KULTURA

10 seksi filmskih heroina

Likovi koje pamtimo i glumice koje su ih tumačile...

Seksepil se mijenjao kroz godine: od Willendorfske Venere do Angeline Jolie dug je put, s tim da je Angie imala sreću što je glumica te je njezina ljepota i karizma ostala zabilježena zauvijek (ili barem dok ima medija). Filmskim platnom su kroz desetljeća prošetale mnoge ljepotice, međutim samo neke od njih su ostale zapamćene po najseksepilnijim ulogama ikad. Tko drugi bi mogao naivno odglumiti Djevojku u Sedam godina vjernosti osim Marilyn Monroe ili seksepilnu vampiricu Esmeraldu koja pleše s pitonom u Os sumraka do zore osim meksičke ljepotice Salme Hayek. Njih i mnoge druge seksi glumice pronađite u našem popisu.

Kim Basinger- Elisabeth u Devet i pol tjedana

Tih davnih dana Mickey Rourke je bio komad vrijedan uloge rame uz rame Kim Basinger. Kim nas je u filmu oduševila mnogočime: striptizom u potkošulji, ali i davanjem novog pogleda na kupovinu konjske opreme, komada namještaja. Jedan od najerotičnijih filmova svih vremena ne bi bio isti bez Kim koja je tada bila na vrhuncu svoje slave i u glavama mnogih muškaraca.

Michelle Pfeiffer- Catwoman u Batman Returns

Tko može zaboraviti lijepu Michelle kako u S/M kombinaciji šeće ulicama Gothama i radi nestašluke. Njezin odnos volim te-mrzim te koji ima s Batmanom uvelike doprinosi kultnom statusu lika, ali i filma. Svaka čast mladoj Megan Fox, ali iskreno sumnjamo da će biti dostojna zamjena Michelle Pfeiffer. To, na kraju krajeva, nije uspjelo ni Halle Berry.

Sharon Stone- Catherine Tramell u Basic Instinct-u

Najpoznatije širenje nogu u povijesti filma zagolicalo je ne samo mušku maštu. Kombinacija femme fatale i psihološki poremećenog ubojice u kategoriji Hanibala Lectera. Jednu od najboljih fiktivnih negativki, s biseksualnim sklonostima utjelovila je Sharon Stone kojoj je ta uloga obilježila karijeru.

Monica Bellucci- Malena Scordia u filmu Malena

Osim po svojoj nevjerojatnoj ljepoti, Monica Bellucci će ostati zapamćena i po jednoj od svojih najzrelijih uloga- Malene. Tko bi bolje mogao utjeloviti lijepu udovicu o kojoj se „šuška", za kojom muškarci pate, žene zavide, a dječaci masturbiraju na nju. Film ostavlja slatkogorki okus: gorak zbog nepravde nanesene ljepotici s juga Italije, a sladak zbog pojave Monice Bellucci.

Julia Roberts- Vivian Ward u Pretty Woman

Prostitutka dobra srca osvojila je svijet davne 1990. Uloga po kojoj je Julia Roberts postala poznata nije tipična za romantične komedije. Niz legendarnih scena (od one kada Vivien vozi auto s mjenjačem, do Richarda Gerea koji se penje na balkon) učinio je film jednim od najpoznatijih romantičnih komedija svih vremena, ali i priskrbio Juliji svjetsku slavu.

Marilyn Monroe- Djevojka u Sedam godina vjernosti

Iako njezin lik nema imena, Marilyn ga je uspjela upisati u anale svjetske kinematografije. Vruće ljeto u New Yorku Djevojka provodi družeći se s prvim susjedom koji je, nažalost, oženjen i vjeran. Scena hlađenja na otvoru ventilacije nasred ulice jedna je od najpoznatijih scena ikad snimljenih, a to ne bi bilo tako da nije bilo najpoznatije plavuše svih vremena.

Jessica Alba- Nancy Callahan u Sin City-u

Osjećajna i brižna plesačica Nancy Callahan jedan je od najupečatljivijih u filmu Sin City. Iako Jessica Alba još uvijek traži film koji će joj obilježiti karijeru, ova uloga će zasigurno ostati jedna od njenih najzapamćenijih. Ne vjerujete? Pogledajte samo kako vrti taj laso!

Salma Hayek- Esmeralda/ Santanico Pandemonium u Od sumraka od zore

Kad se kraljica vampira izvija s albino pitonom oko vrata uz zvukove Tito and Tarantule, morate ostati bez daha. Ako je ta vampirica Salma Hayek- ostajete hipnotizirani! Ako niste pogledali tu scenu pogledajte, jer je riječ o jednoj od onih koje gay muškarce učine straight, a straight žene gay. Salma je odavno puno više od seksi vampirice, ali ne možemo se oteti dojmu da je svi pamte upravo po ovoj sceni.

Brigitte Bardot- Juliette Hardy u I Bog stvori ženu

Brigitte Bardot, u to doba ljepotica bez premca (1956.), glumi Juliette Hardy, bosonogo, napaljeno siroče u cvijetu mladosti koje zavodi sve odreda. Scena u kojoj pleše na ritmove bubnjeva je nezaboravna, baš kao i mnoge odjevne kombinacije koje nam i danas oduzimaju dah.

Angelina Jolie- Lara Croft u Tomb Raideru

Kad je prije 15-ak godina igrica Tomb Raider osvojila svijet, svi su željno iščekivali film. O kvaliteti filma ovdje nećemo raspravljati (a što smo mogli očekivati od filma snimljenog po videoigrici), kao ni o tome je li Angelini ta uloga trebala. Istina, uloga ne bi bila vrijedna pamćenja i film bi bio čisti treš da nema Angie koja spašava svijet u uskoj potkošulji, vrućim hlačicama i čizmama dok mlati negativce u svim krajevima svijeta.

 

Borina Kopčić

 

Objavljeno: 14.09.2009. u 23:19

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p