želudac“ – njihova priča je malo drugačija.

„Upoznali smo se u Maleziji. Prvo smo se skoro sudarili na parkingu aerodroma, zatim sam je ponovno vidio na aerodromu u gužvi i nakon toga sreli smo se u istom Pubu. Sudbina je očito htjela da se sretnemo! Odmah mi je zapela za oko jer sam vidio koliko je fokusirana i odlučna. Naravno bila mi je i zgodna, još uvijek je! Ona vam je profesionalna trkačica, trebala je ići na Olimpijadu, ali ju je spriječila ozljeda. I odlično pjeva! I imala je frizerski salon! Da ti budem iskren, ne znam čime sam je zaslužio“, hvali Pero svoju Coco koja se samo mudro smiješka.


U međuvremenu, Coco mi je dala da kušam još neke varijante kimchija i objasnila da kiselost varira o duljini fermentacije. Što dulje fermentira, bit će kiseliji. A predstavila mi je i jednu posebnu kategoriju: dječji ili bijeli kimchi. To je kimchi premazan pastom u koju se ne stavlja čili pa nije tako jako ljut već samo kiseo.

Moj glas otišao je srednje kiselom kimchiju, a mislim da mi je postao još draži kad sam shvatila da ima i dobrobiti za zdravlje.

Naime, ljutkasto fermentirano povrće bogato je probavnim enzimima, zdravim probioticima i dobrim bakterijama koje koloniziraju probavni sustav i pomažu kod detoksikacije i normalnog funkcioniranja svih organa čija je funkcija detoksikacija i to prije svega crijeva, ali i jetre i bubrega.

„U Koreji jedu kimchi uz svaki obrok, tri puta na dan ako treba. Coco ga jede svaki dan uz rižu – njoj je to omiljeno jelo“, objašnjava Pero koji, jednako kao i Coco, obožava kad im dođu gosti. Pogotovo oni iz Koreje: „Često nam u goste dolaze turisti Koreanci i jednostavno je poseban gušt za njih pripremiti „njihovu“ domaću hranu. Ali drago nam je jer postoji i puno Hrvata koji vole jesti kimchi“, objasnili su Coco i Pero.

Odmah sam se ubrojila u tu kategoriju, a razveselilo me kad sam čula da Coco vodi i organizira radionice izrade kimchija.

„Kad sam je organizirala prvi puta iznenadio me broj ljudi koji su se prijavili, jako puno je bilo zainteresiranih i to mi je baš drago. To bude baš lijepo: okupimo se, pripremamo kimchi, veselimo se. Uskoro će biti opet.“, kaže Coco, a ja sam svoje ime već predbilježila.

Ako i vi želite naučiti kako pripremiti tradicionalno korejsko jelo, zapratite Coco na Instagramu ili Facebooku gdje će objaviti sve detalje.

„U Koreji puno više uživaju u hrani jer jedu polako. To me Coco uči, tom uživanju u hrani i životu. A i njezin mi je Kimchi, naravno, najbolji“, kaže Pero dok si ja mislim da ću svakako jesti polako kineskim štapićima svu gozbu koju je Coco servirala pred nas. 

A osim što polako jedu (što je također dobro za zdravlje) Coco je sa mnom prije nego što smo počeli jesti podijelila još jednu (ljubavnu) korejsku mudrost: „U Koreji se ljudi trude uvijek staviti u tuđe cipele, sagledati stvar iz tvoje perspektive i to rezultira time da se parovi manje svađaju.“, objasnila je.

I Pero i Coco iza sebe imaju prve brakove, ne pričaju istim jezikom, vole različito kiseli kimchi, ali iz njih zrači ljubav.

„Mi smo skupa preko deset godina i ja svaki dan naučim nešto novo od nje. Mi se stvarno volimo i točno ovako sam si zamišljao život“, kaže Pero, na što Coco dodaje: „U ljubavi jezik ponekad nije bitan, meni je bitno da ja osjetim da smo mi sretni zajedno“.

Najbolji zaključak dala je Coco koja u svom jelu, ali i životu općenito, uživa punim plućima: „Kimchi mi je drag, ali najdraže mi je vidjeti mog Peru kako uživa u jelima koja mu s ljubavlju pripremim.“

Foto: Ines Ibrišević/ Lee JoungSuk privatna arhiva
Objavljeno: 12.02.2024. u 12:13

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p