KULTURA

5 stvari koje niste znali o hashtagovima

Hashtag je proslavio svoj deseti rođendan
laptop
Nekome tek, nekome već, no službeno je prošlo 10 godina od kada je maleni znak ljestvi promijenio način na koji komuniciramo u virtualnom svijetu. Hashtag se upisao u kod interneta, njime se ukazivalo na goruće društvene probleme, putem njega se pričalo o onome o čemu se dotad šutjelo, poticale su se političke diskusije i bujale kontroverze, ali se putem njega i dobro zabavljalo.


Teško je danas zamisliti online komunikaciju bez znaka # koji je tijekom posljednjih deset godina postao dio moderne kulture, no mnogi ne znaju kako je te daleke 2007. godine hashtag prvi put predstavio Chris Messina, tada dizajner u kompaniji Google, koji je predložio da se putem znaka ljestvi organizira komunikacija na Twitteru. Danas se pak na dnevnoj bazi samo na Twitteru upotrijebi 125 milijuna hashtaga, što je zapanjujuća brojka, posebno ako barem pokušamo pribrojati i one s ostalih društvenih mreža poput Instagram, Tumblra i Facebooka. Kako bi proslavili 10. rođendan svakodnevnog nam #, okupili smo nekoliko zanimljivih činjenica o popularnom znaku.

#1

23. kolovoza 2007. Chris Messina je u svom Tweetu prvi put upotrijebio znak # predloživši da se Tweetovi na taj način organiziraju i lakše pronađu. Hashtag koji je upotrijebio kao primjer, ujedno prvi hashtag ikada, bio je #barcamp, što se odnosilo na mrežu ljudi, odnosno konferencije koje pod tim imenom organiziraju na temu tehnologije i interneta. Prijedlog Messine prvotno ipak nije naišao na oduševljenje Biza Stonea, jednog od osnivača Twittera, jer je Biz tog momenta bio okupiran padom sistema Twittera, no Messina je # nastavio koristiti te se isti "uhvatio".

#2

Hashtag koji je do danas podijeljen 1 milijardu puta na Twitteru jest #NowPlaying ili #np, što ga čini najviše puta korištenim hashtagom svih vremena. Onaj najpopularniji televizijske tematike je pak #TheWalkingDead, kojeg prati #StarWars.

laptop

#3

Viralni hashtag #IceBucketChallenge je zaista promijenio živote. Osmišljen s ciljem prikupljanja novca za istraživanje amiotrofične lateralne skleroze (ALS), osim što je sakupio 115 milijuna dolara, znanstvenicima je omogućio otkrivanje novog gena povezanog s ALS-om.

#4

Hashtag je ušao i u Oxfordski rječnik engleskog jezika 2014. godine, pod opisom: "hashtag n. (on social media web sites and applications) a word or phrase preceded by a hash and used to identify messages relating to a specific topic; (also) the hash symbol itself, when used in this way".

#5

2015. godine ludilo u obliku #TheDress je zahvatilo internet te je ovaj hashtag postao jednim od najraznornijih i u tom periodu najpopularnijih. Tjednima se naime putem ovog hashtaga raspravljalo o tome je li haljina zlatna, plava ili crna.

M.M.
Foto: Kaboompics
Objavljeno: 24.08.2017. u 09:49

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p