LIFESTYLE

10 ljetnih hitova

Nema veze ako niste na godišnjem. Ljetni hitovi uvijek dobro dođu!

Umjesto šuma valova slušate kolegu kako tipka za susjednim stolom. Umjesto koktela ispijate kave iz automata, a jedini vjetar u kosi je onaj uredskog ventilatora, jer se klima, naravno, pokvarila u onom trenutku kada se temperatura u termometru popela preko 25 stupnjeva. Donosimo ljetne hitove za preživjeti krizu koji su idealni pratioci u autu dok se migoljite na A1 skupa s pola nervozne obitelji ili (pre)nabrijanim frendom, trpite miris javnog gradskog prijevoza s mp3-em u ušima ili lijeno lješkarate na plaži...

10. Macarena (Los del Rio, 1996)

Tko kaže da ne zna plesati Macarenu laže, jer ovaj glupavi ples zna svatko: okreći ruke u svim smjerovima, malo mrdaj guzom i to je to. Na svakom ljetnom tulumu se pojavi netko tko forsira Macarenu već oko 22 sata, iako pravi trešeri znaju da se ona pušta tek oko pola tri kad je ekipa pijana od domaće rakije, pa se svi skupa sudaraju plešući svatko na svoju stranu...

9. Summertime (DJ Jazzy Jeff and the Fresh Prince, 1991)

Pjesma s početaka karijere Willa Smitha, prije nego je postao ozbiljan glumac. Coolerska pjesma (i više ne baš toliko cool video) je jedna od najprepoznatljivijih stvari ranih 90-ih, a nama nudi priliku za upoznavanje jedne od najgluplje frizure ikad (nije fudbalerka, ona je nenadmašiva) i mode koja se polako ponovno vraća. Inspirirajte se!

8. Sun is shining (Bob Marley vs. Funkstar Deluxe, 2002)

Marleyeva pjesma je čisti reagge, dok je ovaj remix jedan od boljih remixeva ijedne stvari ikad. Marleyev glas u kombinaciji s Funkstarovim beatovima zvuči bolje nego ikad, nimalo usporeno i nema čistog reaggea kao u originalu. Međutim, osnovni jamajkanski ritam ostaje, baš kao i dobar ljetni hit.

7. Šumica (I Bee, 1994)

Što reći: I Bee je zapravo Ivana Banfić, a Šumica je jedan od najvećih hitova devedesetih. Kolektivno odvaljivanje u autu ne gine nikome tko ovo pusti na naplatnim kućicama. Još ako smislite koreografiju koje su devedesetih bile ultra turbo mega furka... možda vas zaposle na terasi nekog hotela kao turističku atrakciju!

6. Good vibrations (Beach Boys, 1966)

Trivijalan začuđujući podatak je da je ova stvar objavljena u prosincu (!!!), te da zapravo nikad nije bila ljetni hit, za razliku od nekih drugih stvari Beach Boysa. Mogla sam staviti Kokomo na listu, ali ona mi se zgadila upornim ponavljanjem u seriji Puna kuća, a osim toga Good Vibrations je manje isfurana i puno bolja na drugo slušanje...

5. Otok (Darko Rundek, 2000)

Hrvatska verzija pjesme Island In the Sun, koju je otpjevao fantastični Darko Rundek. Mnogo bolja i sjetnija od originala, kao stvorena za chillanje u hladu kad Vam se ništa ne da. Karizmatični glas Darka Rundeka hipnotizira svakoga tko sluša ovu stvar.

 

4. Sittin on the dock of the bay (Ottis Redding, 1968)

Teško je za povjerovati kako je ovu stvar prvi put otpjevao tada 26-godišnji Otis Redding i da pjesma nikad nije bila instant ljetni hit, nego je to postala s vremenom. Svoj drugi revival doživjela je u filmu Top gun, a vi je pokušajte slušati u kasno poslijepodne u nekom kampu na Jadranu dok svi čekaju red za tuširanje, a makaroni polako krčkaju na plinskom rešou.

 

3. Summer jam (Underdog Project, 2000)

Pjesma je dobitna kombinacija R&B-a, britanskog 2-stepa i freestylea, a toliko je dobra da je jedan od rijetkih europskih ljetnih hitova koji je uspio u SAD-u. Spot govori dovoljno zašto je ovo prava ljetna stvar: šetnjice, plažice, dečkići i curice...

 

2. In the Summertime (Mungo Jerry, 1970)

Najprepoznatljivija ljetna stvar već 40 godina... Spot istina nije najprivlačniji, ali bilo je to davno, takva je bila moda (zulufi, trapezice, dlakava muška prsa što proviruju iz majice... brrrr). Sva sreća da In the Summertime s godinama zvuči sve bolje i bolje za razliku od većine drugih pjesama.

1. Alles gut (TBF, 2004)

Najljetnija stvar ikad! Svaka čast svim navedenim izvođačima, ali nitko dosad nije tako dobro opisao način života preko ljeta, barem kad je o Hrvatskoj riječ! Optimizam, visoki tlak u zraku i mozak koji se pretvara u žvaku dio su naše svakodnevice na godišnjem odmoru. I zato dok Vam šef dahće za vratom samo ponavljate „ništa mi neće ovi dan pokvarit, vapšuvarivari, vapšuvarivari...".

 

 

(Borina Kopčić)

Objavljeno: 02.08.2009. u 23:47

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p