KULTURA

3 književna prijedloga za prosinac

Što čitati ovog mjeseca?
knjiga
Baš poput podrhtavanja tla prije potresa, osjećaju se nimalo utješne vibracije s polja aktualnog ekonomskog sustava. Dosadašnja ekonomska logika se već neko vrijeme pokazuje krivom i vrijeme je da se kolektivno usmjerimo na humani i osviješten sustav, a upravo je to tema knjige Otta Scharmera i Katrin Kaufer uz koju vrijeme odmora provodimo u prosincu.

Za one dane kada smo raspoloženi za intrigantne zaključke o ljubavi i inovativan pristup istoj, ne ispuštamo esej našeg filozofa Srećka Horvata, dok nam zbirka priča Alice Munro uljepšava lijena poslijepodneva. Posljednji je mjesec 2016. godine rezerviran za druženja, i to onima s najdražima i onima s knjigom, naizmjenično.


Radikalnost ljubavi, Srećko Horvat

'Radikalnost ljubavi', Srećko Horvat


Što bi se dogodilo da, bez straha od mogućih odgovora, glavnim revolucionarima 20. stoljeća – od Lenjina do Che Guevare – možemo postaviti naizgled naivna pitanja o ljubavi? I kakva je situacija danas, kad smo u svjetlu novih tehnologija suočeni s hiperinflacijom seksa? Ima li za ljubav mjesta na Trgu Tahrir ili u pokretu Occupy? Ovo su samo neka od pitanja na koja filozof Srećko Horvat traži odgovore u svojem najnovijem eseju Radikalnost ljubavi. Dubinski uvid, neočekivane paralele i intrigantni zaključci čine Horvatovu Radikalnost ljubavi nezaobilaznim štivom koje je privuklo međunarodnu pozornost u svojem engleskom izvorniku te je već prevedeno na deset svjetskih jezika.

Javne tajne, Alice Munro

'Javne tajne', Alice Munro

Javne tajne, prvi put objavljene 1994. godine, osma su zbirka priča Alice Munro. Već se od početnih redaka prve priče Skriveno i otkriveno nazire jedna od velikih tema ove zbirke – razorna moć starih ljubavi i prisjećanja. Louisa, mlada knjižničarka koja primi neočekivano pismo vojnika s ratišta, teško je mogla zamisliti koliko će je daleko odnijeti njena znatiželja.

Sve su priče u tom pogledu slične – daju više od očekivanja. Intimne su, ali napete, suzdržane, ali intenzivne, jednostavne, ali majstorske, smještene u živopisnom kanadskom gradiću, no sežu i na druge kontinente. Autorica temeljito i lucidno istražuje ženske teme, no kroz oči osam fikcionalnih žena propituje i zajedničku kulturu i opće vrijednosti svjetova u kojima egzistiraju. Ove priče, u kojima neočekivano odjekuju tuđi životi, također govore o prazninama u sjećanju, ali i o neskladu u našim vlastitim egzistencijama: naša prošlost, kaže Alice Munro, čini nas strancima nama samima.Otto Scharmer, Katrin Kaufer, Voditi iz nadolazeće budućnosti: Prijelaz ekonomije iz egosustava u ekosustav


Ušli smo u kaotična vremena – zašto kolektivno stvaramo rezultate koje nitko ne želi? Izazovi novog stoljeća zahtijevaju novu ekonomsku logiku i inovativna rješenja – promjenu iz egosustava, koji je fokusiran isključivo na dobrobit pojedinca, u ekosustav koji svjesno radi za dobrobit cjeline. Promjena ekonomije prema ekološkoj svijesti već se pomalja svuda oko nas, a Scharmer i Kaufer identificiraju tu promjenu s kristalnom jasnoćom objašnjavajući zašto je potrebno da oni koji odlučuju prošire svoje razmišljanje s glave na srce kako bi ekonomija postala osviještena, humana i održiva za cijeli svijet. Uz ohrabrujuće, inspirativne primjere iz cijelog svijeta, ova nam knjiga nudi ekonomiju budućnosti – već sada.

Otto Scharmer, viši predavač na uglednom MIT (Massachusetts Insitute of Technology) u svojim je knjigama i predavanjima predstavio tzv. U teoriju i praksu koja nudi kreativni, praktičan pristup promjeni ekonomije, nadahnuće da posegnemo duboko u svoju humanost i riješimo krizu u svijetu na svoju dobrobit.

M.M.
Foto: PR
Objavljeno: 03.12.2016. u 09:19

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p