KULTURA

3 književna prijedloga za studeni

Donosimo ideje što čitati ovog mjeseca

 3 književna prijedloga za studeni
 
Dani postaju sve kraći, noći sve duže, a mi se sa sve većim užitkom zavlačimo u svoje omiljene fotelje i utapamo u stranicama omiljenih knjiga. Da ni studeni ne prođe bez novih naslova, pobrinuli su se domaći izdavači koji su s dolaskom jeseni ponudili pregršt novih književnih djela vrijednih čitanja.

Prijedloge što čitati ovog mjeseca pronađite u nastavku...
 
 
kundera 
Milan Kundera - 'Praznik beznačajnosti'
 
Kako baciti svjetlo na najozbiljnije probleme, a istodobno ne izgovoriti nijednu ozbiljnu riječ? Kako biti fasciniran realnošću suvremenog svijeta, a istodobno umicati svakom realizmu? Odgovore nudi Praznik beznačajnosti (La Fête de l’insignifiance, 2014). Onaj tko poznaje Kunderine prethodne knjige zna da njegova želja da u roman unese tračak neozbiljnosti nije nimalo neočekivana.

U Besmrtnosti se Goethe i Hemingway tijekom nekoliko poglavlja šeću, čavrljaju i zabavljaju se. U Polaganosti Vera, autorova žena, kaže mužu: "Često si mi govorio da želiš jednog dana napisati roman u kojem ni jedna riječ neće biti ozbiljna... Upozoravam te: pazi, vukovi te očekuju." No umjesto da pripazi, Kundera napokon ostvaruje svoj dugo sanjani estetski san, u romanu koji možemo smatrati sažetkom njegova cjelokupnog djela.
 
 
vedrana rudan

Vedrana Rudan – 'Zašto psujem'
 
Da je psovka književni postupak, znamo još od Janka Polića Kamova. Jedno stoljeće poslije, Riječanka Vedrana Rudan pokazuje nam da je još uvijek jednako efikasan i uznemirujući kao i u vrijeme najvećeg riječkog pisca. Nakon što u prologu objasni zašto psuje (zato što se nikome ne mora dodvoravati, 'zato što nije u sukobu interesa nego u sukobu sa svijetom i samom sobom', zato što ne pristaje na tezu da 'baba njenih godina treba u miru čekati smrt', zato što želi pisati ono što misli bez obzira što drugi zbog toga mislili o njoj...) Vedrana Rudan u jednako furioznom ritmu odgovara na pitanja: Čemu služe žene, Čemu služe muškarci, Čemu služe djeca, Čemu služi Hrvatska i Čemu služi život. Svakoj od tih tema posvećeno je desetak tekstova, a nakon što ih pročitate, potpuno vam je jasno čemu služi Vedrana Rudan. Da nam kaže istinu, koliko god ona bila bolna!
 
 
harper lee 
 
Harper Lee - 'Idi, postavi stražara'
 
Nakon više od pola stoljeća, Harper Lee je objavila nastavak svojeg kultnog i nagrađivanog romana Ubiti pticu rugalicu i time neopisivo iznenadila i oduševila čitatelje i širu javnost. Roman Ubiti pticu rugalicu autorica je objavila davne 1960. i za njega dobila prestižnu Pulitzerovu nagradu i Predsjedničku medalju slobode. Ljepota ovog svevremenskog klasika krije se ponajprije u ljubavi kojom autorica ispisuje svoju priču o djetinjstvu na američkom Jugu 1930-ih. Iza idilične slike krije se nepravda i okrutnost rasne diskriminacije o kojoj autorica iskreno progovara. Ovaj klasik američke književnosti preveden je na pedesetak jezika i prodan širom svijeta u više od 30 milijuna primjeraka, a u raznim anketama proglašen je najboljim i najljepšim američkim romanom 20. stoljeća. Ptica rugalica postala je simbolom različitosti, simbolom ljudi drukčije boje kože i drukčijeg načina života. Dvije godine nakon izlaska knjige snimljen je i kultni film s Gregoryjem Peckom koji je svoju ulogu ovjenčao Oscarom.
 
Nakon objavljivanja romana Ubiti pticu rugalicu Harper Lee se povukla s književne scene, zbog čega je vijest o izlasku njezine nove knjige odjeknula u literarnim i čitateljskim krugovima širom svijeta. Riječ je, zapravo, rukopisu koji je autorica napisala pedesetih godina prošlog stoljeća, prije nego je napisala roman Ubiti pticu rugalicu, ali ga nikad nije objavila. U njemu se junakinja poznate priče, djevojčica Scout, pojavljuje u odrasloj dobi. Istražujući kako se likovi romana Ubiti pticu rugalicu prilagođavaju turbulentnim promjenama koje se događaju tijekom 1950-ih, roman Go set a Watchman nesumnjivo će baciti novo svjetlo na događaje iz autoričinog prvog romana. Izlazak svoje druge knjige, romana Go Set a Watchman, za koju se predviđa da će doseći uspjeh svoje prethodnice, autorica Harper Lee dočekat će u osamdeset osmoj godini života. Hrvatski prijevod romana donosi nakladnička kuća Znanje, a očekuje se u knjižarama krajem 2015. godine.
 
M.M.
Foto: PR
Objavljeno: 07.11.2015. u 09:15

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p