LIFESTYLE

6. LIBERTAS FILM FESTIVAL NAJBOLJI DO SADA

Predstavljen bogat festivalski program

 

Libertas film festival u svom šestom izdanju donosi mnogo noviteta i više od 100 filmova iz cijelog svijeta! 'Vrlo smo ponosni na ovu godinu LFFa jer smo sprkos svjetskoj recesiji osigurali filmoljupcima neke od najboljih naslova nezavisne produkcije, ostvarili novu suradnju s nekoliko svjetskih filmskih festivala i organizacija, dobili pokroviteljstvo Predsjednika Josipovića, i ponovno doveli vrhunske glazbenike za noćni dio festivala', izjavila je Mia Pećina, direktorica festivala.

Stjepan Hundić, direktor programa, izrazio je veliko zadovoljstvo radi visoke kvalitete i kulturne raznolikosti filmskih uradaka u kategoriji konkurencije: 'White Material' (Francuska/Kamerun), 'Dark House' (Poljska), 'Adrift' (Vijetnam/Francuska), 'How I Ended this Summer' (Ruski); 'Air Doll' (Japanski), 'Kinatay' (Filipini/Francuska), 'Frontier Blues' (Iran/UK/Italija) i 'The Secret in Their Eyes (Argentina/Španjolska). Izvan konkurencije bit će prikazani internacionalni hitovi poput 'Precious: Based on a Novel Pus by Spphire' (SAD), 'Norman' (SAD), 'Triage' (Irska/Španjolska/Belgija/Francuska) i 'A Somewhat Gentle Man' (Norveška), dok se u kategoriji Ponoćnog ludila istiće 'Red, White and Blue' (SAD). Dokumetarni filmovi s gurmanskim predznakom poput 'Eatrip' (Japan), 'Guy Martin' (Francuska) i 'Priče iz motovunske šume' (Hrvatska) otkrit će tajne kulinarstva iz raznih dijelova svijetskih kuhinja.


Vanja Vascarac, direktor kratkog programa, istaknuo je filmove u istoimenoj kategoriji: 'The Terms' (Velika Britanija), 'Mesecina' (Grčka) te domaće filmove ''U mojoj glavi andjeo'' i ''My Way''. U kategoriji kratkog filma prikazat će se 12 filmova, i baš kroz te kratke filmove LFF je ove godine započeo suradnju s MUBI web stranicom, svjetskim online alatom za sve ljubitelje flma i filmskih festivala koji surađuje samo s najboljima, kao što su Cannes, Berlin, Toronto i drugi. Ali neće samo odrasli gledati kratke filmove - od ove godine LFF uvodi i dječji program i to s više od 60 filmova podijeljenih u 4 programa. U suradnji s najvećim dječjim filmskih festivalom Ale!Kino iz Poljske, osigurali smo 3 programa presjeka poljske animacije u zadnjih 60 godina, te preko 40 filmova iz vrijednih ruku polaznika filmskih klubova diljem Hrvatske! Sva 4 programa za djecu i njihove roditelje su besplatne i prikazivat će se svaki dan od 19h u kinu Sloboda.

Žiriju ovogodišnjeg izdanja Libertas Film Festivala predsjedat će Robert Lantos, kanadski producent mađarskih korijena sa statusom jednog od najnadarenijih svjetskih producenata i obiljem internacionalnih filmskih priznanja. Producirao je više od 30 filmova uključujući 'Eastern Promises', nominaran za Oscara, Golden Globe i BAFTA; 'Being Julia', nominiran za Oscara; 'Fugitive Pieces', nagrađen na filmskom festivalu u Rimu i priznanjem publike u Sydneyju; 'Crash', nagrađen specijalnom nagradom žirija u Cannesu i mnoge druge. Član žirija bit će i Mira Furlan, jedna od rijetkih hrvatskih glumica koja je uspjela u Hollywoodu, a strani mediji je nerijetko karakteriziraju kao jugoslavensku Meryl Streep. Neizostavni dio žirija je i Dante Spinotti, talijanski direktor fotografije i član Američke udruge kinematografa, nagrađen mnogim svjetskim priznanjima i nagradama struke. Najpoznatiji je po svom vrhunskom radu na fotografiji za Oscarom nagrađivane filmove 'Last of the Mohichans', 'L.A. Confidential', 'Narnia 3', 'Public Enemies', 'X-Men', 'Heat' i mnoge druge.


LFF s velikim ponosom predstavlja i Master Class Session s Dante Spinottijem, trodnevnu radionicu namijenjenu za stručno usavršavanje mladih snimatelja iz Mediteranskih zemalja i regije. Radionica će se održati od 2. do 4. srpnja za 10 mladih snimatelja, a u suradnji s Nest productions kućom iz Italije, i sufinancirana sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra.

Kao i svake godine LFF je jedan dio svog programa posvetio i fokusu na kinematografiju jedne zemlje, ove godine je to Rusija, zemlja velikih režisera i velikih filmova! LFF će prikazati četiri filma, od kojih je 'Kako sam proveo ovo ljeto', dobitnik 3 srebrna Medvjeda na ovogodišnjem Berlinaleu i u programu konkurencije. Dok će film 'Soba i pol' predstaviti i sam režiser, na posebnoj projekciji u Kneževom dvoru u subotu 3.7.


Uz mnogobrojne filmove i goste, Libertas najavljuje i ovogodišnjeg dobitnika nagrade Tribute za doprinos filmskoj umjetnosti, koju su do sada primili Relja Bašić, Gila Almagor, Mustafa Nadarević i Jim Sheridan. U 2010. ova nagrada ide u ruke jednog od najboljih režisera današnjice, gosp. Jiri Menzela.

                   

Program će biti obogaćen i ludim noćnim provodima uz jedinstven glazbeni nastup internacionalnih zvijezdi. Glazbene vibre hip hopa, acida i jazza donjet će nam kultni engleski dvojac Stereo MC's na samom otvorenju festivala u jedinstvenoj lokaciji Lazareta. Vrhunski glazbeni dojam nastavit će se uz Jagermeister party s DJ Bizzom i Bubbin' Dub Collectivom na plaži East West Cluba u ponedjeljak, a festival će se završiti dubrovačkim dijelom turneje Get EXITed DJ-a uz gostovanje DJ Simon Adamsa, mladog superstara koji je nastupao zajedno s mnogobrojnim top svjetskim glazbenim imena kao što su: Martin Solveig, Erick Morillo, Pete Tong, Roger Sanchez, i drugima.


Šesto izdanje Libertas Film Festivala posjetit će i slavna imena poput Gabourey Sidibe, zvijezde filma 'Precious'; Lisa Cortes, producentica 'Precious'; Johathan Segal, režiser filma 'Norman'; Branko Đurović Đuro, dobitnik Emmya za kratki film Pete Radovich i mnoge druge javne osobe iz kulturnog i političkog svijeta.

Završetkom festivala ne prestaju dodatna iznenađenja i za fanove sporta. Humanitarni teniski dvoboj svjetskih legendi Gorana Ivaniševića i Johna McEnroa održat će se ispred Kneževog dvora u četvrtak 8. srpnja u sklopu projekta 'Let's DU it!', a sav prikupljen novac od ovog meča namijenjen je obnovi dječjeg odjela Opće bolnice u Dubrovniku. Dan prije glavne teniske poslastice djeca Dubrovnika i regije imat će priliku učiti od najboljih u sklopu Kid's Day-a na Lapadu gdje će Goran i John podijeliti svoja dugogodišnja iskustva s mogućim budućim asevima svjetskog tenisa. Objavljeno: 17.06.2010. u 11:44

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p