FILM I TEATAR

25 plesnih filmova na koje smo jako, jako slabi

Filmska preporuka by FASHION.HR
dirty dancing
R
ecept ide otprilike ovako. Uzmite jednog klinca koji se opasno želi izdignuti iz siromaštva, pomiješajte ga s nevjerojatnim plesnim talentom (samouk je, po mogućnosti) te ga ubacite u elitnu školu plesa. Sve to posipajte s naizgled zlim kolegama čiji su tate prljavo bogati, zakulisnim igrama i vrućim plesnim komadima u praznim dvoranama, te kao šlag na torti, zapečatite sa zajedničkom plesnom točkom punom šljokica i pomirbenih osmijeha. Čestitamo, dobili ste ultimativni plesni film.


Sarkazam na stranu, ovo je samo jedna kap u moru ovog filmskog žanra bez koje bi nastala velika praznina u filmskoj industriji, ali i našim srcima. Dobre stare plesne filmove volimo jer su dozlaboga klišejizirani, dramatični, slatkasti, no i neopisivo zabavni. S većinom smo njih odrastali, njihove smo glavne aktere zadivljeno gledali i onaj 58. put, a budimo realni, zbog njih smo i potajno sanjali o plesnoj karijeri dok smo kod kuće ispred ogledala vježbali koreografiju. S druge strane, tu su i briljantni novi naslovi koji ples iz srednjoškolskih dvorana premještaju u surov, realističan svijet najpoznatijih pozornica koje greške ne opraštaju, pretvarajući žanr u napete trilere.

Ovog se toplog mjeseca stoga prisjećamo nekih od najdražih nam plesnih filmova, bilo da je riječ o klasicima žanra ili naslovima u kojima su plesne scene one ikonične. Bez Baby koju nitko ne stavlja u kut ili karizmatičnog Tonyja Manera lista, dakako, ni ne postoji, a tu su i legende poput Freda Astairea i Ginger Rogers, kao i breakdance ekipe iz 80-ih. Listu pak balansiraju sjajni noviji naslovi koju su pokazali kako standarni format plesnog filma ne mora biti naivna srednjoškolska zabava.

Footloose


Flashdance


Rize


Breakin'


Dirty Dancing


Billy Elliot


Step Up


The Full Monty


Center Stage


Black Swan


Saturday Night Fever


The Red Shoes


Save the Last Dance


Take the Lead


Honey


Singin' in the Rain


Chicago


West Side Story


Fame


Swing Time


Strictly Ballroom


Stomp the Yard


Mao's Last Dancer


Hairspray


Shall We Dance?


A Chorus Line


The Dancer

Dancer

Polina, danser sa vie


M.M.
Foto: IMDb
Objavljeno: 16.06.2017. u 12:59
Tagovi: film

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p