LIFESTYLE

5 izložbi koje možete pogledati do kraja studenog

Kulturni vodič by FASHION.HR
izložba
Studeni je na izmaku i čini se kako nismo stigli na glas izreći 'prosinac', a ovaj nas mjesec ispunjen blagdanskim duhom već vreba iza ugla. Dok se diljem našeg grada polako pale lampice, zašto posljednje dane studenog ne biste začinili posjetom nekoj od zagrebačkih galerija?

Izbora je mnogo, zanimljivih izložbi je napretek, a mi vam predlažemo nekoliko njih koje bi vam mogle uljepšati poslijepodne, biti povod za druženjem nakon posla...

vlado martek
Ured za fotografiju u Zagrebu je, 7. studenog, otvorio posljednju izložbu u Galeriji Spot u 2016. godini. Riječ je o izložbi nikad prije prikazanih fotografskih radova etabliranog imena hrvatske umjetničke scene – Vlade Marteka. Radove ovog zagrebačkog pjesnika, konceptualnog umjetnika, slikara i esejista možete pogledati do 2. prosinca 2016.

U galeriji Kranjčar u tijeku je izložba Scherzo s otpada, objekti Jagode Buić za koju je kustos izložbe gospodin Tonko Maroević rekao kako je otkrila urođenu ludičku komponentu autorice te je umjetnica pokazala sposobnost suverenog oblikovanja i stvaranja nezavisno od tvari i sredstava kojima se služi. Izložba Scherzo s otpada ostaje otvorenom do 5. prosinca 2016. godine, a može se razgledati svakodnevno od 11 do 19 sati, uz slobodan ulaz.

raskršća
Beogradska umjetnica Mila Gvardiol po prvi puta se zagrebačkoj publici predstavlja samostalnom izložbom u galeriji Pikto (Branimir centar, Branimirova 29, Zagreb). Izložba se može pogledati do 30. studenog 2016. godine. Sama umjetnica opisala je ciklus Raskršća rekavši: ''Svaki pravac vodi naš život u određenom smjeru. Neka raskršća imaju putokaze, ali ne i ova životna. Za mnoge ona znače zastupanje onoga u što vjeruju, čak iako znaju što se nalazi na kraju odabranog puta. Neko te može potaknuti na putu, dati ti usmjerenje, inspirirati te, ali put biraš sam. Put je život. Život ti je dan da bi ga živio na način na koji ni jedna druga jedinka u Svemiru ne živi. Dakle uputstvo za savršeno putovanje ne postoji. Ono se stvara stazama života, koracima koje činiš i izborima koje donosiš.''

tina gverović
Francuski paviljon će uskoro biti u znaku izložbe Tijela i stvari, izgubljeno – nađeno autorice Tine Gverović koja se otvara 26. studenoga u 12 sati, a uz suglasnost štrajkaškog odbora djelatnika SC-a koji su od 16. studenoga u štrajku zbog nepotpisivanja usuglašenog Kolektivnog ugovora kojim se reguliraju osnovna radnička prava. Izložba će biti otvorena do 15. prosinca, radnim danom od 14 do 20 te subotom od 10 do 14 sati. Umjetnica je izložbu ostvarila u suradnji s Benom Cainom i Alexisom Taylorom, a instalacija uključuje 6 slika na platnu i audio rad u izvedbi Alexisa Taylora, postavljenog unutar instalacije. Slike i audio element postavljeni su unutar serije skulpturalnih intervencija – koje su osmislili Ben Cain i Tina Gverović - sačinjenih od građevinskog materijala, pijeska, blokova, plastičnih cijevi, vanjske rasvjete i industrijskih svjetala.

marija braut
U sklopu 8. Dana fotografije Arhiva Tošo Dabac održava se predstavljanje velike fotografkinje i kroničarke Zagreba Marije Braut u pripremi Nine Gazivode. Želite li prisustvovati ovom događanju, zaokružite 24. studeni u 18 sati, a ostatak programa saznajte na msu.hr.


Foto: Facebook, PR
Objavljeno: 23.11.2016. u 11:43

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p