KULTURA

3 književna prijedloga za lipanj

Što čitati ovog mjeseca?

što čitati u lipnju 
Jedan vrhunski kuhar čije se sposobnosti uspoređuju s umjetnošću, jedna obiteljska priča isprepletena ljubavlju, istinom, lažima i ambicijama, te jedan od najvećih suvremenih talenata flamanske književnosti. Ovako zvuči naša receptura za ugodna lipanjska popodneva koja ćemo s velikom radošću (i gin tonikom nadohvat ruke) provesti na svojim mirnim balkonima. 

S novim mjesecom stigla je i nova porcija literature u čijem smo mnoštvu odabrali neke naslove koji su nas zaintrigirali. Otkrijte ih u nastavku, odaberite favorite i ugodno se zavalite u svoje meke ležaljke...
  
 
mi i ja 

'Mi i ja', Saskia de Coster

Roman Mi i ja dinamična je i dramom nabijena obiteljska priča tijesno premrežena ljubavlju, istinom, lažima i ambicijama. Vandersandenove, pripadnike srednjestaleške flamanske klase, upoznajemo ulaskom u njihovu velebnu vilu na vrhu brda, ali kako vrijeme odmiče oni nam se, svatko ponaosob, otkrivaju oblikovani osobnim preferencijama odnosno devijacijama. Mieke je bolesno pedantna kućanica aristokratskog podrijetla, osobito posvećena svojim skupocjenim sagovima, koja usto pokušava kontrolirati sve u svojoj okolini. Njezin muž Stefaan, pasionirani poklonik Boba Dylana, menadžer je u velikoj farmaceutskoj kompaniji sa skandalom koji uporno i revno zataškava. Njihova jedinica Sarah, pritisnuta snažnom majčinom paskom, bori se za svoje mjesto pod suncem i otkrivanje vlastita identiteta. Međutim, pod gustim naslagama prošlosti krije se prokletstvo koje prijeti Sari. Hoće li mu se uspjeti othrvati neizvjesno je do samog kraja. De Coster ispisuje snažnu kritiku belgijskog društva nijansirajući svoje protagoniste u pamtljive premda ne uvijek i dopadljive likove. Mi i ja psihološka je drama koja briljantno razotkriva složenost obiteljskih veza.
 
 
eliksir istine
 

'Eliksir istine', Veljko Barbieri

Talentirani kuhar koji je pripremu hrane doveo do razine umjetnosti upušta se u prikupljanje naizgled nevažnih informacija, ali put se pretvara u misiju pronalaska čudesnog spoja okusa djelotvornijeg od bilo koje metode represivnog sustava. Naime, umjesto prisilne metode mučenja, istančani gastronomski receptori natjerat će velike ribe da progovore o onim stvarima za koje bi inače bile potrebne mnogo okrutnije metode. Može li kuhar umjetnik pritom kontrolirati svoje remek-djelo i hoće li prestati raditi na njemu u trenutku kad uvidi njegove fatalne posljedice, postaje napeto središte čitateljske pažnje dok hrana dospijeva na središte političkog stola.

Eliksir istine završni je dio trilogije Veljka Barbierija, kojem su prethodili Epitaf carskog gurmana i Rat za peti okus. Služeći se hranom kako bi progovorio o anomalijama i perverzijama društva u kojem živimo, Barbieri ispisuje scenarij u kojem pojmovi užitka i kontrole pojedinca dobivaju sasvim novo značenje. Nakon čitanja još jedne Barbierijeve distopije na mnogo što nikad više nećemo gledati istim očima.
 
 
nažalosnost stvar 

'Nažalosnost stvari', Dimitri Verhulst

Roman Nažalosnost stvari jednog od najvažnijih suvremenih belgijskih autora Dimitrija Verhulsta (1972.) do danas je preveden na više od dvadeset jezika, te je autoru priuštio titulu najvećeg talenta flamanske književnosti. Prema romanu je 2009. snimljen iznimno uspješan istoimeni film, koji je bio belgijski kandidat za nagradu Oscar. Riječ je o poluautobiografskom djelu, ispripovijedanom iz perspektive trinaestogodišnjaka (poslije odrasla čovjeka), od milja zvanog Dimitrić, koji odrasta u disfunkcionalnoj obitelji, živeći u kući svoje bake Marije s ocem alkoholičarom Pijem i trojicom stričeva, Mrgom, Letvom i Hermanom: a svima njima zajedničko je da su upropastili svoje ljubavne veze i vratili su se mami, Dimitrijevoj baki.

Sada pak sav svoj stečeni novac, što od poslova koje povremeno obavljaju što od socijalne pomoći, nemilosrdno troše opijajući se do besvijesti po lokalnim birtijama. Ništa neuobičajeno za družinu koja smatra da je doživjeti šezdesetu vrhunac malograđanštine. Samo je Dimitrijev otac imao stalan posao, na pošti, ali i on je raznoraznim birtašima znao biti dužan čak po nekoliko mjesečnih plaća.
Svojim iskrenim i neuvijenim stilom, prožetim surovim humorom i sarkazmom, ali i određenom dozom suosjećanja prema svojim likovima, autor nas s lakoćom uvodi u svijet bez srama i lijepih manira, u svijet otuđenja i socijalne deprivacije…
 
M.M.
Foto: PR, Pinterest
Objavljeno: 04.06.2016. u 13:27
Tagovi: Knjige, Knjiga

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p