KULTURA

3 inspirativne knjige koje baš svaka žena treba pročitati!

Knjige koje nećete ispuštati iz ruku!

Mjesec je Valentinova, dana zaljubljenih, pa nas tako sa svih strana 'bombardiraju' idejama za dvoje: počevši od preporuka za određena mjesta, do ideja kako i gdje ga proslaviti. S druge strane, možda je ovo pravi trenutak da uložimo vrijeme u sebe, u vlastito poimanje stvari te napravimo maleni self-care, stoga smo odlučili predložiti tri knjige koje bi svaka žena trebala pročitati.

Bez obzira na to što živimo u 21. stoljeću i imamo prava koja prije nismo mogle ostvariti, činjenica jest da je položaj žena u društvu i dalje nezadovoljavajuć. Nasilje nad ženama nešto je što je prisutno svakodnevno, kao i loše kotiranje na tržištu rada te se brojni problemi jednostavno guraju pod tepih, stoga nikad nije kasno da si osvijestimo kako možemo i trebamo više, a u tome nam uvijek može pomoći dobra literatura koja često ima i terapeutsko djelovanje.

Drugi spol, Simone de Beauvoir

Kada govorimo o obaveznoj literaturi koju bi svaka žena trebala pročitati na ljestvici broj jedan je knjiga Simone de Beauvoir, Drugi spol. Riječ je o stručnoj knjizi francuske spisateljice koja se ubraja u jedan od klasika feminističke književnosti, pa tako nije riječ o knjizi koja je pitka i koja se lako čita, ali ju vrijedi pročitati i o njoj razmišljati. U njoj su se po prvi puta pojavile napisane tendencije o tome kako je „ženska priroda“ zapravo društveni konstrukt i u kojoj je upućen poziv ženama da se oslobode društveno nametnute kategorije roda te krenu u borbu za slobodu, rad i sva ostala prava koja danas uživamo. Najpoznatija je njezina čuvena izjava kako se ženom ne rađa, nego se ženom postaje i to je zapravo glavna poanta ove složene i vrijedne knjige koju možemo nazvati i ženskom Biblijom.

Male žene, Louise May Alcott

Ovo je zasigurno klasik koji je mnogima bio omiljena literatura tijekom odrastanja, ali to ne znači da je ne trebamo ponovno čitati i u kasnijoj životnoj dobi. Kroz na izgled lijepu i simpatičnu priču o ljubavi i odrastanju, isprepliću se teme ženske borbe za vlastito mjesto u svijetu. Mlada Jo, talentirana spisateljica, koja u želji za boljim životom i ostvarenjem karijere, napušta rodno mjesto i kreće u grad u kojem se nada ostvariti svoje snove, zaraditi za život i ostvariti karijeru spisateljice je glavni protagonist ove inspirativne knjige. Jo je jedan od prvih feminističkih likova toga doba i ovo je knjiga koja je zasigurno utjecala na mnoge mlade žene.

Nevidljiva žena i druge priče, Slavenka Drakulić

Slavenka Drakulić je zasigurno jedna od žena koje su ideju feminizma donijele na naše prostore! Spisateljica koja nimalo banalno ni sentimentalno ne obrađuje ženske teme, žensku bol i traumu, već ulazi u dubine ženskog postojanja, pa tako slovi za autoricu koju uvijek treba čitati. Njezino djelo "Nevidljiva žena i druge priče" je knjiga koja ruši tabue u suvremenom svijetu, osobito se baveći temom starosti, u kojoj žene često prolaze razne psihičke poteškoće. Također, tu je još i društvo koje ničim nije pridonijelo kako bi se žene bolje osjećale u starosti. Ovo je knjiga o osjećajima o kojima se ne usudimo razgovarati, o našim dubinama koje često nosimo u sebi i mislimo da će nas proglasiti ludima, ako o njima progovorimo. Knjiga koju sigurno nećemo lako zaboraviti kada je jednom pročitamo.

Foto: Instagram, Ljevak, Znanje, Fraktura
Objavljeno: 10.02.2022. u 15:50

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p