KULTURA

3 fantastična ulična umjetnika čiji rad obožavamo

Intrigantni, misteriozni i potpuno originalni kreativci

DAIN 
Ulična umjetnost je pod krinkom anonimnosti oduvijek znala kritizirati društvo, mijenjati ljudsku percepciju i pametno provocirati. Izvađena izvan konteksta klasičnih umjetničkih galerija, djela ulične umjetnosti dobivaju sasvim novu dimenziju, a čine i naše gradove živahnijima.

Direktno komuniciranje s promatračem lišeno tradicionalnih okvira umjetnosti ono je što već dugi niz godina intrigira brojne kreativce. Mnogi su od njih postali svojevrsne urbane ikone s kultom pratitelja, ali su svoju privatnost uspjeli očuvati unatoč ogromnoj medijskoj pozornosti i celebrityjima koje nazivaju svojim klijentima.

Osim snažnih poruka, bitan je dakako i onaj estetski moment uličnih umjetnika. S time na umu, danas vam predstavljamo tri sjajna mlada kreativca čiji nas rad oduševljava, baš kao i njihov ogroman auditorij. Popularnost im se možda ne može uspoređivati s onom najpoznatijeg street art provokatora Banksyja, no svakako valja obratiti pozornost na Stikki Peaches, Graffroussela i DAIN-a.
 
 DAIN DAIN DAIN 
 
Jedan od najupečatljivijih njujorških street umjetnika prepoznatljiv je po svom živopisnom miksu vizualnog jezika grafita i kolažiranja starih portreta holivudskih zvijezda. Miješajući svilotisak, boju u spreju, kolaž i akril stvara intrigantne portrete koje New York krase već duže vrijeme. Bez formalnog umjetničkog obrazovanja, misteriozni DAIN zazire od masivnih murala koji su počeli nicati posvuda i ne želi otkriti što predstavljaju krugovi oko očiju njegovih likova iz kojih curi boja. S druge pak strane, svoj vid umjetnosti bi rado s ulice prikazao u nekoj od galerija.
 
Stikki Peaches 
Stikki Peaches 
Stikki Peaches 
Stikki Peaches 
Stikki Peaches 
 
Osim što se krije iza genijalnog pseudonima, enigmatični Stikki Peaches svojim famoznim slojevitim crtežima i sloganom Što ako bi umjetnost vladala svijetom? ukrašava ulice Pariza, Londona, Berlina i Stockholma. Pop i urbana street kultura najviše ga inspiriraju, a svojom eklektičnom mješavinom tehnika promatrače tjera na analiziranje, propitkivanje, ali i osmjehivanje.
 
Graffroussel 
Graffroussel 
Graffroussel 
 
Graffroussel, odnosno Roussel, mladi je samouki slikar rođen u Orléansu 1987. Od malih nogu crtanje poistovjećuje sa sanjanjem, a otkrivši djela Jeana Michela Basquiata kreće razvijati svoju tehniku slikanja te se u potpunosti posvećuje slikarstvu. Kontrast vizualne krhkosti žena i njihove unutarnje snage te ikone iz djetinjstva osnova su inspiracije ovog umjetnika.
 
M.M.
Foto: Instagram
Objavljeno: 24.06.2015. u 15:02

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p