LIFESTYLE

10 najboljih filmova 21. stoljeća

Filmski kritičari odabrali svoje favorite

kino
L
amentiranjima o tome kako se danas više ne proizvode dobri filmovi zasigurno ste i sami mnogo puta prisustvovali. Sve je, čini se, bilo bolje prije, od glumaca do same tematike. Danas gigantskim kinodvoranama vladaju suhoparni blockbusteri koje zaboravljamo već po otresanju prosutih kokica iz krila po dizanju iz sjedala, filmske zvijezde su stvar prošlosti, a indie filmovi se snimaju sve manje i manje. Ili stanje  ipak nije tako dramatično?

Ovome su pitanju odlučili doskočiti filmski kritičari iz cijeloga svijeta koje su okupili urednici kulture na portalu BBC. Kako bi pokazali da je filmska industrija i dalje većinski kvalitetna i rađa filmove koji će se pamtiti te da kreativnost nije ništa manja nego u prošlosti, izglasali su 100 najboljih filmova 21. stoljeća. Moderni klasici, kako su ih nazvali, stvarani od 2000. godine do danas, probrani su od strane kritičara i stručnjaka iz 177 zemalja svijeta i filmovi su o kojima će se, kako kažu, nastaviti raspravljati u budućnosti.
  
 
Na prvom mjestu ove prestižne liste našao se Mulholland Drive Davida Lyncha, slijedi ga In the Mood for Love (Wong Kar-wai), There Will Be Blood (Paul Thomas Anderson), Spirited Away (Hayao Miyazaki), Boyhood (Richard Linklater), Eternal Sunshine of the Spotless Mind (Michel Gondry), The Tree of Life (Terrence Malick), Yi Yi: A One and a Two (Edward Yang), A Separation (Asghar Farhadi), dok je na desetom mjestu film No Country for Old Men braće Coen.

Cijelu listu najboljih filmova ovog stoljeća pogledajte ovdje.

M.M.
Foto: Pexels

Objavljeno: 25.08.2016. u 13:01
Tagovi: film

VIDEO

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p