KULTURA

25 kultnih 'junkie' filmova

Neobjašnjivo privlačne filmske priče koje nam ne mogu dosaditi

film 
"Choose a life. Choose a job. Choose a career. Choose a family. Choose a fucking big television. Choose washing machines, cars, compact disc players and electrical tin openers... Choose DSY and wondering who the fuck you are on a Sunday morning. Choose sitting on that couch watching mind-numbing, spirit crushing game shows, stucking junk food into your mouth. Choose rotting away in the end of it all, pishing your last in a miserable home, nothing more than an embarrassment to the selfish, fucked up brats you spawned to replace yourself, choose your future. Choose life... But why would I want to do a thing like that?"

Kultne su ovo riječi Irvinea Welsha s kojima su mnogi od nas otvorili Pandorinu kutiju prljave realnosti iz koje su ispala ona vječna pitanja o bitku i smislu. S ovim smo riječima, u društvu osebujne družbe iz Edinburgha u svojim tinejdžerskim danima zagrebli u glamuriziranje ovisnosti, prljavih podrumskih stanova i divljih ljubavi kratkog vijeka, pronalazeći nešto posebno romantično i ujedno neobjašnjivo u filmovima koji tematiziraju ovisnost. Bilo da se radi o grupi junkieja u predgrađu New Yorka u jeku ekonomske depresije, mladom paru koji iz dosade pada u ralje heroina, korupciji i narko kartelima u četvrtima Rio de Janeira ili pak boemskim putovanjima bitničkih pisaca i rock ikona ispunjenih avanturama i manjkom prisebnosti, eskapizam i svojevrsna borba protiv sustava u obliku još (samo) jednog šuta (ili dima) na filmskom je platnu mnogima neobjašnjivo privlačna.

Kako spadamo u ovu skupinu obožavatelja filmova narko tematike, sastavili smo listu više-manje kultnih naslova koji nam dosaditi zaista ne mogu. Neki su od njih oblikovali pop kulturu devedesetih, neki su popularne romane učinili besmrtnima, neki su krajnje morbidni i uznemiravajući, a neki su jednostavno urnebesno zabavni. 

 
Fear and Loathing in Las Vegas
 
 
Requiem for a Dream
 
 
Trainspotting
 
 
Dazed and Confused
 
 
Pulp Fiction
 
 
Goodfellas
 
 
Candy
 
 
Christiane F.
 
 
City Of God
 
 
Blow
 
 
Basketball Diaries
 
 
Gia
 
 
Pineapple Express
 
 
The Doors
 
 
Sid And Nancy
  
 
 Performance
 
 
Maria Full of Grace
 
 
  Easy Rider

 
Scarface
 
 
The Panic in Needle Park
 
 
Spun
 
 
Enter The Void
 
 
Drugstore Cowboy
 
 
Kids
 
 
Human Traffic 
 
 
Matea Martek
Foto: IMDb
Objavljeno: 26.04.2016. u 15:14
Tagovi: film

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p