KULTURA

5 razloga zašto biste trebali pogledati novi kinohit 'Jeanne du Barry'

Od sutra u domaćim kinima 

Filmski hit JEANNE DU BARRY otvorio je ovogodišnji festival u Cannesu gdje su njegovi glavni glumci - Johnny Depp te Maïwenn, ujedno scenaristica i redateljica filma - plijenili pozornost medija, ali i fotografa na crvenom tepihu.

Zagrebačka je publika sinoć dobila priliku među prvima u Hrvatskoj pogledati ovo senzacionalno filmsko ostvarenje. U organizaciji Francuskog instituta u Hrvatskoj te tvrtke MCF Hrvatska, službenog distributera filma, sinoćnjoj su premijeri prisustvovale mnoge poznate javne ličnosti. Svi prisutni su u predvorju kina Kaptol Boutique Cinema mogli iskoristiti priliku i fotografirati se, sni više ni manje nego s Jeanne du Barry i kraljem Lujem XV. koji su također odlučili nazočiti premijeri kostimirani od glave do pete u svoje likove.

Riječ je o romantičnoj povijesnoj drami 'Jeanne du Barry' u kojoj Depp tumači ulogu kralja Luja XV. koji je na svoj dvor u Versaillesu doveo mladu Jeanne du Barry. Redateljica Maïwenn koja igra i glavnu ulogu u filmu slavnoj Madame du Barry odlučila je vratiti ime. Tako naziv filma Jeanne du Barry slavi ženu koja se samo vlastitom snalažljivošću i iskrenošću penjala po društvenoj ljestvici. Sudbonosni susret Jeanne Vaubernier i kralja Luja XV. rezultira ljubavlju na prvi pogled i naravno skandalom. Film od sutra igra u domaćim kinima, a ovo je nekoliko razloga zašto biste ga trebali pogledati.

Spektakularni kostimi

Zlatno doba Francuske vrijeme je ekstravagantnosti, razvoja umjetnosti i raskoši u svim oblicima. Upravo takvi su i kostimi u povoj povijesnoj drami. Nakon pogledanog filma možemo reći da je filmskom timu pošlo za rukom predstaviti duh tog vremena s prizvukom modernosti. Kostime potpisuje modna kuća Chanel. Sama redateljica je tijekom stvaranja filma bila inspirirana kolekcijama brenda iz 1980-ih i 90-ih, koje su referencirale modu 18. stoljećem.

Johnny Depp i Maïwenn imaju prirodnu kemiju

Mnogi će u kina pohrliti zbog Johnnyja Deppa kojeg nismo imali priliku dugo gledati. Depp je na platnu uvijek osebujan i zanimljiv protagonist. No, u ovom filmu nas je zapravo oduševila prirodna kemija između glavnih glumaca koja je odnos kralja i kurtizane učinila bliskim i jednostavnim.

Neočekivani humor

Humor je jedan od razloga zbog kojeg Depp i Maïwenn na setu djeluju toliko prirodno. Neočekivani trenutci u kojima se cijela kino dvorana nasmijala suptilno su raspoređeni kroz film zbog čega ne djeluju usiljeno, a gledatelja u 'rom-com' stilu uvlače u ljubavni odnos kurtizane i kralja.

Kadrovi Versaillesa koji ostavljaju bez daha

Ako ste ljubitelj francuske arhitekture ovog razdoblja 'Jeanne du Barry' će vas počastiti s nizom spektakularnih kadrova kraljevskih dvorana, vrtova i promenada koje okružuju dvorac. Interijer također igra veliku ulogu u dočaravanju ekstravagantnosti i razuzdanosti ovog razdoblja, a maksimalistima bi mogao poslužiti kao inspiracija.

Žene koje je povijest htjela zaboraviti

Povijest često nije bila naklona ženama, posebno onima koje su pripadale nižim društvenim slojevima. Upravo zato redateljica u fokus filma stavlja kurtizanu koja je bila poznata isključivo kao posljednja ljubavnica jednog kralja i vraća joj ime, ali i emocije, osjećaje, odnose. Učenje o povijesti kroz životne priče, tada, društvenih 'underdoga', nije samo zabavno, već je i inspirativno.

Filmski hit Jeanne du Barry samo je u francuskim kinima pogledalo 800.000 ljudi, a u ostatku Europe do danas je skupio preko nevjerojatnih milijun gledatelja što ga svakako čini jednim od najgledanijih europskih filmova ove godine. Raskošne produkcije, senzacionalne scenografije i kostimografije, briljantne fotografije kojoj je uzor bilo remek-djelo “Barry Lyndon” velikog Stanleyja Kubricka te istančanih glumačkih ostvarenja JEANNE DU BARRY jedan je od onih filmova koji svojim vizualnim identitetom i intrigantnom radnjom plijeni pozornost publike diljem svijeta, a od četvrtka, 30. studenog zaigrat će i u domaćim kinima.

Foto: PR
Objavljeno: 29.11.2023. u 15:44

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p