LIFESTYLE

7 savjeta za savršene fotografije hrane

Kako postići savršen kadar?

7 savjeta za savršene fotografije hrane 
Vjerujemo kako će se mnogi složiti s činjenicom da kultura hrane nikad nije bila rasprostranjenija, jača niti aktualnija. Kulinarske emisije, blogovi, pregršt barova i restorančića, ali i sveprisutni Instagram doprinijeli su fenomenu kojem danas svjedočimo - kolektivnoj opsesiji hranom.

Doista, čini se kako je svijet odjednom prepun foodieja, chefova i profesionalnih gastronoma, no nas ipak nećete uhvatiti kako se žalimo. Moramo priznati kako u rascvjetanoj gradskoj gastro sceni guštamo, novi hobi nam je isprobavanje kreativnih kombinacija okusa, a koji put i sami za Instagram opalimo fotografiju svog tanjura. Kako pritom ne mislimo da smo posebno stručni na ovom području, odlučili smo se raspitati o trikovima profesionalaca za postizanju savršene fotografije hrane. Na što to točno moramo pripaziti želimo li taj savršeni kadar, doznajte u nastavku!
 
7 savjeta za savršene fotografije hrane 
Prirodna svjetlost 
Osnovno pravilo kod fotografiranja hrane jest izbjegavanje bljeskalice, posebno ako fotografirate mobitelom. Tijekom dana slikajte kraj prozora, a navečer, ako baš morate fotografirati, zamolite nekoga da vam posvijetli s vlastitom svjetiljkom ili bljeskalicom.

Ptičja perspektiva
Tanjur s hranom uvijek slikajte odozgo, a imate li pred sobom čašu, staklenku s pićem ili hranu određene visine, preporuka je fotografiranje ravno, s bočne strane.

Obrada fotografija
Filtere nipošto nemojte izbjegavati, no ne valja ni pretjerivati. Pravilno uslikanu fotografiju provucite kroz omiljeni filter kojem potom smanjite intenzitet, a nakon toga podesite kontrast, temperaturu te izoštrite po potrebi.
 
7 savjeta za savršene fotografije hrane 
Brzina
Ono s čime će se složiti svi profesionalni fotografi hrane i food stilisti jest brzina. Kako bi dobro izgledala, jela se u većini slučajeva fotografiraju još u fazi kuhanja, no s obzirom na to da se većina nas ipak profesionalno ne bavi fotografijom, bit će dovoljno da kuglicu sladoleda uslikamo prije nego se otopila ili jelo koje smo naručili prije nego se ohladi i izgubi formu.

Nemojte fotografirati pod svaku cijenu
Ako u restoranu u kojem se nalazite evidentno nema dovoljno svjetlosti, odustanite od fotografije. Nijedan filter neće popraviti lošu fotografiju, ali dobra je stvar što ćete i dalje uživati u svojoj finoj hrani i druženju.
 
7 savjeta za savršene fotografije hrane 
Kreirajte atmosferu
Želite li stvoriti doista idealan kadar koji će na Instagramu pokupiti mnogo likeova, slobodno se poigrajte detaljima poput noževa, ubrusa, grančica i inog. Postignite atmosferu, iskoristite samo jedan kut fotografije...

Iskoristite bijele ubruse 
Osim što će reflektirati svjetlost i učiniti je mekšom, bijeli ubrusi će poslužiti i kao savršena podloga vašem tanjuru.
  
 
M.M.
Foto: Instagram (@lichipan)
Objavljeno: 01.04.2016. u 12:20

VIDEO

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p