KULTURA

3 književna prijedloga za prosinac

Utoplite se i opustite uz dobro štivo
3 književna prijedloga za prosinac 
Novi mjesec i nove priče koje valja usvojiti. Prosinac je sa svojim danima i večerima kao stvorenima za zavlačenje među tople pokrivače donio i neke naslove koje ne planiramo propustiti.

Opuštamo se uz kanadsku glazbenu legendu i majstora poezije, Leonarda Cohena, našu vrhunsku pripovjedačicu Julijanu Matanović, kao i uz domaću autoricu nedavno nagrađenu književnom nagradom VBZ-a & Tisak medije, Marinu Vujčić. Vrhunska djela koja će nam skratiti i uljepšati hladne zimske dane... Predlažemo vam da odaberete književnog favorita i ne ispuštate ga iz ruku!
  
 
3 književna prijedloga za prosinac
Leonard Cohen, Lijek za ljubav (Izbor iz poezije 1956.-2006.)
 
Lijek za ljubav (Izbor iz poezije 1956–2006), prvi hrvatski odabir iz poezije legendarnog kanadskog kantautora, pjesnika, romanopisca i zen redovnika Leonarda Cohena, po mnogo čemu bi trebao biti posebno, pa i jubilarno izdanje. Naime, prošle godine Cohen je navršio 80-i rođendan, a ujedno je i obilježio gotovo šest desetljeća stvaralačkog rada, i to kao umjetnik koji je ostavio neiskorjenjiv trag u srednjoj struji globalne kulture, čiji je utjecaj na najnovije naraštaje ljubitelja glazbe i lijepe riječi danas možda i veći nego ikada ranije. O tome najbolje svjedoče njegova rasprodana svjetska turneja 2008–2013. u sklopu koje ga je vidjelo preko četiri milijuna ljudi, svečano uvođenje u Rock’n’Roll Hall of Fame (2008), a da i ne spominjemo gotovo neprilično velik broj izvođenja njegove ikonske pjesme Hallelujah na izborima za najtalente diljem planeta; što je samo po sebi u nekoj mjeri bizarna činjenica koju je Cohen na sebi svojstveno skrušen i duhovit način popratio riječima: “Valjalo bi na neko vrijeme uvesti moratorij na njeno izvođenje”!
 
 
3 književna prijedloga za prosinac 
Julijana Matanović, I na početku i na kraju bijaše kava
 
Bez priče se možda i može živjeti, kao što se može živjeti i bez kave, ali i priča i kava priskrbljuju životu ono nešto više. Spojiti čin ispijanja kave, pozivanja na kavu, s pričama o istinskim životima, i ugraditi u sve to i tjeskobu vezanu uz vrijeme u kojem poziv na kavu najčešće predstavlja prazan govor i skrivenu namjeru, može samo pripovjedačica kakvom je postala autorica uspješnica Zašto sam vam lagala, Knjiga od žena, muškaraca, gradova i rastanaka, Cic i svila, Samo majka i kći
 
 
 
3 književna prijedloga za prosinac
Marina Vujčić, Susjed
 
Jedna prosječna žena srednjih godina, podstanarka u prosječnoj stambenoj zgradi izvan centra, s prosječnim zaposlenjem u državnoj službi i prosječnim željama i nadama zaljubljuje se u susjeda kojega svakoga jutra sreće na stubištu. Osim konvencionalnog „Dobro jutro“ ne progovore niti jednu drugu riječ. S tom ljubavnom pričom, koja se odvija samo u njenoj glavi, ta prosječna žena iskoračit će iz svoje prosječnosti i preobraziti se u potpuno drugačiju osobu, a zbivanja u romanu pretvorit će se u napetu psihološku dramu. Ovo je roman o samoći, nevidljivosti i otuđenju, i ne samo u velikim stambenim zgradama gdje nitko nikoga ne poznaje, nego i u okviru obitelji i među prijateljima.

Istovremeno, ovo je roman i o paranoji i ludilu. A kako čovjek poludi? U najvećem broju slučajeva postepeno. Od iracionalnog zaključka da to što se pripovjedačica i njen susjed sreću na stubištu nije slučajno, do njenih sasvim ozbiljnih deluzija dovest će nas sigurno i duhovito pripovijedanje. Na puno mjesta u romanu glasno ćemo se nasmijati, ali na nekima će nam od nelagode zastati knedla u grlu. Kad priču priča luđak, to može biti komično, ili strašno, ali to često implicira i jedan neugodan zaključak: taj luđak ponekad opasno nalikuje nama samima.
  
 
M.M.
Foto: Ljevak, VBZ
Objavljeno: 08.12.2015. u 16:22

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p