KULTURA

3 književne preporuke za listopad

Naslovi uz koje provodimo slobodno vrijeme

3 književne preporuke za listopad


M
noštvo je zanimljivih književnih naslova stiglo u domaće knjižare s prvim pravim jesenskim danima i najradije bismo se povukli u trajnu hibernaciju ne bi li im svima posvetili svoje vrijeme. No, dugačak si odmor trenutno ne možemo priuštiti tako da su se na našem listopadskom repertoaru našle tri priče, redom intrigantne, dirljive i inspirativne, uz koje će pad temperatura biti lakše podnijeti.


Za dirljivu se priču o odrastanju, bratskoj ljubavi i tankoj granici između života i smrti, ujedno zornom prikazu afričke svakodnevice, pobrinuo Chigozie Obioma, kojem je debitantski roman Ribari priskrbio brojna priznanja. Ljubitelji glazbe zasigurno će obožavati autobiografiju jednog od najvećih živućih glazbenika i kantautora, svačijeg miljenika Brucea Springsteena, koji je posljednjih sedam godina pisao priču o svom životu na koju se bacamo ovog mjeseca, dok će domaće snage u listopadu braniti Ankica Tomić sa svojim romanom Vice versa.

Chigozie Obioma, Ribari


Chigozie Obioma, 'Ribari'

Ovo nije priča o obitelji nigerijskih ribara, već nešto puno intrigantnije. Ribarenje je nestašluk četvorice braće u koji se upuste kad ostanu sami s majkom zbog očeva premještaja na novi posao u drugi, udaljeni grad. Njihov dječački san da budu ribari obilježit će proročanstvo mjesnog beskućnika i luđaka – proročanstvo koje će iz temelja promijeniti njihove živote. Jednom kad se radnja pokrene događaji se strelovito smjenjuju ne dopuštajući čitatelju da ovu napetu, i dirljivu priču ispusti iz ruku.

Chigozie Obioma u svom je prvijencu taknuo perom u nježnu strukturu odrastanja ispisujući iskrenu, nezaboravnu storiju o obitelji, bratskoj solidarnosti i ljubavi, o nedosanjanim snovima, ali i o osveti i tankoj granici između života i smrti. Granici čija krhkost dolazi naročito do izražaja kad se pred njom nađe mlada, uzavrela krv.

Tragična i mistična istovremeno, ova je priča obojana koloritom afričke svakodnevnice i zorno nam jezikom, tkaninama i mirisima dočarava Nigeriju i njezine ljude. Ovaj je debitantski roman osvojio nagradu Oppenheimer, brojna priznanja, aklamacije kritičara i s punim je pravom ušao u finalni izbor nagrade Man Booker 2015.Bruce Springsteen, Born to run


Bruce Springsteen, 'Born to run'

Godine 2009. Bruce Springsteen i E Street Band nastupili su u poluvremenu Super Bowla. Iskustvo je bilo toliko uzbudljivo da je Bruce odlučio pisati o tome. Tako je začeta ova izuzetna autobiografija. Tijekom proteklih sedam godina Bruce Springsteen posvetio se pisanju priče svog života donoseći istu onu iskrenost, humor i originalnost koju poznajemo iz njegovih pjesmama.

Opisuje odrastanje katolika u Freeholdu, u New Jerseyju, odrastanje između poezije, opasnosti i mraka koje su hranili njegovu maštu vodeći do, kako Rising i The Ghost of Tom Joad – navedimo samo neke) autobiografija Brucea Springsteena napisana je liričnošću jedinstvenog umjetnika i mudrošću čovjeka koji je duboko razmišljao o svom iskustvu. Born to Run, hrvatski prijevod autobiografije Brucea Springsteena, bit će objavljen 27. rujna usporedo s engleskim izdanjem.

Autobiografiju velikog glazbenika i jednog od najpoznatijih kantautora svijeta na hrvatski su jezik preveli Lada Furlan Zaborac i Dražen Čulić.

Ankica Tomić, Vice versa


Ankica Tomić, 'Vice versa'

Novi roman Ankice Tomić obiteljska je priča koja se događa u samo dva dana, što je posve dovoljno da sveznajući pripovjedač uđe preko zidova u kuće i odnose među članovima šireg obiteljskog stabla Vice Drče i Nikole Glavine. Cijela ta prozna konstrukcija zapravo izgleda poput čudnog kaleidoskopa – tek okvir pukih slučajnosti drži ih povezane u cjelinu. Naime, u fragmentarnim minijaturama, međusobno isprepletenima i dinamično napisanima, čitatelji saznaju o onome o čemu se obično pred drugima šuti. Pažljivo navučene maske padnu s lica gotovo svih članova u trenutku kada nestaje Nikolin sin Lucio, pa u potragu za njim krenu oni koji su ga poznavali.

Ova proza pisana je jednostavno, bez cifranja, velikih riječi i gesta, nepretenciozno, ali ne i plitko ili otrcano; usredotočujući se na život kakav on u svojoj biti jest – grub, kaotičan i nepredvidljiv. Autorica kao da piše odu dalmatinskoj svakodnevici, postižući mediteransku magiju kroz govor likova i njegovu akustiku. Nije propustila govor Dalmacije upotpuniti začinima kojima će se u detalju razotkriti različiti oblici muško-ženskih komunikacija.

Autentična lokacija maloga mjesta ima mogućnost sublimacije mentaliteta i običaja sredine, što je u ovome romanu važno jer omogućava Ankici Tomić da bez suvišne karakterizacije likova ili opisa prostora uspostavi kompozicijsku strukturu romana koja nije linearna, već u njoj ima i flashbackova kojima je svrha pojašnjavanje karaktera i historijata nekih međuljudskih odnosa.

Vice versa može se čitati i kao vodič kroz labirinte bračnih i obiteljskih odnosa, može biti i instrukcija o potisnutim ljubavima koje preživljavaju usprkos svemu, no jedno je sigurno – čitateljevu pažnju zaokupit će tragovi obiteljskog trilera s neizvjesnim krajem.


M.M.
Foto: PR

Objavljeno: 08.10.2016. u 10:08

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p