LIFESTYLE

6 jednostavnih načina da se osjećate sjajno svaki dan

Podignite raspoloženje u nekoliko koraka

 
Svi poznajemo one dane kada se budimo odmorni, sunce sije kroz prozor i na putu do posla se smiješimo i cijenimo život baš onakav kakav jest. No, čak i onima koji redovito meditiraju i rade na svom duhovnom zdravlju, dogode se dani kada je zvuk budilice ujutro jednak teroru, s prvim otvaranjem očiju uslijedi bljesak svih problema i obaveza tog dana te ni najfinija šalica kave ne može ih spasiti od pomisli kako je dan već u startu osuđen na propast. 

Prakticiranje sreće, pozitivnih misli i duhovnog zdravlja proces je koji traje cijeli život, s time će se složiti svi gurui i jogiji. Ono postaje način života kojeg je vrlo lako održavati u mirnim periodima naših života, no kad nastupe problemi i stres, često se događa da praksa pada u vodu. Ponovno se nađemo u cirkusu negativnih emocija i od silne najezde misli koje konstantno naviru teže je ponovno se koncentrirati na ono dobro. U današnje vrijeme, kada postoji mnogo distrakcija i stresa, meditiranje je misija koju je naizgled nemoguće postići, no zapravo je najpotrebnija kako bi očuvali zdravlje. 
 
6 jednostavnih načina da se osjećate sjajno svaki dan  
Mnogi su stručnjaci potvrdili kako je pozitivan um ono najbolje što možete učiniti za sebe, a imate li problema s postizanjem tog unutarnjeg mira, nemirni ste i konstantno pod stresom, vrijeme je da u svoje dane uvedete male korake na temelju kojih ćete se početi osjećati bolje. Umjesto da se još jedno jutro budite uz mobitel kraj glave, netom nakon što ste otvorili oči provjeravate mailove, brinete ili listate Instagram, osmislite vlastite slatke rutine koje će svaki vaš dan učiniti najboljim u životu. Mi ćemo vam u tome pomoći jednostavnim prijedlozima kako započeti svaki dan pozitivno i sa smiješkom na licu.
 
6 jednostavnih načina da se osjećate sjajno svaki dan  
5 minuta za disanje
Svaki sat joge započinje ili završava dubokim disanjem i osvještavanjem svakog djelića tijela, koncentrirajući se na isti. Predlažemo vam da sutra ujutro učinite isto. Zatvorite oči i svega nekoliko minuta pozornost usmjerite na disanje i tijelo. Opuštajte mišiće i zamišljajte kako ste dah usmjerili u svaki dio tijela u kojem osjećate napetost. Ova praksa će omogućiti da se smirite, ali će ujedno i zaustaviti i onu bujicu nepotrebnih misli koje nas konstantno napadaju.

5 minuta za uživanje
Prije nego se počnete mahnito spremati za posao, fakultet ili neku treću obavezu, sjednite na pet minuta sa svojom šalicom kave, čaja ili vode i uživajte u svakom gutljaju. Osvijestite svaki udisaj i dajte si vremena da budete samo sa sobom. Želite li produbiti opuštanje, odličan način je i balinežanska metoda meditacije u kojoj se uz kontrolirano duboko disanje cijelo vrijeme smješka.

5 minuta za istezanje
Osjećate li se umorno netom nakon buđenja, kratko istezanje bi vas moglo dobro razbuditi. Osim što će probuditi tijelo, lagani pokreti će učiniti da se osjećate energičnije. Odaberite vježbe koje vam najviše odgovaraju, bilo da je riječ o istezanju u stojećem položaju, nekoliko sklekova ili pak plesanju, energija će se podići, a s njome i razina serotonina.
 
6 jednostavnih načina da se osjećate sjajno svaki dan  
Nekoliko minuta za doručak
Iz dana u dan slušamo kako je doručak najvažniji obrok u danu, no pitanje je koliko ovu praksu doista i usvajamo. Umjesto da na putu do posla kupite prazno pecivo ili nezdravu pizzu koju ćete pojesti u žurbi, odvojite nekoliko minuta kod kuće za svježe voće. Ako baš nikako nemate vremena za sjesti i pojesti na miru, sa sobom ponesite orašide koje ćete grickati.

Par minuta za svjež zrak
Koliko god zvučalo otrcano, imate li tu mogućnost, prošećite nekoliko ulica do posla. Čak i ako pada kiša, tih nekoliko minuta na zraku je doista bitno kako biste probudili svoje osjete.

Trenutak ili dva za zahvalnost
Umjesto da okrenete očima na još jednu točku koja vam zvuči kao klišej, radije odvojite samo nekoliko sekundi da pomislite na sve lijepe stvari koje imate u životu i drage ljude kojima ste okruženi i vjerujte nam, instantno ćete se osjetiti povlaštenima. Imate zdravo tijelo, um, a k tome ste imali mogućnost i obaviti sve ove prethodne točke postizanja zadovoljstva u toplom domu – dovoljno da vas ispuni srećom i nabaci osmijeh na lice.
 
Kako sve ne bi ostalo samo na jutru, tijekom dana također odvojite po nekoliko sekundi kako biste malo zastali, udahnuli duboko i barem na trenutak ispraznili um.
  
 
M.M.
Foto: Pinterest
Objavljeno: 21.11.2015. u 14:53

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p