LIFESTYLE

5 filmova koje morate pogledati na Zagreb Film Festivalu

Filmski naslovi koji se ne propuštaju na ovogodišnjem ZFF-u

 
Dvanaesti po redu Zagreb Film Festival otvorio se u nedjelju, 19. listopada 2014., te nas još jednom počastio vrhunskim izborom filmova. Do nedjelje, 26. listopada, moći ćemo uživati u stotinjak filmova u glavnom i osam popratnih programa. Ukoliko se dvoumite koji film pogledati, donosimo vam našu listu pet omiljenih filmskih uradaka s ovogodišnjeg izdanja ZFF-a.

'Difret' je prvi dugometražni etiopski film u programu i moćna drama o djevojčici koju osude na smrt radi ubojstva otmičara. Otmica i silovanje u nekim su tradicionalnim etiopskim zajednicama legitiman način ugovaranja brakova. Film je napravljen prema istinitom događaju o sudskoj bitci djevojčice i njezine etiopske odvjetnice i aktivistice Meaze Ashenafi, dobitnice The Hunger Project Award, tzv. afričkog Nobela.
 

'Cure - Život druge', redateljice Andreje Štake domaća je priča o dvije djevojčice prepuna mistike, snimana na hrvatskom tlu, u Dubrovniku, s hrvatskim glumcima Leonom Lučevom, Mirjanom Karanović, Marijom Škaričić, Franjom Dijkom te dvije sjajne mlade glumice Sylvie Marinković i Luciom Radulović.
 

'Happy Endings', redatelja Darka Šuvaka, poznatog direktora fotografije s respektabilnom američkom karijerom koji je sa svojim prvim redateljskim postignućem već osvojio nagrade u Puli za najbolju glavnu žensku ulogu i najbolju sporednu žensku ulogu. Ankica, koja s prijateljicom vodi salon za masažu ne zna kako riješiti nagomilane dugove drugačije nego pljačkom banke. 'Happy Endings' je inspiriran istinitom pričom o ženi koja je s plastičnim pištoljem uspjela opljačkati pet banaka i kladionica u Zagrebu.
 

'Ples s Marijom' je priča o 90-godišnjoj plesačici Mariji koja još uvijek pleše i često radi s muškarcima i ženama s mentalnim i fizičkim poteškoćama. Marija se ovoga puta mora suočiti sa svojom posljednjom studenticom najtežeg karaktera od svih – samom sobom, i granicama svog ostarjelog tijela. Film je na Venecijanskom filmskom festivalu 2014. dobio nagradu Civitas Vitae prossima.
 

'Proces Viviane Amsalem' / 'Gett: The Trial of Viviane Amsalem' film je kojim brat i sestra Ronit i Shlomi Elkabetz završavaju trilogiju o muškoj dominaciji unutar izraelske obitelji započetu 2004. godine filmom 'Oženiti se'. Glavna junakinja filma Viviane (igra ju redateljica Ronit Elkabetz) godinama se pokušava rastaviti od svog manipulativnog muža, ali kako u Izraelu ne postoji institucija civilnog braka, ne postoji ni mogućnost civilnog razvoda. Gett, odnosno papir koji potvrđuje razvod moguće je dobiti samo uz pristanak vjerskog suda sastavljenog od rabina i naravno, samog muža. Od prvog do zadnjeg dana u sudnici prolazi pet godina, pola desetljeća frustracija, udaranja u zid i poniženja za Viviane koja pokušava ostati dostojanstvena i odlučna. Film je dobio nagrade na Jerusalem Film Festival 2014. za najbolji izraelski film, najboljeg glumca te nagradu publike.
 

'Mama' / 'Mommy' peti je igrani film kanadskog enfant terriblea Xaviera Dolana i po mišljenju mnogih kritičara, njegov najbolji film dosad. Dolan se ovim filmom vraća temi odnosa majke i sina kao i u svom igranom prvijencu „Ubio sam majku“, samo je ovaj put majka ta koja je u stalnom iskušenju da počini
ubojstvo. Anne Dorval glumi majku (Diane), udovicu i samohranu majku koja jedva spaja kraj s krajem s potplaćenim poslovima čistačice. Borbena je, drska, seksi i oblači se kao tinejdžerica. Križ koji nosi njen je nestabilan i agresivan sin Steve. Dijagnosticiran mu je ADHD i neprestano psuje, upada u tučnjave i ima potrebu dirati nepoznate žene. Steve je upravo izašao iz institucije i Diane se mora brinuti za njega što se pretvara u kaotičnu i na trenutke strašno zabavnu noćnu moru. Kad njihova sramežljiva susjeda Kyla pokaže interes za majku i sina, razvija se iznenađujući trio. Film je na Cannes Film Festival 2014. dobio nagradu žirija i kanadski kandidat za Oscara za najbolji film na stranom jeziku 2015.
 
M.M.
 
photos: zff

Objavljeno: 20.10.2014. u 14:29

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p