KULTURA

3 knjige od kojih se ne odvajamo u srpnju

Što čitati ovog mjeseca?

knjige 
"Nema knjige, a da se u njoj nešto dobro ne nađe'', rekao je jednom davno Cervantes. Potvrdno klimajući glavom, bacamo pogled na svoje police s knjigama. Zbirke poezije naslijeđene od majke, pokoji krimić koji je ovdje zalutao zajedno s našim dvadeset i nekim rođendanom, biografije koje čekaju neke buduće slobodne dane, red bitnika iz buntovne faze s početka studiranja kada smo, kao i Kerouac, samo željeli sjesti u automobil i nestati, ali i poneki Krleža u društvu Freuda za početnike na kojima se prašina skuplja još od doba obavezne lektire.

Priče i priče s kojima smo provodili popodneva, likovi koji smo htjeli biti i rečenice koje su nas svojedobno osvješćivale. Kao pravi ljubitelji dobrog štiva, ne stajemo s navikama ni ljeti, štoviše, vremena za čitanje je više, a poseban užitak pričinjava nam listanje mirišljavih stranica ostavljajući slane, mokre tragove. Srpanj ipak ne podrazumijeva isključivo lepršavi chick lit za plažu (iako nemamo apsolutno ništa protiv), stoga vam donosimo tri različita nova naslova koja vrijedi uzeti u obzir...
 
Bela, dijete drago  
 
Pisma Bele i Miroslava Krleže, koja su jedno drugome slali iz europskih poštanskih ureda od Pariza do Irkutska i koja, rekao bi sam Krleža, ''nisu ljubavna u običnom smislu, kako se već takva pisma pišu, ali su mogla imati ‘ljubavni’ karakter'', čitaju se kao velika životna priča, ali i kao društveni roman vremena koje i dalje traje. Stotinu pisama kronološki sabranih u ovome izdanju nije samo epistolarna rekonstrukcija romance iz ostavštine hiljada listova – pisama, razglednica, brzojava, poruka, kuverti, posjetnica – nastalih između ljeta 1918. i proljeća 1981., već u određenom smislu i krležološki obrat: priređivač Vlaho Bogišić, leksikograf i pisac, u Bilješkama i Rječniku imena prepisci Krležinih daje neophodni interpretativni okvir, s nizom novih i nepoznatih pojedinosti, sastavljen od neobjavljenih Krležinih tekstova, porodičnih pisama, vlastitih čitanja te biografskih portreta. Čini se da je Miroslav Krleža, nakon svih ideoloških, političkih, literarnih i stilističkih istraga nad njegovim opusom, još uvijek biografska enigma – Bela, dijete drago, zapravo autobiografska je knjiga Miroslava Krleže.
 
vrlo komplicirana trgovina

Svestrani umjetnik Laurie napisao je roman o Thomasu Langu, bivšem vojniku bez cilja koji voli viski, cigarete i žene u nevolji. Netko ga unajmi da ubije bogataša kojeg on pokuša na to upozoriti. Pojavljuju se tu kojekakvi mračni tipovi iz M.I.6, CIA-e, trgovci oružjem, čudaci s Bliskog istoka i teroristi, a svi su istovremeno i smiješni i strašni. I imaju mnoštvo gadgeta i egzotičnog oružja... Vrlo komplicirana trgovina je inteligentan, zabavan, duhovit, šarmantan, topao, totalno cool triler Hugha Laurieja kojeg definitivno vrijedi pročitati.
 
 
Kad je Jasmine izgubila posao, činilo joj se kao da je izgubila — sve. Njezin se život vrtio oko posla i voljene sestre Heather. Odjednom njezina kuća i vrt koji je jedva uočavala te susjedi, koje tek treba upoznati, postaju njezin svijet. Jer otkaz je tek početak za Jasmine. U godini koja je pred njom, ona uči o sebi i drugim ljudima više no što je ikad sanjala da hoće. Ponekad se prijateljstva sklapaju na najmanje očekivanim mjestima. Godina u kojoj sam te upoznala topla je, ljupka, inspirativna, nadasve romantična i pozitivna priča iznimno talentirane autorice Cecelie Ahern kojoj svaki objavljeni roman dospije na vrhove top-ljestvica diljem svijeta.
 
M.M.
Foto: PR
Objavljeno: 11.07.2015. u 11:30
Tagovi: Knjige, Knjiga

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p