KULTURA

10 serija koje volimo

Hoćemo reprizu! Hoćemo reprizu!

Uz njih smo se zabavljali, smijali i plakali. U svijetu u kojem svake sezone izroni bar stotinjak novih serija, samo su rijetke koje nam se urežu u pamćenje bez obzira traju li dvadeset godina (Simpsoni) ili dvije sezone (Dead like me). Pogledajte naš odabir najboljih serija.

 

10. Statisti

Serija unutar serije prati živote Andyja Millmana, njegove prijateljice Maggie i Andyjeva agenta Darrena Lamba te Andyjev postupni put prema slavi. Svaka epizoda sadrži specijalne goste, koji su nerijetko velike hollywoodske zvijezde. Tipično je da zvijezde parodiraju same sebe i način na koji ih javnost percipira.

9. Office

Dokumentaristička serija koju napravili isti ljudi kao i statiste (Ricky Gervais i Stephen Merchant) bavi se životom jednog običnog, dosadnog ureda. Doživjela je britansku i američku verziju, a odlična je jer je živa slika svega što se događa u uredima diljem svijeta: od zabušavanja i odlazaka ranije s posla do ulizivanja neurotičnom šefu.

8. Dva metra pod zemljom

Serija koja se pozabavila tabuom smrti u zapadnim društvima bazira se na priči o obitelji Fisher i njihovim prijateljima i ljubavnicima. Disfunkcionalna obitelj vodi pogrebno poduzeće u Los Angelesu. Nameće se pitanje: kad ti je smrt posao, kakav ti je život?

7. Dead like me

Crnohumorna serija o ekipici koja ima neobavljenih poslova na zemlji te stoga ne može preći u raj ili pakao. Centralni lik je zbunjena George koja je umrla tako da ju je pogodila daska za wc lansirana iz svemirske postaje MIR. Sada je njezin posao da izvlači duše iz tijela umrlih, a u tome joj pomaže i daje savjete iskusna ekipa koja se već dulje vremena zadržala na zemlji.

6. Absolutely fabulous

Edina Monsoon i Patsy Stone dvije su nezrele, okorjele pušačice, alkoholičarke, opsjednute modom i trendovima. Edinina kći Saffron jedini je glas razuma koji upropaštava savršeni svijet dviju starih mačaka. Pet Shop Boysi su im posvetili pjesmu, a one nama nezaboravne trenutke.

5. Sex and the city

O ovoj seriji sve je već rečeno. O tome koliko je unazadila ili unaprijedila žensku emancipaciju feministice se ne mogu dogovoriti, ali činjenica je da su učinile veliku uslugu svim proizvođačima cipela. Charlotte, Miranda, Samantha i Carrie postale su dijelom i naše prijateljice.

4. Kako sam upoznao vašu majku

Ovu seriju možda niste gledali dok je bila na RTL-u jer je išla u strašno debilnom terminu, ali već ima kultni status. Romantičar Ted priča svojoj djeci kako je upoznao njihovu majku, a usput prepričava dogodovštine svojih prijatelja ženskara Barneya, Robin koja ima strah od vezanja i koja je kanadska teen zvijezda, Marshalla koji vjeruje u ljubav i sve dobro i njegove racionalne djevojke Lily. Tko je majka uopće nije ni bitno...

3. Mućke

Braća Trotter imala su velikog uspjeha u nas, a prema nekim teorijama upravo zato jer se bave mutnim poslovima kao i većima građana lijepe naše. U tu teoriju nećemo ulaziti, ali Dellboy i Rodney su sa svojim mućkama osvojili pola Europe. 2004. proglašeni su najboljim britanskim sitcomom ikad.

2. Simpsoni

Najslojevitija serija ikad. Iako crtana, namijenjena je odraslima. Priča o peteročlanoj obitelji i stanovnicima Springfielda već preko dva desetljeća drma televizijskim programima. Njena čar je što svaki put kad pogledate nastavak otkrijete novu foru, koju niste shvatili tijekom prvog gledanja. A ni tijekom drugog... ni trećeg... ni četvrtog.

1. Seinfeld

Serija o ničemu osvojila nas je na prvo gledanje što zbog tema koje su uistinu besmislene, ali zato svevremenske (npr. zašto vam kusur uvijek stave na tanjurić, čak i kada ispružite ruku). Živopisni likovi imaju „ono nešto" u čemu se svatko može prepoznati. Slikoviti Kramer, luzer George, dopadljivi Jerry i neurotična Elaine. Ako ne volite ovu seriju reći ćemo samo „No soup for you!"

Borina Kopčić

Objavljeno: 12.11.2009. u 21:45

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p