KULTURA

8 dokumentarnih serija kojima se uvijek vraćamo

Sjajne alternative popularnim serijama
7 deadly sins
seriji Black Mirror trenutno svi pričaju u hiperbolama, Game of Thrones je kolektivno savladana, Orange Is The New Black odgledana, Prijatelji su klasik, Seks i grad u svakoj raspravi branimo svojim životom i opraštamo mu sve površnosti koje nam je servirao uz zveket Carrienih Manolica po užarenom pločniku Manhattana, a Fargo ćemo preporučiti zainteresiranima na svakoj kućnoj zabavi ili kavanskom čavrljanju.

No, što kada ste odgledali sve aktualne i neaktualne TV serije i naprosto nemate ideje čime popuniti sat vremena prije spavanja? U ovom slučaju, ili pak onom u kojem i niste preveliki fan serija već svoje slobodno vrijeme želite utrošiti na program uz koji ćete mnogo i naučiti o svijetu oko sebe, kao naručene stižu dobre stare dokumentarne TV serije. Nemojte nam zamjeriti, no putovanje kroz sve slasne kutke Lisabona i zamamne Havane s Anthonyjem Bourdainom ili istraživanje fascinantnog planeta na kojem obitavamo s majstorom nad majstorima, Davidom Attenboroughom, uvijek bismo mijenjali za fikciju. Posebno kada sami nemamo prilike putovati ili smo koji školski sat fizike prespavali, dokumentarne TV serije su genijalan način da se obrazujemo, ali i zabavimo.

Bilo da su hvaljene od strane kritičara, gledatelja ili pak naši osobni favoriti, ovo su samo neke od gomile sjajnih serija kojima se uvijek rado vraćamo, a posebno za vrijeme jesenskih dana kada nas mrak u 17 sati pretvori u hodajuće zombije bez atoma životne radosti. Upravo nam epizode ovih TV remek djela stavljaju osmijeh na lice, podsjećaju nas da nam nije tako loše u životu kako mislimo da jest, uz njih otkrivamo neke nove istine i budimo fascinaciju svijetom u kojem živimo i misterije kojima smo okruženi.

Planet Earth

Svojevrsni Picasso među dokumentarnim TV serijama maestralni je Planet Earth koji se, na radost mnogih, deset godina nakon originalne serije vratio na male ekrane, natjeravši čak 9 milijuna ljudi da poprate prvu epizodu nove sezone. Ujedno najskuplji BBC-jev dokumentarni projekt o flori i fauni ikada i prvi snimljen u HD-u, reflektore je ponovno uperio u Sir Davida Attenborougha, sada devedesetogodišnjaka koji se tijekom svoje karijere susreo sa životom na planeti u svim svojim oblicima. Zasigurno jedna od najboljih stvari koje nam je televizija donijela.

Anthony Bourdain: Parts Unknonwn

Gotovo da nema osobe koja nikad nije pogledala barem jednu epizodu Bourdainovog serijala No Reservations, i to s pravom. Spoj hrane i putovanja koji nam Anthony Bourdain tako glatko servira iz epizode u epizodu odveo nas je u nebrojene kutke svijeta otkrivajući ono najslasnije od svakog. Raskrinkavajući lokalnu kuhinju i kulturu uvodi nas dublje u pore jednog naroda, dalje od onog što bismo zasigurno sami otkrili na putovanju, stoga je Anthony Bourdain: Parts Unknonwn izbor za sve avanturiste i putnike u teoriji ili praksi.

Making a Murderer

Netflixov serijal za koji su se mnogi već dobrano zakačili donosi priču o nepravedno osuđenom Stevenu Averyju, koji je odslužio 18 godina zatvora za zločin koji nije počinio. Šokantna priča snimana je preko 10 godina i pogled je u grotlo korupcije u pravnom sustavu.

Chef's Table

Foodieji su s Netflixovom serijom Chef's Table dobili priliku zaviriti u kuhinju šest renomiranih i svjetski slavnih chefova. Svaka se epizoda fokusira na jednog od njih i daje jedinstven pogled na njihovu karijeru, filozofiju, stavove i strast. Ben Shewry (Attica, Melbourne, Australija), Magnus Nilsson (F_viken, J_rpen Švedska), Francis Mallmann (El Restaurante Patagonia Sur, Buenos Aires, Argentina), Niki Nakayama (N/Naka Restaurant, Los Angeles, CA, USA), Dan Barber (Blue Hill Restaurant, Stone Barns/New York, SAD) i Massimo Bottura (Osteria Francescana, Modena, Italy) glavni su akteri koji nas uvode u fascinantna svijet visoke kuhinje.

7 Deadly Sins

Genijalno uvrnut, mračan, inovativan i stiliziran pogled na sedam smrtnih grijeha u interpretaciji Oscarom nagrađenog producenta Morgana Spurlocka jedan je od naših najdražih dokumentarnih serijala. Kako izgledaju požuda, proždrljivost, pohlepa, lijenost, gnjev, zavist i oholost u modernom svijetu u kojem su ekstremi skriveni, negdje na margini, ovijeni plaštem sarkazma, otkriva sjajan serijal koji će vas prikovati za male ekrane i pokazati kako je realnost često šokantnija od fikcije.

Through the Wormhole

Ljubitelji znanosti zasigurno znaju serijal Through the Wormhole u kojem uz pomoć Morgana Freemana istražujemo najdublje misterije ljudskog postojanja. Jesmo li zaista sami, kako smo nastali, zašto smo ovdje i ina pitanja koja golicaju ljudsku maštu otkad je svijeta probat će obrazložiti neki od najboljih znanstvenika iz raznih područja.Shark Tank

Mislite li da ste nepresušan izvor briljantnih ideja koje samo čekaju realizaciju, zanimat će vas Shark Tank. Serijal je to u kojem poduzetnici u nastajanju dolaze sa svojom idejom pred četiri uspješna i bogata poduzetnika, prezentiraju je i traže mentorstvo te financijsku injekciju.


Banged Up Abroad

Što biste napravili kada bi vam netko dao nevjerojatnu ponudu s mogućnošću ogromne zarad? Jedina kvaka jest činjenica da posao morate obaviti u stranoj zemlji. Biste li riskirali zatvor ili biste ponudu nonšalantno odbili? Akteri serijala Banged Up Abroad nisu se suzdržali od sudjelovanja te svoja, često grozna iskustva zatvora i osuda prenose epizodu po epizodu. Poznata je dokumentarna serija na male ekrane došla 2007., no i dalje zbog nje ne pomišljamo na gluposti tijekom putovanja u daleke krajeve.M.M.
Foto: IMDb
Objavljeno: 09.11.2016. u 14:31

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p