KULTURA

13 zanimljivih događanja koje možete posjetiti u Noći muzeja

Što nas sve očekuje na Noći muzeja?
noć muzeja
J
edna od najpopularnijih domaćih manifestacija u petak će, 27. siječnja 2017., mnogim znatiželjnicima i ljubiteljima umjetnosti otvoriti vrata domaćih muzeja. Kroz ovogodišnju temu Glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo, Noć muzeja će kroz brojna najavljena programska događanja istaknuti važnost prikupljanja, očuvanja i prezentiranja materijalne i nematerijalne glazbene baštine koju muzeji i druge baštinske ustanove čuvaju u svojim zbirkama, kao i značaj glazbe i njenih stvaratelja u povijesti i u suvremenom društvu.


U Noći muzeja 2017. očekuje se predstavljanje fundusa zbirki i tematskih izložbi posvećenih glazbi i glazbenicima – skladateljima, dirigentima, pedagozima, izvođačima i drugim stvarateljima, kao i ukazivanje na utjecaje pojedinih glazbenika na društvena događanja u povijesti i u suvremenosti. Kako je u moru izložbi, radionica, stalnih postava, koncerata i ostalih događanja u sklopu Noći muzeja teško odabrati sve što želimo posjetiti, donosimo vam presjek interesantnih zbivanja. Primjerice, u Hrvatskom društvu likovnih umjetnika (Trg žrtava fašizma 16) će se tako od 18 do 22 sata moći pogledati izložba Antona Franza Högera Ravnoteža u Galeriji Prsten, dok će u Galeriji Bačva svoje radove izložiti Jovana Popić kroz izložbu Što želiš zaboraviti.

U sklopu Noći muzeja se može posjetiti i Memorijalni stan M. J. Zagorke (Dolac 8) kroz koji će zainteresirane provesti stručno vodstvo, a u tijeku će biti i izložba Dvije epizode biografskog stripa Lee Kralj Jager Zagorka, kao i slušaonica Arije iz rock-opere Grička vještica. Muzej grada Zagreba pak nudi mogućnost pregleda Donacija gradu Zagrebu – Zbirke mehaničkih glazbenih automata Ivana Gerersdorfera puštanjem glazbe iz navedenih glazbenih automata.

msu
U Muzeju suvremene umjetnosti (Avenija Dubrovnik 17) održavaju se izložbe Salon de Fleurus i Sfinga velegrada, Dalibor Martinis: Data Recovery, dok će 3. kat MSU-a biti u znaku Rudolfa Sikora i Júliusa Kollera. Muzej za umjetnost i obrt (Trg Maršala Tita 10) od 18 do 1 sat nudi glazbeni program - Dobra glazba u stalnom postavu, ali i izložbu Orašar – najljepša božićna bajka. Zanimljiv je i Muzej Zagrebačke pivovare u nastajanju (Ilica 222) u kojem će se uz stručno vodstvo glumca Darka Janeša vidjeti Pivana s prikazima povijesti Zagrebačke pivovare i Pivane, skulptura osnivača Zagrebačke pivovare, likovna rješenja za Božićno pivo, artefakti iz povijesti Zagrebačke pivovare, zbirke pivskih etiketa Zagrebačke pivovare, stare reklame i novinski članci o Zagrebačkoj pivovari iz prošlog stoljeća, replike starog kamiona i starih kola s bačvama u kojima se nekad prevozilo pivo, interaktivni spomenik pivskom kotlu, pivski sveci i druge zanimljivosti iz svijeta piva.

Oris Kuća arhitekture (Kralja Držislava 3) također će biti zanimljiva adresa za posjetu jer je na rasporedu otvorenje izložbe Iannis Xenakis & Upic, dok će Etnografski muzej u Zagrebu (Trg Mažuranića 14) biti u znaku Vokalne etno grupe Čipkice nakon koje slijedi otvorenje izložbe – Franjo K. Kuhač i Božidar Širola Velikani etnomuzikologije, kao i izvedba plesa s otoka Jave te koncert javanske glazbe i prezentacija javanske kuhinje.

noć muzeja
Galerija Klovićevi dvori (Jezuitski trg 4) nudi retrospektivnu izložbu Dimitrija Popovića te instalaciju MozArt u ponoć koja naslovom implicira fenomen pojma Arta u Wolfgangovu prezimenu, a kroz instalaciju ćemo moći upoznati neponovljivu kreativnost salzburškog genija. Na Trgu bana Josipa Jelačića 6 u Galeriji Mala posjetitelje čeka izbor slika umjetnika koji se u svojem stvaralaštvu bave temom glazbe. Galerija Mala spaja glazbu i slikarstvo i ugošćuje četiri studenata Muzičke akademije Zagreb, koji će galerijski prostor ispuniti glazbom po svojem izboru.

Gliptoteka HAZU (Medvedgradska 2) u Noći muzeja nudi zvučnu instalaciju Ispod kože Nenada Laktašića, gdje će se zvukom sukobiti sadašnji ambijent izložbenog prostora s ambijentom istog prostora iz 19. i početka 20. stoljeća, a pogledati se može i izložba Suvremeni odjeci antike. U Hrvatskom glazbenom zavodu (Gundulićeva 6) moći ćemo uz voditeljicu Nadu Bezić pogledati zgradu Zavoda, dok će na rasporedu u 19 sati biti otvorenje izložbe Mozart u Hrvatskom glazbenom zavodu nakon kojeg slijedi Koncert ansambala HGZ-a s djelima W. A. Mozarta. Hrvatski povijesni muzej (Matoševa 9) na pregled nudi izložbu Ivana Kukuljevića Sakcinskog – začetnik hrvatskoga identiteta.

Sve izložbe i događanja u sklopu Noći muzeja 2017. možete proučiti ovdje.

hpm
Foto: nocmuzeja.hr, Facebook
Objavljeno: 26.01.2017. u 19:00

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p