KULTURA

3 književna prijedloga za rujan

Naslovi koje jednostavno moramo pročitati
 
Vjerujemo kako ni vi još uvijek ne možete, a ni ne želite vjerovati da je ljeto gotovo. Kalendar, taj hladnokrvni podsjetnik na obaveze i realnost, besramno pokazuje rujan – mjesec kada se većina vraća poslu (ili njegovom traženju), fakultetu, vrtićima, školama, zadaćama, dužnostima... Mjesec kada lako štivo ostavljamo na polici, slano i uprljano sokom breskve i rosea, kao podsjetnike na lijene ljetne dane.

Kako bismo što lakše preživjeli povratak u svakodnevicu, istu valja začiniti svim dostupnim životnim finesama, malim radostima i tetošenjima jer, nećemo se lagati, to definitivno zaslužujemo. Za trenutke opuštanja s knjigom u ruci, donosimo nekoliko prijedloga koji bi vam mogli skratiti traganje za dobrom knjigom.
 
 nebo u kupinama 
 
Romaneskni prvijenac Nataše Kramberger Nebo u kupinama 2008. godine bio je nominiran za uglednu slovensku nagradu Kresnik, a 2010. godine autorica je za njega dobila nagradu Europske unije za književnost. Jana, djevojka iz slovenske provincije, u Amsterdamu susreće Bepija, starca iz istočne Italije koji na tržnici prodaje ribu. Svatko od njih, Jana i Bepi, ali i riba, sa sobom nosi pripovijesti i priče koje se međusobno prepleću, stvarajući mješavinu smiješnih, čudnih, neugodnih, bajkovitih i romantičnih priča koje putem seoskih figura, gradskih avantura i mističnih elemenata teku kao rijeka prema ušću. Tako priča nikada ne završava, a kraj romana istodobno je i njegov početak. Roman je sastavljen od tri dijela i neobičnoga uvoda u kojem se pojavljuju svi važniji likovi i različite pripovjedne niti. Upravo se u međusobnom prožimanju živopisnih likova, njihovih obiteljskih priča i mnogostrukih pripovjednih rukavaca združuju različiti prostori događanja, ali i različita vremena. Europska kritika proglasila je ovo djelo važnim literarnim događajem.
 
pustinjak 
 
Thomas Rydahl suvremeni je danski pisac čiji je roman Pustinjak odmah po izlasku proglašen najboljim debitantskim romanom (Bogforum) i dobitnik je prestižnih nagrada Stakleni ključ za najbolji skandinavski triler, te Harald Mogensen za triler godine u Danskoj. Prava na ekranizaciju ovog sirovog i potresnog trilera s posve neočekivanim istražiteljem otkupila je europska producentska kompaniji Atresmedia. Pustinjak je sirov i potresan triler s posve neočekivanim istražiteljem kojeg će nesumnjivo obožavatelji svi ljubitelji trilera.
 
 
ruski hljepčić
 
Jesmo li uistinu to što jedemo? Zašto su hrana i seks osuđivane kategorije? Zašto slinimo čitajući Gogolja? Zašto je ruska hrana kisela, a votka prijeko potrebna? Možemo li naučiti piti kako Bog zapovijeda? U što moramo gledati dok pijemo i u čijem društvu sjedati za stol? Kako je izgledao pirovanje u vrijeme kuge? Tko će, uostalom, pobijediti u napetome dvoboju između dva tekuća blaga ukrajinske i ruske kuhinje, boršča i ščija? Ruski hljepčić je nezaobilazno štivo za svakoga tko voli jesti, kuhati, razmišljati i pisati o hrani. Genisovu kulinarsku filozofiju krasi isto što i njegov jezik – dubina jednostavnosti, ljepota nepretencioznosti i humor hedonista, a ne asketa. Gusto, jednostavno, duboko i smiješno – glavne su odlike Genisova stila.
 
M.M.
Foto: Wildfox, PR
Objavljeno: 05.09.2015. u 10:45
Tagovi: Knjige, Knjiga

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p