LIFESTYLE

10 Oscarovskih trenutaka

Suze, smijeh i skakanje po stolcima? To se može samo na Oscarima!

Ok, gornja tvrdnja nije u potpunosti točna jer se ista stvar može učiniti i na bilo kojoj drugoj dodjeli nagrada, ali ako učinite takvo što na Oscarima- ulazite u povijest. Pa krenimo redom...

 

10. Charlie Chaplin osvaja počasnog Oscara

Nakon 20 godina progona zbog slučaja „McCharty" Charlie Chaplin, otac američke komedije se 1972. vratio u domovinu i osvojio počasnog Oscara. Održao je jedan od najkraćih govora u povijesti „Hvala što ste me pozvali, vi divni, dragi ljudi, hvala Vam!" Kratko i slatko, a prije svega iskreno sudeći po ovacijama.

9. Cuba Gooding Jr. skače i zahvaljuje svima redom

Te davne 1997. Cuba je bio 28-godišnji glumac i šesti crnac koji je osvojio Oscara. Oscara je osvojio za najbolju sporednu mušku ulogu u filmu Jerry Maguire, a govor je držao čak i nakon što su ga glazbom upozorili da je vrijeme da ode.

8. The Streaker

1974. Robert Opel, freelance fotograf gay magazina The Advocate, želio je ostaviti dojam ozbiljnog novinara i fotoreportera. Uz pomoć akreditacije ušao je u backstage, sakrio se iza jednog dijela scenografije, skinuo plavi kombinezon u kojem je ušao i protrčao pred kamerama gol, kao od majke rođen. Ne znamo jesu li ga nakon incidenta shvaćali ozbiljnije, ali su ga svi zapamtili.

7. Govor Halle Berry

2002. bila je prijelomna godina u Oscarima: čak dvoje tamnoputih glumaca osvojilo je zlatni kipić. Prvi je bio Denzel Washington, a zatim i Halle Berry koja je prva crnkinja koja je nakon 74 godine osvojila nagradu (prva Afroamerikanka u povijesti bila je Hattie McDaniel koja je glumila Mammu u Zameo ih vjetar). Halle je nagradu posvetila svim tamnoputim ženama koje sada imaju šanse jer su se vrata za njih napokon otvorila.

6. Sklekovi Jacka Palancea

1991. western legenda Jack Palance osvojio je nagradu za najbolju sporednu ulogu. Pošto je već bio u poodmakloj dobi od 72 godine iskoristio je priliku da upozorio na dobnu diskriminaciju u filmskim krugovima i počeo raditi sklekove na jednoj ruci kao dokaz da i stariji glumci mogu biti top fit.

5. Indijanci zamjenjuju Marlona Branda

Marlon Brando odbio je Oscara davne 1973. zbog načina na koji se Indijanci prikazuju u američkim filmovima. umjesto njega „prljavi posao" je obavila Sacheen Littlefeather, mlada pripadnica Apača, koja je cijeli tekst govora koji je bio predug pročitala novinarima nakon dodjele. Publika ju je djelomice izviždala, a mnogi filmaši zamjeraju Brandu što sam nije odbio nagradu, nego poslao zamjenu.

4. Prijatelji Matt Damon i Ben Affleck

1997. dva dečka iz Bostona su pomela Oscare. Prijatelji iz djetinjstva na dodjelu su poveli roditelje umjesto hollywoodskih starleta, a zahvalili su svima, čak i Cuba Gooding Jr.-u jer ih je naučio kako se drže govori na Oscarima.

3. Svi vole Sally Field

Sally Field je vidno potresena zahvalila svima na podršci i izjavila svima poznatu rečenicu: "Right now, you like me. You really like me!" („Sada vam se sviđam! Uistinu vam se sviđam!") Navedena rečenica je urbani mit, jer Sally nikada nije rekla „really" („uistinu"). Tako je od jedne rečenice koja je trebala značiti da se ona kao glumica napokon osjeća prihvaćenom, nastao urbani mit o uobraženoj Sally.

2. Adrien Brody zahvaljuje Halle Berry

Pijanist je film koji rasplače i muškarce i žene, a mnogi dečki bi htjeli biti na mjestu Adriena Brodya koji je 2002. nakon što je dobio nagradu za najbolju glavnu mušku ulogu umjesto standardnog poljupca u obraz podario Halle Berry mnogo eksplicitniji poljubac. Osim što je poljubio Halle zamolio je orkestar da prestane svirati kako bi mogao dovršiti govor i upozoriti na užase ratova te pozvati sve ljude na molitvu za mir.

1. Roberto Benigni skače po stolcima

Rijetko tko pamti dobitnike Oscara za strani film, ali onaj koji je dobio Oscara 1999. svima se urezao u pamćenje. Kada je Sophia Loren zamahala omotnicom i uzviknula „Roberto!", redatelj filma Život je lijep popeo se na stolac i počeo skakati preko uzvanika prema pozornici. Koliko god mnogi spekulirali da su Oscari namješteni i unaprijed određeni, gledati veselje jednog emotivnog Talijana kojem je Oscar bio ostvarenje sna. I neka je skakao- zaslužio je.

Borina Kopčić


Objavljeno: 30.10.2009. u 01:22

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p