KULTURA

3 književna prijedloga za lipanj

Što čitati ovaj mjesec?
3 književna prijedloga za lipanj 
 
Možete li vjerovati da je već stigao lipanj? Čini se kako smo još jučer pod pokrivačem u svom domu, zaštićeni od kiše maštali o toplim ljetnim noćima. No, nećete nas uhvatiti kako se žalimo, jer vremena za gubljenje nema. 

Uhvatili smo ljeto za rep i trčimo u tandemu, a negdje u ruksaku nosimo i koju knjigu za ona lijena popodneva kada se povlačimo u svoju omiljenu hladovinu i živimo životom nekih drugih likova. Lipanj nam je donio mnoge sjajne nove naslove od kojih smo mi odabrali tri, stoga ih predlažemo i vama. Udobno se smjestite, namažite zaštitnim faktorom i guštajte!
 
  leopard
Leopard, Jo Nesbø
 
Inspektor Harry Hole povukao se u Hong Kong, bježeći od traume posljednjeg slučaja. Skriva se u mračnim pušionicama opijuma kad su dvije žene ubijene u Oslu, obje utopljene u vlastitoj krvi. Ne treba dugo da mediji potpuno polude. Nema tragova, policijska istraga tapka u mjestu, a Harryja – jedinog čovjeka koji bi mogao pomoći – nitko ne može naći. Nakon njegova povratka u Oslo ubojica ponovno napada, Harryjevi instinkti preuzimaju kontrolu i ništa ga neće spriječiti u istrazi, iako se u početku za malo što može uhvatiti. Još gore, uskoro će shvatiti da se bori s psihopatom koji ga testira, profesionalno i privatno, kao nitko prije.

Jo Nesbø norveški je pisac, glazbenik i tekstopisac te bivši broker, poznat po nizu romana o detektivu Harryju Holeu koji su mu donijeli brojne književne nagrade, uključujući Riverton (1997.) i Stakleni ključ (1998.). Crvendać, prvi njegov roman preveden na hrvatski (Znanje, 2010.), proglašen je odmah po izlasku 2004. najboljim norveškim kriminalističkim romanom svih vremena.
 
 
 zene koje pusu cvorove
 
 Žene koje pušu u čvorove, Ece Temelkuran
 
Muškarac koji je slomio srce jednoj ženi… Četiri žene koje su odlučile prijeći pustinju kako bi ga ubile… Književno djelo poznate turske književnice i novinarke Ece Temelkuran Žene koje pušu u čvorove priča je o tom putovanju. Riječ je o prvome romanu ove vrste. Nitko, naime, do sada nije na turskome napisao roman ceste u kojem su četiri glavne junakinje nezapadnjačke žene i čija se radnja događa na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi.

Glavne su junakinje u romanu uistinu iznimne i kompleksne: zapravo je riječ o suvremenim muslimankama koje su u potrazi za svojom biti. One su istodobno ranjive i snažne, krhke i odlučne… Odluka o tome da krenu na put bez unaprijed dogovorenog odredišta i cilja – osim osvete koju kuje madam Lilla – i način na koji se te žene međusobno podupiru i razmjenjuju najintimnije priče nude nam mogućnost da zajedno s njima propitujemo odnos slučaja i sudbine, kao i stvarnoga i prividnoga života. U knjizi se osobno pretvara u političko i obrnuto, pa čitajući knjigu postajemo svjesni činjenice kako je u svakodnevnom životu politička sfera isprepletena s najintimnijom.
 
 
 djevojka u vlaku
 
Djevojka u vlaku, Paula Hawkins
 
Rachel svako jutro putuje vlakom na posao. Zna da će svaki dan vlak stati uvijek na istom semaforu, s pogledom na niz vrtova iza kuca. Jedna će joj kuca posebno zapeti za oko.
Umislit će si da poznaje njezine stanare i nazvat će ih Jess i Jason. Njihov život – kako ga ona vidi – savršen je, za razliku od njezina koji se nakon razvoda počeo raspadati.
A onda će se dogoditi nešto šokantno. Samo na minutu, prije nego što vlak krene dalje Rachel će shvatiti da život idilične obitelji nije tako savršen.

Sve će se promijeniti, savršena će obitelj završiti na naslovnicama novina, a Rachel u njihovoj kući i postati dio života koji je dotad samo gledala iz vlaka.
 
M.M.
Foto: PR
Objavljeno: 06.06.2015. u 10:20
Tagovi: Knjige, Knjiga

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p