KULTURA

8 podcasta za razbijanje dosadne svakodnevice

Učite, smijte se i inspirirajte na putu do posla

 

Jeste li ikada razmišljali o satima i satima provedenim u javnom prijevozu, beskrajnim redovima u pošti, kod doktora ili u trgovini, onom predugačkom putu od kuće do stanice, gužvi u prometu, svim tim minutama koje su otišle u bespovrat, a koje ste mogli provesti čineći nešto korisnije, kreativnije i neusporedivo zabavnije?

Ove svakodnevne situacije su neizbježne i ako se vodimo za mišlju da treba uživati u (svakom) sadašnjem trenutku, nema apsolutno ništa loše u minutama provedenim samo sa svojim mislima, gledajući prolaznike i ne radeći baš ništa osim slušanja glazbe na mp3-ju. Ipak, što kada nam radijske emisije postanu naporne, kada smo već milijunti put preslušali svoju playlistu i riječi pjesama znamo bolje od same Beyonce? Dok jednom rukom održavamo ravnotežu, a drugom pridržavamo torbu istovremeno gurajući lakat pod rebra gospođi iza nas u tramvaju, ona knjiga koju čuvamo u torbi za ovakve trenutke nekako ne dolazi u obzir.

Jedno od rješenja koja možda niste uzeli na razmatranje jesu podcasti. Edukativni, humoristični, inspirativni, kao stvoreni za gore spomenute duge šetnje do teretane ili one do posla. S obzirom na to da su žene same po sebi multitaskeri, sigurni smo da će se mnogima svidjeti ideja da uče, smiju se i mentalno rastu dok u tramvaju kroz prozor gledaju ulice kojima su prošli već stotinu puta ili dok peru onu piramidu prljavog posuđa nakon ručka. Slažete li se s nama, upalite iTunese (za iPhone korisnike), audioBoom (za iOS i Android korisnike) ili Podkicker (za android korisnike), odaberite neke od podcasta koje smo vam predložili i uživajte u emitiranju...
 
the coveteur
TEDTalks
Sigurni smo kako ste već upoznati s ultra popularnom neprofitnom platformom TED i stotinama sjajnih ideja koje doista vrijedi širiti. Na kanalu TEDTalks pronaći ćete mnogo inspirativnih i intrigantnih podcasta nekih od najzanimljivijih svjetskih intelektualaca, poduzetnika i mislioca, i to u audio i video formatu.

RadioLab
RadioLab je jedan od najpopularnijih podcasta na svijetu opisan kao show o znatiželji, što se nama učinilo sasvim dovoljnim razlogom da ga uvrstimo na ovaj popis. Od znanosti do kulture, kroz svaku epizodu i temu provlače se različiti stručnjaci, intervjui, informativan te ujedno zabavan i dinamičan sadržaj.

StartUp
Za sve one koje zanima podizanje vlastitog posla na noge, tu je StartUp. Autori su ga opisali kao serijal o tome što se dogodi kada netko tko nema pojma o poslu odluči pokrenuti svoj. Tematski je pokriveno svako područje koje bi vam u ovakvom pothvatu moglo zatrebati, a dobro će doći i univerzalni savjeti samih poduzetnika i svjetskih milijunaša.
 
the coveteur
Harvard Business Review Ideacast
Ako ste oduvijek sanjali o pohađanju prestižnih fakulteta poput Harvarda ili Yalea, postoji mogućnost da to doista učinite, barem putem vlastitih slušalica. Pogodnost dolazi u obliku fantastičnih podcasta putem kojih možete poslušati predavanja nekih od najzanimljivijih profesora. Harvard Business Review Ideacast pak donosi pregršt praktičnih savjeta velikih marketinških stručnjaka koji mogu znatno pridonijeti vašoj produktivnosti.

Stuff You Should Know
Još jedan koristan kanal dolazi pod imenom Stuff You Should Know. Ovdje možete saznati odgovore i na ona pitanja za koja niste znali ni da vas zanimaju, poput onog kako funkcioniraju klauni, pa sve do onih nešto složenijih, kao što su krediti i novac.

Kod Charlieja doma
Jedan domaći podcast koji će vas informirati i opustiti jest onaj Kod Charlieja doma. U svoj dnevni boravak šarmantni voditelj dovodi poznate ili manje poznate Hrvate na čašicu razgovora, a rezultat su zabavni i vrlo ugodni razgovori s ljudima koji imaju mnogo toga za reći.
   the coveteur
 
The American Life
Jedan od najpopularnijih američkih serijala svakako je The American Life. Priče običnih ljudi će vas dirnuti, s njima ćete se nerijetko poistovjetiti, one su pametne, provokativne i nadasve zabavne, a svaka epizoda ima svoju tematiku na koju se vežu po tri svjedočanstva. Ovaj serijal je osvojio gotovo sve velike nagrade na području broadcastinga.

Fresh Air
Ljubitelji pop kulture uživat će u podcastu Fresh Air koji iz epizode u epizodu dovodi izvanredne pisce, glumce, glazbenike, političare i ina poznata lica na intimne razgovore s Terryjem Grossom. Na čavrljanju su se tako našli Lena Dunham, Madonna, Bradley Cooper i ini.
 
M.M.
Foto: The Coveteur, Pinterest
Objavljeno: 12.05.2015. u 16:12
Tagovi: Podcast, TED

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p