KULTURA

'Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti' i još 10 urnebesno mudrih citata iz stripa 'Alan Ford' koje ćemo zauvijek pamtiti

Kraj jedne ere

Obožavatelje stripa, posebno na našim prostorima, nedavno je dočekala jedna pomalo tužna vijest. Naime, popularni talijanski strip 'Alan Ford' koji je u Hrvatskoj i susjednim nam državama doživio veću popularnost nego u matičnoj zemlji ili bilo gdje drugdje na svijetu, uskoro avanture omiljenog junaka stripa privodi kraju. Zbog toga smo se odlučili prisjetiti urnebesnih mudrosti koje su obilježile niz generacija i koje će se zauvijek pamtiti.

'Alana Forda' je krajem 60-ih stvorio i počeo izdavati Luciano Secchi, poznatiji pod pseudonimom Max Bunker, a nakon izlaska jubilarne 650. epizode rekao je talijanskim medijima da su avanture Alana Forda završene. Za popularizaciju stripa u Hrvatskoj zaslužan je kvalitetan prijevod Nenada, a kasnije i Davora Brixyja, koji su originalni humor stripa uspjeli prirodno prenijeti u domaći govor i sleng.


Likovi nastali iz pera Bunkera i njegovog suradnika, ilustratora Roberta Raviola, poznatog pod pseudonimom Magnus okupljeni su oko grupe tajnih agenata pod nazivom 'Grupa TNT'. Bizarni likovi i bizarni zlikovci u bizarnim situacijama, vješto, kroz sarkazam daju univerzalnu kritiku društva s kojom se malo tko ne može poistovjetiti. Glavni likovi stripa i stalni članovi grupe su Broj 1, Bob Rock, Sir Oliver, Grunf, Jeremija Lešina i Debeli šef. A neke od kultnih izjava kojih smo se odlučili prisjetiti, došle su baš iz njihovih usta.

Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi.

Tko izgubi dobitak, taj dobiva gubitak.

Tko spava, nije budan.

Boli me sve i još mnogo toga.

Mi ništa ne obećavamo i to ispunjavamo – stranka istine.

Nije važno sudjelovati, važno je pobijediti.

Ne predaj se nikad, osim kad moraš.

Jedan za sve, sve za jednog.

Bolje nešto od nečega, nego ništa od ničega.

Bolje izdati knjigu, nego prijatelja.

Foto: Instagram
Objavljeno: 01.10.2023. u 18:42
Tagovi: stripovi

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p